Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ. аналіз.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Зміст програми Розділ 1 Теоретичні основи економічного аналізу .

Тема 1 . Предмет економічного аналізу .

Місце економічного аналізу в системі наукових знань . Значення і роль економічного аналізу в умовах ринкової економіки . Основні особливості макро - і мікроекономічного аналізу в умовах ринкової економіки . Проблеми та перспективи розвитку економічного аналізу .

Економічний аналіз як функція управління та елемент керуючої системи . Сутність економічного аналізу як засобу дослідження економічних явищ . Зміст і предмет економічного аналізу . Завдання аналізу ринкової економіки .

Студенти повинні знати : аналіз і синтез як особливості людського мислення , роль аналізу господарської діяльності , історію розвитку .

Тема 2 . Метод і методичні прийоми економічного аналізу

Характеристика методу та методики економічного аналізу . Класифікація методів і прийомів . Система показників економічного аналізу . Поняття фактора (чинника) як умови здійснення господарської діяльності .

Економіко - логічні методи , їх класифікація , галузь застосування їх в економічному аналізі .Порівняння його форми , та використання в економічному аналізі .Умови забезпечення порівнянності показників . Прийоми групування та деталізації і їх застосування в економічному аналізі . Графічний метод у дослідженні аналітичних показників .

Прийом елімінування і його застосування у факторному аналізі . Методи кількісної оцінки впливу факторів на результативний показник . Метод балансового ув’язування .

Методи детермінованого аналізу . Моделювання факторних систем .

Практикум по темі .

Студенти повинні знати : метод економічного аналізу , його особливості , класифікацію методів і прийомів , аналіз кількісного впливу факторів на величину результативного показника .

Студенти повинні вміти : застосовувати технічні прийоми та способи аналізу на різних етапах аналізу господарської діяльності ; робити аналітичні висновки .

Тема 3 .Інформаційне забезпечення і організація аналізу господарської діяльності .

Економічна інформація та її класифікація . Організація інформаційного забезпечення аналізу господарської діяльності .Організація , виконавці та основні етапи аналітичної роботи на підприємстві . Основи організації комп’ютерної обробки економічної інформації . Комерційна таємниця .

Методи перевірки вірогідності джерел інформації . Використання аудиту для перевірки якості бухгалтерських даних і звітів .Користувачі аналітичної інформації в умовах ринкової економіки .

Студенти повинні знати : як класифікуються джерела даних економічного аналізу , вимоги до організації інформаційного забезпечення , поняття поза облікових джерел інформації .

Студенти повинні вміти : класифікувати джерела інформації , оформляти результати аналізу

Тема 4 . Види економічного аналізу та основи їх класифікації .

Функції управління і класифікація видів економічного аналізу . Внутрішньогосподарський аналіз . Техніко - економічний і соціально - економічний аналізи , їх місце у системі комплексного аналізу . Управлінський та фінансовий аналіз . Внутрішній та зовнішній аналіз . Функціонально - вартісний аналіз .

Зміст , завдання , організація та інформаційне забезпечення поточного аналізу .Особливості організації і методики поточного , оперативного і перспективного економічного аналізу .

Студенти повинні знати : задачі , методи та особливості поточного , оперативного та перспективного аналізів .

Студенти повинні вміти : визначати вид економічного аналізу на основі класифікаційних ознак .