Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

Обряди господарчого циклу VII. Сівба та жнива

  1. Оранка. Що робили під час оранки, щоб був гарний врожай, щоб град не побив посівів: брали з собою яйце, хлібець, громничну свічку, закопували у борозну кістки від великоднього м'яса...?

  2. Сівба, а) Що робили під час засівання, щоб був гарний урожай, щоб град не побив посівів: клали в насіння яйце, брали з собою хлібець, громничну свічку; доручали засівання людині з великою бородою чи хлопчикові, засівали босоніж чи у спідній білизні ? б) Яким зерном засівали: зерном з різдвяного снопа; зерном, що розкидували по хаті на Новий рік; зерном з дожиночного вінка, снопа, букета; зерном з двохколосого стебла..?

  3. Чи ходили навесні в жито і коли: на Юрія, на Купала .:? Що там робили: обідали (що їли і пили?); "качалися" (хто?); ворожили на врожай, ховаючи в жито пиріг чи хліб; втикали прутики верби ..?

  4. Що робили, щоб на жнивах не боліли руки: обв'язували їх шматками ганчірочки, якою були зв'язані ноги небіжчика; ниткою з весільного короваю;

.39

ч

ниткою, що йде назад, тобто зайвої у берді; червоною вовняною ниткою; колоссям, вирваним на тім місці, де зажинали..?

  1. Що робили, щоб під час жнив не боліла спина: "качалися" по землі з замовлянням (яким?); опоясувалися перевеслом (з колосся, трави "спориш"...); затикали що-небудь за пояс (колосся, корінці колосся, заячу капусту, гілочку дуба...); "топтали" спину, тобто м'яли її один одному ногами під сволоком ?

  2. Що робили під час роботи в полі із залишками їжі: висипали чи виливали на межу приносили додому..? для птахів, мишей, мурах (що при цьому примовляли?); приносили додому і віддавали дітям, говорячи, що т "від зайця"; віддавали худобі чи курям; говорили, що треба доїсти, інакше "кури здохнуть"...?

  3. Що робили для того, щоб миші і птахи не їли хліба: під час звезення снопів скидали з воза один сніп (що при цьому примовляли?); клали в кутку сараю, де зберігається зерно, особливий хлібець; починали складати снопи в день, на який припадало Благовіщення; обходили поле з "кілком", яким б'ють свиней, із "свяченою" хусткою ...?

  4. "Борода", а) Як називалося колосся, яке по закінченні жнив залишали в полі (коза, борода, перепелиця, дожинки, квітка ...)? Скільки колосся залишали? Чи повинно воно було рости з одного зерна? б) Що робили, залишаючи "бороду": зв'язували червоною ниткою, надломлювали, заплітали в косу, обкладали жменями соломи чи камінням; просапували, розпушували землю серпом; обливали водою; клали усередину камінь, хліб, сіль..?

  5. Перекидання. Чи перекидалися по полю по закінченні жнив? Як гралися по закінченні жнив: тягали один одного за ноги, "качалися", стоячи спиною один до одного..?

  1. Як називали, дражнили женця, що жав гірше інших, останнім (козел-борода, старий, на тебе коза мекає, уся старістьпадає...)?

  2. Чи обв'язували господаря поля перевеслом? Чи обставляли його снопами? Опишіть, цей обряд.

  1. Освячення колосся, а) Коли освячували колосся: на Спаса, на Успіння..? б) Яке саме: зрізане на початку жнив, тобто під час зажинок, чи наприкінці жнив, тобто під час дожинок?

  2. Дожиночний "букет", а) Як називалося колосся, що освячували (борода, коза, хрестик,. квітка, гілка, метелочка, дожинки...)! Опишіть, замалюйте чи сфотографуйте той предмет, що з них робили: букет, сніп, хрест, круглий вінок, особливе спорудження на трьох ніжках... Звідки брали колосся для такого букета, вінка, хреста: відрізали від "бороди" чи витягали зі снопа? б) Що робили з освяченим колоссям згодом: використовували під час засівок (як саме?), віддавали худобі (коли?), віддавали курям, використовували для лікування людей і тварин (як?) ?

  1. Як називали страву, що готували під час зажинок чи на дожинках, коли саме (пряжмо, кутя...)! Що це: м'ясне (півень, свинина, баранина...), яєчня, смажене колосся, млинці, пироги, хлібці, каша (що з нею робили?) ?

  2. "Залом", а) Як називалося поплутане, зв'язане, зламане жито в полі, що нібито заподіювало шкоду господареві поля (залом, завивка, зав'язка, лялька, кубло ...)! Як виглядав "залом": скручене, зламане, зв'язане колосся..? Що там можна було знайти: волосся, яйце, вбиту змію..? Якої шкоди це могло завдати господареві? б) Як знешкодити "залом": висмикнути осиковим колом, рукою, вимазаною у свинячому гної; захрестити серпом і т.д.? Що говорили при цьому?

  3. Ріжок. Як називаються чорні зерна в житі? (воляче жито, вовче жито, бойснове жито, рогаки, рожки, спор...)!Чюл пояснювали їхня поява?

  4. Жнивні пісні. Запишіть пісню про "бороду" типу "Ой, чия це борода чорним шовком повита..."?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]