Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomka.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
105.42 Кб
Скачать

2. Проектування схеми електропостачання цеху

Цехові мережі промислових підприємств виконуються на напругу до 1 кВ (частіше 380 В). На вибір схеми і конструктивне виконання цехової мережі роблять вплив такі чинники, як категорія надійності живлення ПЕЕ, режим роботи (тривалий, короткочасний, повторно-короткочасний), розміщення на території цеху, номінальні струми і напруга. При виборі ступеня захисту (1РХХ) вживаного устаткування необхідно ураховувати мікроклімат виробничого приміщення.

Цехові мережі розподілу електроенергії повинні забезпечувати необхідну надійність електропостачання приймачів електроенергії залежно від їхньої категорії;

бути зручними і безпечними в експлуатації;

мати оптимальні техніко-економічні показники (мінімум наведених витрат);

мати конструктивне виконання, що забезпечує застосування індустріальних і швидкісних методів монтажу.

Схеми цехових мереж поділяють на магістральні та радіальні. Лінію цехової електричної мережі, що відходить від розподільчого пристрою нижчої напруги цехової ТП і призначеної для живлення окремих найбільш потужних приймачів електроенергії й розподільчої мережі цеху, називають головною магістральною лінією (або головною магістраллю). Головні магістралі розраховують на великі робочі струми (до 6300 А); вони мають невелику кількість під'єднань. Широко використовують магістральні схеми типу блока трансформатор-магістраль (БТМ). В такій схемі відсутній РП нижчої напруги на цеховій підстанції, а магістраль підключається безпосередньо до цехового трансформатору через вхідний автоматичний вимикач (АВ). При двох трансформаторній підстанції та схемі БТМ між магістралями для взаємного резервування встановлюють перетинку з АВ. Рекомендується застосовувати магістральні схеми з числом від ходячих від ТП магістралей, не перевищуючих числа силових трансформаторів. При цьому сумарна пропускна спроможність живлячих магістралей не повинна перевищувати сумарну номінальну потужність силових трансформаторі в. У ряді випадків в крупних цехах з трансформаторами потужністю 1600 і 2500 кВА і розосередженими навантаженнями застосовують магістральні схеми з декількома магістралями, що живляться від одного трансформатора. Цехова ТП при цьому повинна мати РП низької напруги з числом лінійних АВ, рівним числу приєднаних магістралей.

Розподільні магістралі призначені для живлення приймачів малої і середньої потужності, рівномірно розподілених уздовж ліній магістралі. Такі схеми виконують за допомогою комплектних розподільних шинопроводів серії ШРА на струми до 630 А.

Їхнє живлення здійснюють від головних магістралей або РП низької напруги цехової підстанції,

Магістральні схеми забезпечують високу надійність електропостачання, володіють універсальністю і гнучкістю (дозволяють заземляти технологічне устаткування без особливих змін електричної мережі). Тому їхнє застосування рекомендується у всіх випадках, якщо цьому не перешкоджає територіальне розташування навантажень, умови середовища і техніко-економічні показники.

Радіальна схема електропостачання представляє собою сукупність ліній цехової електричної мережі, що відходять від РП низької напруги ТП і призначених для живлення невеликих груп приймачів електроенергії, розташованих в різних місцях цеху. Радіальні схеми електропостачання застосовують в тих випадках, коли неможливо застосовувати магістральні схеми.

Розподіл електроенергії до окремих споживачів при радіальних схемах здійснюють самостійними лініями від силових пунктів, що розташовуються в центрі електричних навантажень даної групи споживачів. Рекомендується використовувати як найдешевші силові пункти із запобіжниками (типів СП, СПУ, ІИРСУЗ). Радіальні схеми забезпечують високу надійність електропостачання. Проте вони вимагають більших витрат на електроустаткування і монтаж, ніж магістральні схеми.

Цехову трансформаторну підстанцію доцільно розміщувати поблизу центру електричних навантажень (ЦЕН) цеху, координати якого х і у визначаються згідно виразів:

; y = ;

де Ррі - розрахункова потужність i-го ПЕЕ цеху;

xi ,yi- координати i-го ПЕЕ цеху;

Як розрахункову потужність при визначенні ЦЕН для одиночних ПЕЕ з тривалим режимом роботи використовуються його номінальна (встановлена) потужність, тобто Рр= Рн =Руст.. Для ПЕЕ з повторно-короткочасним режимом Р ==Руст= Рн .

54,3 м

y = 3

"ТТ-

Таблиця 2.1 Відомості про електричні навантаження сокоочисного цеху

Номер на плані

Найменування електроприймача

Номінальна потужність ЕП, кВт

Варіант

8

1

Газовий насос

165

2

Вакуумний насос

140

3

Компресор

72

4-9

Центрифуга

38

10,12

Генератор-двигун

135

11

Кран - балка 25%

13

13-15

Насос

20

16-26

Насос

52

27-30

Дисковий фільтр

9

31-32

Насос сиропу

62

33

Компресор

28

34

Мішалка

3

35-37

Насос сиропу

24

38-41

Фільтр

11

42

Транспортер

10

43

Тельфер

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]