Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

2.2 Формування бюджету оон

Діяльність ООН супроводжується значними витратами коштів, тому для підтримки функціонування Організація утворює відповідні фонди й щороку затверджує бюджет. Внесок кожної країни відпові­дає її економічній могутності.

Головними джерелами надходження коштів до бюджету ООН являються внески держав-учасниць організації. Розміри внесків оцінюються за шкалою, яку затверджує Генеральна Асамблея після рекомендації Адміністративного та бюджетного (п'ятого) Комітету.

Розмір внесків визначається за спеціальною шкалою, яку зат­верджує Генеральна Асамблея за рекомендацією Комітету по внесках. Платоспроможність країни є головним критерієм формування цієї шкали. Квота внесків розра­ховується відповідно до валового внутрішнього продукту і рівня доходів на душу на­селення держави-члена. Існують мінімальні та максимальні ліміти квоти внеску кожного члена, відповідно 25 % та 0,001%.

Кожні три роки Комітет повністю переглядає шкалу внесків, приймаючи до уваги останні статистичні дані відносно доходів країн-учасниць. В 2000 році Генеральна Асамблея постановила, що розмір індивідуального внеску не повинен перевищувати 22% бюджету.

Статут ООН зобов'язує всі держави-члени щороку сплачувати внески в основний (регулярний) бюджет. Розмір внеску кожного члена визначається як відсоток від загальних витрат Організації.

Від найбагатших країн до бюджету надходить біля 75 % бюджету. США є головним платником, їхня частка в бюджеті на 2012 рік складає 22%. Японія сплачує біля 12,53% всіх витрат ООН. На Німеччину припадає 8,018%, частка Великобританії-6,604%. Франції – 6,123%, Італії - 4,999%. Квота Радянського Союзу становила 9,99%, України - 1,25 %, Білорусії - 0,33%.

Згідно зі статтею 19 Статуту ООН, країну можуть позбавити права голосу в Генеральній Асамблеї, якщо вона вчасно не вносить до бюджету встановлену для неї квоту. “Член Організації, який має заборгованість по сплаті Організації грошових внесків позбавляється права голосу в Генеральній Асамблеї, якщо сума його заборгованості дорівнює або перевищує суму внесків, яку він мав сплатити за повних попередніх два роки. Генеральна Асамблеї може дозволити такому члену Організації брати участь в голосуванні у разі, якщо прострочення платежу відбулося через незалежні від нього обставини”.

На сьогоднішній день (станом на 22 лютого 2012 року) позбавлено права голосу такі країни:

Таблиця 2.1

Країни, які позбавлені права голосу

Гвінея-Бісау *

Сомалі *

Домініка

Коморські Острови *

Кабо-Верде

Домініканська Республіка

Ліберія *

Центральноафриканська Республіка *

Габон

Сан-Томе и Принсипія *

Киргизстан

Гамбія

Свазіленд

Тонга

Вануату

Йємен

* 11 жовтня 2011 року своєю резолюцією 62/1 (несплата країнами всієї мінімальної суми пояснюється обставинами, що не залежать від них) Генеральна Асамблея постановила, що Гвінея-Бісау, Коморським Островам, Сан-Томе і Принсипії, Сомалі, Ліберії та Центральноафриканській Республіці дозволено брати участь в голосуванні під час засідань Генеральної Асамблеї до кінця її 66-ої сесії.

Крім відрахунків в регулярний бюджет держави-члени покривають витрати на миротворчі операції та міжнародні трибунали ООН.

Фонди та програми ООН, такі як Дитячий фонд (ЮНІСЕФ), Програма розвитку ООН (ПРООН) та Управління Верховного Комісару ООН справами біженців (УВКБ) мають власні самостійні бюджети, які поповнюються за рахунок добровільних внесків від урядів держав або приватних осіб. Спеціалізовані установи ООН також мають самостійні бюджети.

Таблиця 2.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]