Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести Яловенко 03.09.12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1. Лише за ухвалою слідчого судді без розголошення третій стороні.

2. На підставі постанови прокурора, винесеної за клопотанням керівника відповідного оперативного підрозділу або його заступника.

3. На підставі ухвали слідчого судді, постановленої за клопотанням керівника відповідного оперативного підрозділу або його заступника, погодженим з прокурором.

4. На підставі ухвали колегії суддів апеляційного суду, постановленої за клопотанням керівника відповідного оперативного підрозділу або його заступника, погодженим з прокурором.

Правильна відповідь № 1 – частина 4 статті 8 Закону України „Про оперативно-розшукову діяльність” від 18.02.1992 № 2135-XII.

Виключно з метою отримання розвідувальної інформації для забезпечення зовнішньої безпеки України зазначені заходи можуть здійснюватися лише за ухвалою слідчого судді без розголошення третій стороні, а заходи, що не потребують дозволу слідчого судді, - без повідомлення прокурора.

Питання 438

Оперативно-розшукові заходи, пов’язані з тимчасовим обмеженням прав людини, можуть проводитися з метою запобігання злочину:

1. Спонукання неповнолітніх до застосування допінгу.

2. Порушення правил кораблеводіння.

3. Порушення правил боротьби з епідеміями.

4. Втрата документів, що містять державну таємницю.

Відповідь, що запропонована

Правильна відповідь № 2 – частина 14 статті 15 Закону України „Про оперативно-розшукову діяльність” від 18.02.1992 № 2135-XII.

Оперативно-розшукові заходи, пов'язані з тимчасовим обмеженням прав людини, проводяться з метою запобігання тяжким або особливо тяжким злочинам, їх виявлення та припинення, розшуку осіб, які ухиляються від відбування кримінального покарання або безвісти зникли, захисту життя, здоров'я, житла і майна працівників суду і правоохоронних органів та осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, припинення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Наша відповідь

Кримінальна відповідальність за вчинення:

1. Спонукання неповнолітніх до застосування допінгу передбачена ст.323 КК України, яка складається з 4-х частин. Четверта частина вказаної статті передбачає відповідальність за вказані дії, якщо вони потягли тяжкі наслідки та визначає можливість призначення покарання на строк від 3 до 8 років. Тобто вказаний злочин є тяжким.

2. Порушення правил кораблеводіння передбачена ст.417 КК України і складається з однієї частини. За вчинення вказаного злочину передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 15 років. Тобто вказаний злочин є особливо тяжким.

3. Порушення правил боротьби з епідеміями передбачена ст.325 КК України, яка складається з двох частин. Частина друга вказаної статті передбачає відповідальність за дії, які потягли загибель людей або інші тяжкі наслідки. За вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст.325 КК України передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Тобто вказаний злочин є тяжким.

4. Втрата документів, що містять державну таємницю передбачена ст.329 КК України, яка складається з двох частин. Максимальний строк покарання, який може бути призначений за даною статтею є позбавлення воли на строк до 5 років. Тобто вказаний злочин є злочином середньої тяжкості.

Згідно ч. 3 ст.8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», негласне обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи, аудіо-, відеоконтроль особи, аудіо-, відеоконтроль місця, спостереження за особою, зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж, електронних інформаційних мереж, накладення арешту на кореспонденцію, здійснення її огляду та виїмки, установлення місцезнаходження радіоелектронного засобу проводяться на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за клопотанням керівника відповідного оперативного підрозділу або його заступника, погодженого з прокурором. Ці заходи застосовуються виключно з метою запобігання вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину, запобігання і припинення терористичних актів та інших посягань спеціальних служб іноземних держав та організацій, якщо іншим способом одержати інформацію неможливо.

Таким чином В І Д П О В І Д І на вказане запитання - пункти №№1, 2, 3 оскільки злочини, перелічені у вказаних пунктах є тяжкими та особливо тяжкими, а тому для їх запобігання, якщо іншим способом одержати інформацію неможливо після заведення оперативно-розшукової справи можуть бути проведені оперативно-розшукові заходи, пов’язані з тимчасовим обмеженням прав людини.

Питання 439

Спостереження за особою, річчю або місцем, а також аудіо-, відеоконтроль місця не може проводитися з метою встановлення даних про особу та про її зв’язки:

1. У разі, коли є факти, які підтверджують, що нею готується тяжкий або особливо тяжкий злочин, для отримання відомостей, які вказують на ознаки такого злочину.

2. Для забезпечення безпеки працівників суду і правоохоронних органів та осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їх сімей та близьких родичів цих осіб.

3. З метою отримання розвідувальної інформації в інтересах безпеки суспільства і держави.