Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

2.7.1. Основні аспекти діяльності проон в Україні:

1. Eнергетика та навколишнє природне середовище

а). Подолання бар’єрів на шляху зменшення викидів парникових газів через підвищення енергоефективності системи централізованого теплопостачання Україна є однією з найменш енергоефективних країн світу і має найвищий рівень викидів на одиницю ВНП серед країн СНД. Останній кадастр викидів показав, що їх рівень в Україні значно перевищує рівень більшості Європейських країн і є одним з найвищих в світі. Згідно цього кадастру рівень викидів парникових газів в Україні в 2002 році становив 487 мільйонів тон карбонового еквіваленту (в 2001 році ця цифра становила 482 мільйона тон). Викиди СО2 на душу населення становили 10 тон на рік. На потреби теплопостачання для будівель припадає приблизно 25% усього палива, що споживається в Україні. Отож, існує величезний потенціал для підвищення енергоефективності в даному секторі і Україна активно намагається його використати.

б) Оцінка національного потенціалу в сфері глобального екологічного управління в Україні (ОНП)

Україна бере активну участь у вирішенні міжнародних екологічних проблем і є Стороною 19 міжнародних конвенцій та протоколів. У рамках виконання положень міжнародних конвенцій та впровадження інституційних заходів Україна потребує допомоги, оскільки вона лише відносно недавно приєдналася до Кіотського та Картахенського протоколів, Конвенції з боротьби з опустелюванням, Конвенції із захисту навколишнього середовища в басейні Дунаю та деяких інших. Метою проекту ОНП для України є оцінка її можливостей виконання обов’язків, прийнятих в рамках глобальних екологічних конвенцій, зокрема конвенцій, пов'язаних зі змінами клімату, деградацією земель, біорізноманіттям, міграцією водоплавних птахів, біобезпекою. Головним результатом цього процесу була підготовка Національного звіту з оцінки та Національного плану дій.

в) Створення СВ Секретаріату в Україні

Метою проекту є сприяння Уряду України у створенні одного з найважливіших елементів національної інфраструктури (в рамках Кіотського Протоколу) – Секретаріату Спільного Впровадження. Він дозволить забезпечити надходження додаткових іноземних інвестицій у національну економіку України через проекти СВ.

г) Збереження унікального біологічного різноманіття та зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище регіону Українських Карпат

Важко переоцінити екологічне значення Карпатських гір, які формують своєрідний “екологічний коридор” і сприяють, таким чином, транскордонній міграції рослин, тварин та птахів, а також збереженню генетичного різноманіття. Лісові екосистеми Карпат мають надзвичайно велике значення завдяки своїм природозахисним, водорегулюючим, господарським та соціальним функція.

д) Програма ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра - проміжна фаза (PDFB)

Проміжна фаза (PDF B) "Впровадження першочергових заходів Стратегічної Програми Дій для басейну Дніпра: зниження промислового хімічного забруднення та створення єдиного інституційного механізму

е) ПРООН/ГЕФ Розбудова екологічного коридору в Поліссі

Мета проекту – забезпечити охорону та послідовне використання біологічного розмаїття прісноводних екосистем. Загрози біорозмаїттю заболочених місцевостей усуватимуться шляхом інтегрування захисту біорозмаїття з соціально-економічними цілями. Наприкінці проекту буде досягнуто галузевої інтеграції у сфері управління і захисту цільових місцевостей та сусідніх з ними територій. Діяльність в межах виконання проекту включатиме в себе розширення системи заповідних територій, проведення коригувальних заходів на територіях, що знаходяться під загрозою, а також розробку компонентів послідовного користування і заходів з підвищення рівня громадської обізнаності. Проект містить інтегровані механізми для моніторингу наслідків з точки зору структури/функцій екосистеми та послідовного використання цих земель місцевим населенням. І, нарешті, ризики проекту зводитимуться до мінімуму шляхом застосування найкращих практик, знань і досвіду, а також через активне залучення місцевих громад до підтримки природоохоронних завдань проекту ГЕФ.

2. ВІЛ/СНІД

а) Врядування з питань ВІЛ/СНІД

Загальна мета проекту полягає в надані допомоги в вирішенні економічних, соціальних та медичних наслідків епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні та в розробці стратегії найкращого вирішення проблем, пов’язаних з ВІЛ/СНІДом, в усіх галузях.

б) Попередження ВІЛ та інфекцій, що передаються статевим шляхом серед військових службовців Збройних сил України та співробітників правоохоронних органів України

Проект виконується спільно ПРООН та Фондом Народонаселення ООН в Україні. Головним завданням проекту є впровадження ефективних механізмів для проведення комплексних заходів з пропаганди здорового способу життя серед особового складу військових та правоохоронних міністерств та служб в Україні з метою значного зменшення інфікування на ВІЛ та інфекції, що передаються статевим шляхом, а також вживання алкоголю та наркотиків серед особового складу вищезазначених міністерств та служб. Крім першочергових цільових груп, непряму користь від цієї програми отримає набагато більша кількість людей: партнери, друзі та сім'ї військовослужбовців та правоохоронців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]