Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

XIX. Комахи

  1. Як називаються комахи одним словом (куза, нетра, паута, нужа...)!

  2. Що робили для того, щоб у будинку не було клопів (тарганів), бліх, мух: а) виносили комах з будинку в постолі, у коробочці ... на межу, на перехрестя, на цвинтар, до сусідів (куди саме?). Що при цьому приказували? б) вимітали віником (яким?). Що робили з віником і сміттям? в) обходили, оббігали будинок на мітлі, на коцюбі ...; г) підкладали священику; д) говорили один з одним через вікно (що?); є) почувши лемент птаха, говорили, що він кличе комах на весілля ...?

  1. Мурашник. Як називається мурашник? Як його використовували: приносили на місце, призначене для будівлі нового будинку; приносили в хлів, у сад (коли це робили?); руйнували під час посухи; посипали дорогу, двори (коли?) мурахами ...? Як використовували дерево, що росте в мурашнику (напр., під час будування хліва) ?

  2. Як називається товкотнеча комах у повітрі (комарі ступки б'ють, ступки грают, кутю товчуть, мак товчуть, просо товчуть ...)? Що вона передвіщає — погоду чи негоду?

  3. "Павук"- Як називається солом'яна різдвяна прикраса, що підвішується до стелі, до "балки", до ікон і т.д, (паук, сито ...)? Яка вона на вигляд (замалюйте чи сфотографуйте її )? Як пояснювали назву і звичай (напр., казали, що паук світло снував)?

  4. Божа корівка. Як називається сонечко (божа корівка) (бедрик, сонечко, андрійко, ворожка ...)? Як і на що ворожили за допомогою сонечка? З якими словами діти зверталися до неї для того, щоб вона злетіла?

  5. Як говорять про дивакувату людину (у нього мухи у голові, мурашки у голові, бзики в голові, миша в голові...) ?

8. Бджільництво, а) Які вулики були у вас у старовину? Як вони виглядали? З якого дерева вони робилися і де ставилися (на дереві, на землі, при будинку, за селом — у лісі)? Замалюйте їх чи сфотографуйте. Як вони називалися (борть, бортняк, колода, колодязь, колодка, пень, вабник, лежак, стоян, дупло ...)? б) Що робили, щоб бджоли велися, плодилися, були здорові: поливали водою з трьох колодязів, обв'язували ниткою вулик, закопували на пасіці мертвих бджіл, крали (що?) ...? в) Чи повідомляли бджолам про смерть їхнього господаря? Хто і як це робив і що при цьому казали? Чи вважалося, що зі смертю господаря гине й рій?

XX. Медицина

1. Що робили, щоб позбутися від усякої хвороби, "зняти" недугу: милися в чистий четвер до сходу сонця, виливали воду після миття хворого на

55

перехресті доріг, пролазили через дупло, просмикували сорочку хворого через прокоп у землі...?

  1. Лихоманка. Як називається лихоманка (хинтя, шендя, тітка ...)? Запишіть замовляння від лихоманки.

  2. Падуча. Як називається падуча хвороба (чорність, чорна хвороба, божий біль, боже лихо, своя хвороба, горе ...)? Як лікували падучу: накривали хворого чорною хусткою, сідали на обличчя хворого, окурювали пір'ям рябчика...? -

4. Ковтун. Від чого, за народними повір'ями, буває ковтун: птах візьме на гніздо кинуте волосся, кажан вчепится у волосся, відьма зробить у житі "зав'язку" ..? Як лікували ковтун і' що з ним робили? Чи вважалося, що ковтун допомагає відьмі в чаклунстві?

  1. Зубний біль. Що робили, щоб не боліли зуби: терли їх корою чи \ тріскою розбитого блискавкою дерева, їли поїдений мишами хліб, виходили на молодика (молодого місяця) і зверталися до молодика ..? Запишіть замовляння від зубного болю.

  2. Дитячий переляк, безсоння, а) Як називається переляк: жах (від жаху), ляк, переляк (від переляку, з переляку), пуд ...? б) Як називається дитяче безсоння? Що таке (хто такі) крикси, крикухи, ночниці, нічні? в) Як оберігали й лікували дітей від переляку і нічного лементу: клали в колиску ніж, голку, гвіздок, гребінь, солому з-під свині; окурювали дитину шерстю тварини, що злякалася, залишками старого решета, пір'ям курки, пійманого шуліки; підносили до вікна, проносили під лавкою, передавали через кутове вікно; носили дитину вночі в курятник під сідало; качали по тілу дитини яйце; обмивали чи напували особливою водою...? Що при цьому говорили?

  3. Як зводили бородавки: мізинцем небіжчика; нитками, якими зв'язували нога небіжчику; четверговою ниткою; землею в місяць молодика...?

  4. Як називається ластовиння (ластовиння, ряботиння, рудьки ...)? Від чого воно з'являється і як його зводили?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]