Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomka.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
105.42 Кб
Скачать

10. Охорона праці

10.1. Характеристика цеху

Даний цех призначений для очищення соку від осаду та продуктів первинної переробки. Технологічний процес включає операції: багаторівневої фільтрації. За допомого: насосі, мішалок, центрифуг та фільтрів. В цеху застосовуються також кран- балка, транспортер та тельфер.

Цех працює у 1 зміну, число працюючих у зміну 45 чол. Розміри цеху установлені виходячи з габаритів устаткування, вимог техніки безпеки і санітарних норм: довжина 100 м; ширина 49 м; висота 10 м.

Планування цеху показане на листі [1] графічної частини проекту.

10.2 Техніка безпеки

Організація охорони праці в цеху.

В цеху можливі нещасні випадки, пов'язані з несправністю устаткування, порушенням правил експлуатації обладнання, захламленістю площі ділянки та ін. Можливо також ураження працюючих електричним струмом. Відповідальним за охорону праці в цеху є його начальник, а в змінах — майстри цеху.

З метою попередження нещасних випадків і професійних захворювань передбачається навчання працюючих правилам безпеки по системі інструктажів. Працівники цеху проходять наступні види інструктажу:

Вступний — при прийомі на роботу. Проводиться в кабінеті охорони праці інженером відділу охорони праці;

Первинний на робочому місці — перед допуском до роботи проводить майстер із практичним показом безпечних прийомів і методів праці;

Повторний — не менше, ніж через кожні 6 місяців, проводить майстер з метою підвищення рівня знання працюючими правил і інструкцій з техніки безпеки;

Позаплановий — проводить майстер при зміні технологічного процесу чи норм по охороні праці, при порушенні працюючими існуючих правил і т.п.;


Поточний — проводиться з працівниками перед виконанням ними робіт з оформленням нарядів-допусків (спеціальні разові види робіт). Відомості про проведення інструктажів фіксуються в журналах реєстрації (особистих картонках інструктажів) чи в наряд ах-допусках з оформленням підписами осіб, яких інструктують і особи, яка інструктує.

Медобслуговування робітників цеху здійснюється заводською амбулаторією. Працівники навчаються прийомам надання першої допомоги потерпілим.

Технічні засоби попередження травматизму.

Проектом передбачається використання в цеху верстатів, виготовлених у точній відповідності з вимогами ГОСТ 12.2.009-80, ССБТ "Загальні вимоги безпеки".

Верстати оснащені необхідними кожухами, огородженнями, захисними екранами, кнопковим керуванням. Частини устаткування, що нормально не знаходяться під напругою, заземлюються.

Устаткування цеху розміщене з дотриманням установлених нормативами відстаней між верстатами й окремими елементами виробничого приміщення, з дотриманням ширини проходів (їм) і проїздів (3 м).

Проходи і проїзди утримуються в чистоті, заборонене їхнє захаращення, границі проходів і проїздів позначаються світлими металевими кнопками.

Передбачено раціональну організацію кожного робочого місця.

Робітники цеху забезпечуються спецодягом по табелю і захисними окулярами.

Електробезпека.

Устаткування цеху живиться струмом напругою 380 В, мережа загального освітлення U 380 В, місцевого U 36 В.

Всі електроустановки установлюються в повній відповідності з ПУЕ, устаткування цеху заземлюється.

Внутрішній контур заземлення, до якого підключаються корпуси устаткування, закріплюється на стінах приміщення в 20 см від підлоги. Зовнішній контур розташовується на глибині 0,5м. з осередковим (виносним) розташуванням заземлювачів.

Стосовно до силової мережі з ізольованої нейтраллю робимо розрахунок захисного заземлення. Приймаємо: максимально припустимим по ПУЕ опір контуру, що заземлює, КЗ = 40м; заземлювачі (електроди) кутник сталевій №12, довжина заземлювачів 2,5 м; контур зовнішній виконується сталевою смугою перетином 40x4 мм, питомий опір R70 Ом-м. =1,3

Визначаємо розрахунковий питомий опір землі:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]