Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція з психології.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
476.71 Кб
Скачать

Тема 3.1. Психологія міжособистісних стосунків

  1. Поняття про групу. Види груп за статусом, характером взаємодії, рівнем розвитку.

  2. Методи вивчення міжособистісних стосунків в групах.

Групові процеси. Поділ членів груп за статусом. Лідерство.

  1. Особистість та група: очікування, конформізм, нонконформізм.

Ключові поняття: група, реальна група, умовна група, референтна гру­па, офіційна група, неофіційна група, колектив, конформізм, статус, лідер, внутрішньогрупова дифе­ренціація, «зірки», «ізольовані», соціометрична мат­риця, соціограма.

Література:

Основна:

  1. Загальна психологія: Підручник \ О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська та ін. – К.: Либідь, 2005. – 464с.;

  2. Максименко С.Д., Соловієнко в.О. Загальна психологія. – Підруч. – Вінниця: Нова книга, 2004. – 704 с.;

  3. Туриніна О. Л. Психологія творчості :Навч. посіб.–К. :МАУП, 2007. - 160 c.

Додаткова:

  1. Психологія : Навч. посіб.\ за ред. О.В. Винославської . – 2009. – 390с.;

  2. Баклицький І.О. Психологія праці. Підручник. – К.: Знання, 2008. -655с.;

  1. Поняття про групу. Види груп за статусом, характером взаємодії, рівнем розвитку

В українській мові існує специфіка вживання термінів «відносини», «стосунки»

Міжособистісні стосунки – це взаємозв’язки між окремими людьми ( групами людей), які виявляються в характері і способах взаємних впливів людей одне на одного в процесі різних видів спільної діяльності, зокрема спілкування, та переживаються та оцінюються ними.

Людина живе, розвивається і діє у групі. У колективі й під йо­го впливом відбувається становлення особистості — складається її спрямованість, формуються суспільна активність, воля, ство­рюються умови для саморегуляції та розвитку здібностей.

Проте не кожну спільність людей, у яку входить особистість, можна на­звати колективом. Потрібно розрізняти поняття «група» і «ко­лектив». Групою можна назвати будь-яке об'єднання людей не­залежно від того, якого характеру зв'язки виявляються між її чле­нами. Групи можна поділити на великі та малі, реальні, умовні, офіційні, неофіційні та референтні.

Група — це спільнота людей, об'єднаних у ній за якимись оз­наками.

Класифікація групи:

  1. За формою існування : умовні та реальні ( контактні)

Умовна група об'єднує людей за якоюсь умовною ознакою — віком, статтю, національністю та ін. Члени умовної групи не підтримують між собою реальних контактів і навіть можуть не знати один одного.

Реальні групи — це об'єднання людей на ґрунті реальних сто­сунків — ділових чи особистісних. Так, реальною групою є учнівський клас, сім'я, коло знайомих тощо.

Великі та малі групи можуть бути реальними або умовними.

2. За способом створення : офіційні та неофіційні

Офіційна (формальна) група створюється як структурна одиниця на підставі штатного регламенту, інструкцій та інших документів. Формальними є студентська група, сім'я, військовий підрозділ, виробнича бригада. Ділові стосунки між її членами визначаються посадовими обов'язками кожного й регулюються певним розпорядником.

Неофіційна група — це спільність людей, що виникла нерегульованим шляхом, стихійно на підставі спільності інтересів її членів, симпатій, єдності поглядів і переконань чи з інших мо­тивів. Так, неофіційними є групи осіб, що приятелюють між со­бою, шанувальники туризму, рибалки тощо.

Поділ груп на офіційні та неофіційні має умовний характер. Дружна сім'я одночасно є офіційною і неофіційною групою; при­хильники політичної партії часто створюють цілком офіційні осе­редки; члени шкільного класу, студентської групи найчастіше під­тримують між собою тісні емоційні неформальні взаємини, тобто одночасно є неформальними, неофіційними групами.