Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

III. Похорон

1. Як говорять про вмираючу людину (збирається додому, у дорогу, заміж; землею пахне і тд.)Ч

2. Як називається передсмертна агонія (конає, ангел з чортом сперечається, брід...)?

  1. Якими способами полегшувалася агонія важко вмираючого чи чаклуна: перекладали вмираючого на підлогу, забирали подушку, вбивали клини у стелю, розбирали дах...?

  2. Як називається смертний час (сконав, душа вийшла, пара вийшла, пішов до дідів, гуляє з дідами...) ?

  3. Як називається небіжчик (мрець, мерцяк, покійник, небіжчик...)?

б.Як називається а) труна; б) кладовище?

  1. Надгробні колоди. Чи клали на могилу дубові колоди і коли? Замалюйте чи сфотографуйте їх; вкажіть форму, розмір, розташування. Як вони називаються (колодка, приклад', прихором ..:)?

  2. Спорядження небіжчика, а) Що підстилали в труну: сіно, трави, стружку, полотно, рушник, головну хустку, одяг ...? б) Чим набивали подушку: сіном, травами, стружками ...? Як її шили: зліва направо, на живу нитку ...? в) Чим накривали небіжчика: покривалом, скатертю ...? г) Як вдягали і взували небіжчика (покійницю) ? д) Що клали в труну жінці, чоловіку, неодруженим, дитині, діду, бабі? Що клали чаклуну?

  3. Предмети, якими торкалися покійника, а) Чим зв'язували ноги небіжчику (напр., червоною ниткою) і що з цим робили потім (напр., виводили бородавки)? б) Що робили після виносу тіла з лавкою, на якій лежав небіжчик: клали туди які-небудь предмети, посипали житом, лягали, сідали...? •

10. Поминальна страва. Як називалася поминальна страва (коливо, сита,канун...) ? Що це: каша, хліб, кришений у солодку воду.,.?

11. Чи існував звичай наступного дня після похорону відвідувати небіжчика? Як це називалося (будити, побужати покійника, носити снідати...)? Як це робили? , ,

  1. Сороковини, а) Як називалися поминки 40-го дня чи 6 тижнів (сороковиним, сорочини, заздоровне...,)?. б) Що таке знімати, вздимати повітря. Коли і як це робилося (на 40-й день, через рік...)?

  2. Річні поминальні дні, а) Як називалися загальні для всіх померлих поминальні дні (діди, баби, поминальниці ...)? б) Коли їх справляли і як називалися кожні з цих щорічних поминок окремо (перші, другі, треті діди; михайлівські діди ...)? Які з них головні? в) Які ще свята справляли "для мертвих" (навський Великдень, Великдень для мертвих, навська трійця..-..)? Коли? г) Як називається радуниця, тобто вівторок Хоминого тижня (радовниця, дедовиця, гробки...)? Що робили в цей день?

14. Як називалися всі померлі родичі, предки (діди, душі, дчшки, батьки,померлі, покійники...)! -. >

15. Закладні небіжчики. Де ховали нехрещених дітей, тих, які повисилися, утоплеників, самогубців, п'яниць, чаклунів: поза цвинтарем (на місці смерті, у полі, на горі, за ровом, на перехресті доріг, на межах), на цвинтарі (біля огорожі, у куті - якому відносно сторін світу)? =

16. Що робили» щоб небіжчик "не ходив": обсипали могилу, будинок маком (запишіть назву: мак-відун, мак-відук, глухий мак і тд.) яи.лущиком (насіння самосійного льону), вбивали в могилу осиковий кіл...? :

17. Як уявляли собі смерть? В якому вигляді вона являється вмираючому: жінка в білому, чорнодіу, з косою, жаба...?

34

35

18. Чи вважалося, що можна бачити душу умираючої, померлої чи сплячої людини й у якому вигляді: у вигляді повітря, тіні, диму, пари, клубка, стовпа: у вигляді птаха, миші, комахи ... ? Запишіть бувальщини.

КАЛЕНДАРНА ОБРЯДОВІСТЬ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]