Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція з психології.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
476.71 Кб
Скачать

Розлади емоцiй проявляються в їх ослабленнi, посиленнi I збоченнi.(Слайд №32)

Апатія - ослаблення емоцiй, проявляється байдужiстю до навколишнього i свого положення, супроводжується рiзким падiнням рухово-вольової активностi.

Депресія - патологiчне пригнiчений, меланхолiчний, болiснонудний настрiй з посиленням астенiчних i негативних емоцiй, проявляється безвихiддю, смутком, глибоким сумом, може виражатись вiдчуттям тяжкостi в груднiй клiтцi («передсерцева туга»). Притаманнi сповiльнення мислення, з вiдчуттям провини, небажанням жити. До терапевтiв такi хворi часто звертаються зi скаргами на розлад сну, зниження ваги, втрату апетиту, порушення ритму серцебиття i дихання, головнi болi, порушення функцiї шлунково-кишкового, серцево-судинного трактiв та iн. - в таких випадках говорять про соматизовану депресiю.

Тривога - переживання неясної, невизначеної небезпеки. Характеризується неприємними вiдчуттями неспокою, напруження, нервозностi, вiдчуттям небезпеки, неясної загрози у супроводi гормональної i вегетативної активацiї. Може проявлятися як iнстинктивна реакцiя на адекватну данiй емоцiї ситуацiю (ситуативна тривожнiсть), яка має спрямованість на майбутнє i мiстить мобiлiзуючий компонент.

Страх - переживання безпосередньої, конкретної загрози для себе.

Фобії - нав’язливi страхи, якi людина не може перебороти, незважаючи на таке бажання.

Дисфорія - напад незадоволення собою i навколишнiм на фонi зниженого настрою з вiдтiнком подразливостi, злобностi, часто агресивностi.

 Ейфорія - патологiчно пiдвищений, веселий, благодушний настрiй, зазвичай, з вiдсутнiстю достатньої самокритичної помилки.

Емоції і творчість

Але емоції не завжди викликають порушення діяльності, навпаки, вони здатні мобілізувати людини, компенсувати недостатність інформації, недостатність можливостей людини за рішенням проблеми.

Можна навести чимало прикладів компенсаторного значення емоцій.Так, лють допомагає людині боротися навіть в тих умовах, де у нього на успіх «один шанс з тисячі».

Людина в стані надзвичайного емоційного збудження здатний на гігантські м'язові зусилля, на незвичайні для нього форми діяльності.

Творчий процес взагалі неможливий без емоцій, без захопленості вирішуваною проблемою.

Творчість як процес створення чогось нового часто припускає, що людина може відчувати недостатність інформації, знань, умінь для досягнення мети і вирішення тієї чи іншої проблеми, а саме тому йому необхідно зробити ривок у незвідане, створити нові знання, вміння, нові об'єкти і твору.Емоції, натхнення, уяву допомагають зробити цей «ривок у творчість».Величезну роль емоцій у творчому процесі визнавав і В.І.Вернадський.Він писав: «Кажуть: одним розумом можна все осягнути.Не вірте!.Одна нитка - розум, інша - емоції, і завжди вони один з одним стикаються у творчості ».

Контрольні запитання

  1. Як психічний стан пов'язаний із психічними процесами і властивостями особистості?

  2. Як ви вважаєте, чи може бути “взаємодопомога” аналізаторів?

  3. Чи можна розвивати свої відчуття?

  4. Чи є пам'ять психічним процесом, який належить до абстрактного пізнання?

  5. Як пов’язані між собою поняття «уява», «творчість», креативність»? Поясніть думку

  6. Чи згідні ви з думкою, що відмінності емоцій від почуттів мають переважно кількісний характер?