Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomka.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
105.42 Кб
Скачать

5. Вибір та монтаж електроустаткування системи електропостачання цеху

5.1. Вибір та монтаж комплектних шинопроводів

Магістральні мережі, які виконуються шино проводами, можуть бути відкритими, захищеними та закритими.

Відкриті шинопроводи використовують для магістралей до яких безпосередньо не підключаються електроприймачі. Відкриті шинопроводи виконують із алюмінієвих шин, які закріплені на ізоляторах. Частіше відкриті шинопроводи прокладають на фермах на недосяжній висоті. Ізолятори кріплять на фермах, а на них прокладають шини, від шин здійснюють спуски, які виконують дротами в трубах до розподільних пунктів (прокатні цеха металургійних заводів, зварювальні цехи метало складальних заводів тощо).

Захищені шинопроводи виконують аналогічно з закритими, загороджуючи сіткою від випадкового доторкання до них та потрапляння на них сторонніх предметів.

Останнім часом широко використовуються закриті шинопроводи завдяки таким перевагам, основними з яких є надійність, зручність підключення електроприймачів, індустріальний монтаж, виготовлення на заводах готових секцій. Типові комплексні шинопроводи виконують магістральними (ШМА-60) на струм до 4000А та розподільними (ШРА-60) на струм до 600А.

Шинопроводи є комплексними чотирипроводними тифазними мережами, що складаються з набору стандартних елементів: прямих та кутових секцій, відгалуджувальних коробок, ввідних коробок, коробок з показниками напруги.

Секція шинопровода являє собою суцільний сталевий короб, що складається з двох симетричних кришок. В середині короба на ізоляторах укладені алюмінієві шини.

Струмоприймачі приєднуються до шинопровода за допомогою відгалуджувальних коробок зі спеціальними контактами. Відгалуджувальні коробки встановлені тільки на прямих ділянках. Щоб встановити їх в бічніх стінах короба прямої секції роблять вікна, які закривають заглушками, автоматами або запобіжниками. До комплекту шинопровода входять такі секції: прямі секції; секції з компенсаторами – для компенсаційних подовжувань; кутові та гнучкі – для поворотів; секції з рубильниками – для секціонування; відгалуджувальні – для відгалужень проводами; під’єднувальні – для під’єднання до КТП.

Шинопроводи прикріпляють до ферми за допомогою кронштейнів або підвішують на тросах. Їх також можна встановлювати на стандартних стійках.

Магістральні схеми, виконані шино проводом, виконують за системою блок-трансформатор-магістраль з захистом автоматичним вимикачем. До живлячого шинопровода підключають розподільчі шинопроводи, від яких безпосередньо отримують живлення споживачі електричної енергії.

Комплектні шинопровода для головних магістралей (типу ШМА) і розподільних магістралей (типу ШРА) вибирають по розрахунковому струму на початку ліній з умови:

I р ≤ I н

де I н - номінальний струм шинопровода.

Дані вибраних шинопроводов заносимо в таблицю.

Табл.5.1.1. Характеристики шинопроводів

Позначення

Ip, A

Iн, А

rуд, Ом/км

худ, Ом/км

Тип шинопровода

ШРА-1

665

до1000

0,058

0,050

ШРА-76

ШРА-2

599

до 630

0,1

0,13

ШРА-76 У3

ШРА-3

798

до1000

0,058

0,050,

ШРА-76

ШРА-4

738

до1000

0,058

0,050

ШРА-76

Втрати напруги в шинопроводі визначаються по формулі:

– сума моментів струмового навантаження шинопроводу А*км;

rпит – питомий активний опір шинопровода Ом/км;

хпит – питомий індуктивний опір Ом/км.

Для ШРА-1 (18 споживачів):

Для ШРА-2 (10 споживачів):

Для ШРА-3 (9споживачів):

Для ШРА-4 (6 споживачів):

Комплектні шинопроводи перевіряють на електродинамічну стійкість по умові:

iуд<iуд.доп

де іуд.доп допустимий ударний струм к з для даного типу шинопровода;

іуд – розрахунковий ударний струм к з на початку шинопровода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]