Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

II. Родини

1. Як називається жінка: а) вагітна (черевата, череватая, товста, важка...); б) породілля (породуха, породилля, положниця ...); в) безплідна (бездітуха, ялівка, курак, кур'я, галанова, галановая ...); г) багатодітна (королиця, трусиха ...); д) та, яка народила поза шлюбом (накритка, покритка, байстручниця...)? ,

  1. Місячні, а) Як називаються місячні періоди у жінок (сорочка, сорочка, на сорочці, рубашечне ...у> б) Яких заборон дотримувалися жінки в цей час: не можна було займатися певними видами господарських робіт (сіяти і саджати, збирати плоди, поливати город ...), домашніх робіт (в'язати, прясти, топити піч, пекти хліб, кришити капусту, брати воду з ріки, колодязя ...), брати участь в обрядах (відвідувати породіллю, бути кумою на хрестинах, бути дружкою нареченої на весіллі, брати участь у похороні чи бути присутнім при покладанні небіжчика в труну ...), ходити до церкви, на цвинтар, робити інші дії (напр., переступати через живу істоту, залазити на дерево, доторкатися до плодового дерева) ?

  2. Народження дітей, а) Що робили для того, щоб мати дітей: клали яйце за пазуху на весіллі; кидали в поділ черепки від розбитого горщика на хрестинах, ходили до дуба і просили; сідали на лавку, де лежав хліб; з'їдали зерна самосійного жита ...? б) Що робили, щоб народжувалися хлопчики (напр., саджали хлопчика на коліна нареченій на весіллі)? в) Що робили, щоб якийсь час після весілля не народжувалися діти: на весіллі сідали на пальці, кидали гроші на піч під час виходу з батьківської хати, у першу шлюбну ніч чи декілька ночей утримувалися від статевих відносини...?

  3. Заборони під час вагітності. Що забороняли робити вагітній жінці для того, щоб пологи не були важкими, щоб не зашкодити дитині чи іншій людині: стояти на межі, перехресті, порозі; переступати через мотузку, оглоблі, дерево; носити у хвартуху хліб, яйця, крупу, насіння, плоди; дивитися на падло, на гадюку, на покійника; вштовхувати ногою худобу; відливати воду у колодязь; позичати; переходити дорогу'...?

5. Засоби, що полегшують пологи, а) Що робили для полегшання пологів: обводили навколо столу, переводили через кросна, водили "свинячими стежками"; давали в руки рогач; катали обруч; відкривали замки, скрині, пічний заслін, вікна, двері, царські врата; розстібали одяг, розв'язували вузли, розплітали коси; давали лизати мак ЗІ столу ...? б) Що робив чоловік для полегшення пологів: напував дружину водою з рота через поріг; стогнав, зображуючи родові муки...? в) Запишіть замовляння чи інший текст, що читали при пологах.

32

33

6. Дитяче місце. Як називається дитяче місце (постеля, місце, мєсто ...)? Що з ним робили: закопували кудись (під піч, під покуть, під поріг, під плодове дерево ...; разом з гребінкою, голкою, цвяхом, ганчірочкою, грошима, хлібом...), зберігали для чого-небудь (для лікування, виведення родимих плям...) ?

  1. Пуповина. Як (на чому?) відрізали пуповину і що з нею робили: прикладали до сокири, обуха, ножа, гребінки; закопували (де?) разом з "дитячим місцем", зберігали (для чого?), ворожили...?

  2. "Сорочка". Як називається "сорочка", у якій народжуються деякі діти (капшук, мішок, чепець, сорочка, рубашка, плєва ...)? Що з нею робили: закопували (де?) разом з "дитячим місцем", зберігали, брали з собою в дорогу, на торг, на першу сівбу, на п'ершу оранку - для удачі...? ■

  3. Остання дитина, а) Як називається остання дитина в родині (мізинець, вишкребок, поскребач ...)? б) Чи брав участь він у яких-небудь обрядових чи магічних діях: розкушував градину, щоб зупинити град; гриз кому-небудь хворе місце, щоб воно не боліло; замітав хату в чистий четвер; брав участь у засіванні...? ,*,

  1. Імена дітей до хрещення, а) Якими іменами називали дітей, які помирали до хрещення (Адам і Єва, Іван та Мар'я ...) ? б) Чи називали ці імена, побачивши падаючу зірку чи коли чули "плач русалок"? Коли ще?

  2. Як пояснювали дітям, відкіля беруться діти: знайшли в кущах, у капусті, у буряках, у траві; Мар'я дала, бузько приніс, цигани загубили; Бог послав, Бог скинув, Бог з неба камінчика кинув; з неба впав ...?

  3. Пострижини. а) Коли вперше стригли волосся дитині і як це відзначалося? Хто це робив: хрещений батько, батько ...? б) Що робили з відрізаним волоссям: ховали в щілину над дверима в хаті, у хліву; спалювали в печі; кидали в проточну воду...?

  4. Повитуха, а) Як називається повивальна бабка (баба, бабка, дитяча баба, пупная баба, пупиха, природуха, княгиня ...)? б) В який день року її вшановували і як цей день називається (бабин день, бабкини родини, бабини, полоскозуб...)?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]