Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

XVI. Рослини

1. Рослин-обереги. Які рослини вживалися для захисту від недоброї (нечистої) сили: кропива, полинь, часник, рута, мак, коноплі...? Як їх

51

застосовували: прикріплювали в будинку, хліву, розкидали, вплітали у волосся...?

  1. Які рослини й чому не можна було вносити в будинок: омелу, горицвіт, реп'яхи, дерезу...?

  2. Дерева біля житла, а) Які дерева й рослини не можна було саджати біля будинку і чому? б) Які особливо корисно вважалося мати біля житла і чому?

  3. Зелень на Трійцю. Гілками яких дерев прикрашали хату на Трійцю: берези, клена, липи, лепехи ...? Як називалася зелень на Трійцю (напр,, клечення, май)?

  4. Як називаються подвійні плоди, тобто подвійне колосся, горіхи, картоплини (двойники, двоянці, близнята, спориші ...)? Що з ними робили: давали з'їсти вівцям, клали під подушку для ворожіння на нареченого, забороняли їсти жінкам...?

6. Качан, а) Як називається капустина (голова, качан, наливка ...)? б) Як називається качан капусти, що незавився, (напр., шуляк)?

7. Город, а) Що носили "на капусту" чи затикали на капустяній грядці: головешки від купальского багаття, купальскі вінки, осиковий вінок, частини купальского деревця чи опудала, обрядову зелень, жердину з кінським черепом..? Для чого це робили? б) Які дії виконували під час висаджування капусти: ставили горщик; клали камінь, полотно; сідали на грядку голим задом; валили один одного в борозну; кружлялися, тримаючись руками за голову...? Що при цьому говорили? в) Що робили, коли саджали гарбузи, огірки, цибулю, буряки та інші овочі: цілувалися через грядку, танцювали біля грядки...? Що при цьому говорили?

8. Що означає бачити уві сні гриби (збирати гриби, знайти гриб...)?

XVII. Звірі .

  1. Вовк, а) Що робили й говорили, зустрівши вовка, щоб він не зачепив: ставали на коліна, називали імена померлих родичів ...? б) Чи є у вовків свій головний, вожак? Як він називався і який на вигляд (напр., білий вовк)?

  2. Змії, а) Коли змії ідуть на зиму й куди? Що вони роблять перед відходом: залазять на дерева (які?), слухають дзвін, сплітаються в клубки ...? б) Чи є у змій свій головний, вожак ? Як він називався і який на вигляд: великий, з ріжками, короною ...? в) Чи відомі розповіді про літаючих зміїв? Як вони виглядають? До кого прилітають: до вдови, до чаклуна ...? Що вони роблять: приносять гроші, зерно, повідомляють про скарби...?

  1. Жаба. Що буде, якщо уб'єш жабу: мати вмре, дощ піде..?

  2. Череп тварини. Чи відомий був звичай виставляти, вішати, садити на кіл (палю) ...череп тварини: коня, вовка ...? В яких випадках це робилося: коли розводили купальске багаття, на городі, на пасіці...? Для чого?

  3. Смерть тварин, а) Як говорять про смерті худоби (пасти, здохнути...)! Про яких тварин як говорять (домашніх, диких, птахів, риб, гадів, комах)? б)

52

Про яких тварин, птахів, комах не можна говорити, що вони здохли..., а говорять як про людину — умерли: про бджіл, ластівок...?

6. Що означає бачити уві сні: а) вовка; б) вужа; в) рибу (рибу взагалі; визначені види риб, напр., плотву, окуня, в'юна, щуку; ловити чи піймати рибу; їсти рибу); г) бджіл (бджолу, укус бджоли, рій бджіл, піймати рій, рій сяде на тебе, скидається рій, рій перелетів з одного вулика в іншій...); д) корову, бика (білої, червоної, чорної масті); є) коня, кобилу (білої, червоної, чорної масті) ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]