Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести Яловенко 03.09.12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1. Прокурором, який уповноважений розглядати питання продовження строку досудового розслідування.

2. Прокурором, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

3. Слідчим суддею.

4. Слідчим суддею або судом.

Правильна відповідь № 1 – стаття 295 Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 № 4651-VІ.

Продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Прокурор, уповноважений розглядати питання продовження строку досудового розслідування, зобов’язаний розглянути клопотання не пізніше трьох днів з дня його отримання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування.

Питання 236

Копія клопотання про продовження строку досудового розслідування підозрюваному та його захиснику вручається:

1. Не пізніше ніж за 10 днів до дня подання прокурору, уповноваженому на його розгляд.

2. Не пізніше ніж за 5 днів до дня подання прокурору, уповноваженому на його розгляд.

3. Не пізніше ніж за 5 днів до дня подання районному (міському) або іншому прирівняному до нього прокурору та 10 днів прокурору АР Крим, прокурору області, міст Києва і Севастополя чи прирівняним до них прокурорам.

4. Не пізніше 15 днів до дня подання Генеральному прокурору України чи його заступникам.

Правильна відповідь № 2 – частина 3 статті 295 Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 № 4651-VІ.

Копія клопотання вручається слідчим або прокурором, що здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування, підозрюваному та його захиснику не пізніше ніж за п’ять днів до дня подання клопотання прокурору, що уповноважений на розгляд питання про продовження строку досудового розслідування.

Підозрюваний, його захисник мають право до подання клопотання про продовження строку досудового розслідування подати слідчому або прокурору, який ініціює це питання, письмові заперечення, які обов’язково долучаються до клопотання і разом з ним подаються прокурору, уповноваженому на його розгляд.

Питання 237

У задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування може бути відмовлено, якщо слідчий, прокурор не доведуть:

1. Додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, і ці дії не могли бути здійснені раніше з об’єктивних причин.

2. Додатковий строк необхідний для складання обвинувального акту.

3. Додатковий строк необхідний для ознайомлення сторін кримінального провадження та потерпілого з матеріалами, до яких надано доступ.

4. Строк необхідний для отримання додаткових доказів причетності підозрюваного до події кримінального правопорушення.

Правильна відповідь № 1 – стаття 297 Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 № 4651-VІ.

Прокурор відмовляє у задоволенні клопотання та продовженні строку досудового розслідування у разі, якщо слідчий, прокурор, який звернувся з клопотанням, не доведе наявність підстав, передбачених частиною першою статті 296 цього Кодексу, а також, якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

У разі відмови у продовженні строку досудового розслідування, прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування, зобов’язаний протягом п’яти днів здійснити одну з дій, передбачених частиною другою статті 283 цього Кодексу.