Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести Яловенко 03.09.12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

3. Враховувати при ухваленні вироків.

4. Не враховувати взагалі.

Правильна відповідь №3 – стаття 458 Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 № 4651-VІ.

Висновки Верховного Суду України, викладені у його ухвалах, у випадках, передбачених у частині другій статті 455 (Якщо Верховний Суд України встановить, що судове рішення у справі, яка переглядається з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 445 цього Кодексу, є незаконним, він скасовує його повністю чи частково, змінює його і ухвалює нове судове рішення або направляє справу на новий розгляд до суду касаційної інстанції. У мотивувальній частині ухвали має міститися обґрунтування помилковості висновків суду касаційної інстанції з цього питання. У резолютивній частині нового судового рішення має міститися висновок про те, як саме має застосовуватися відповідна норма закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь) і частині другій статті 456 цього Кодексу (Ухвала про відмову в задоволенні заяви повинна бути вмотивованою. У мотивувальній частині ухвали про відмову в задоволенні заяви у зв’язку з правильним застосуванням судом касаційної інстанції норми закону України про кримінальну відповідальність має міститися обґрунтування з цього питання, а в резолютивній частині - висновок про те, як саме має застосовуватися відповідна норма закону України про кримінальну відповідальність щодо подібних суспільно небезпечних діянь), є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності відповідну норму закону, та для всіх судів України.

Глава 34. Провадження за нововиявленими обставинами

Питання 343

Не може бути підставою для перегляду судового рішення в кримінальній справі за нововиявленими обставинами:

1. Штучне створення або підроблення доказів.

2. Прийняття нових законів або інших нормативно-правових актів, якими скасовані закони чи такі акти, що діяли на час здійснення правосуддя.

3. Встановлення Конституційним Судом України неконституційності закону, іншого правового акту чи окремого положення, застосованого судом.

4. Завідомо неправильний переклад.

Правильна відповідь №2 – частина 4 статті 459 Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 № 4651-VІ.

Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами у разі прийняття нових законів, інших нормативно-правових актів, якими скасовані закони та інші нормативно-правові акти, що діяли на час здійснення провадження, не допускається.

Питання 344

Заяву про перегляд судового рішення будь-якої інстанції за нововиявленими обставинами подають:

1. Прокурор, який затвердив обвинувальний висновок.

2. Учасники судового провадження.

3. Інші особи, яким законом надано таке право.

4. Керівник установи, де відбуває покарання засуджений.

Правильна відповідь №2 –стаття 460 Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 № 4651-VІ.

Учасники судового провадження мають право подати заяву про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили.

Питання 345

Заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами надається до:

1. Апеляційного суду.

2. Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.