Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

XVIII. Птахи

  1. Як називається зграя: а) журавлів, журавлиний клин (ключка, ключ, пояс, мотузка ...); б) перелітних гусей (ключ, пояс, дорога ...); в) лелек, що збираються перед відльотом (черень, табун, купа ...)? Як збивали зі шляху журавлів, гусей, лелек (чи одного лелеку): лементом завертали їх (його) у коло (запишіть закличку), рахували їх, зав'язували вузол на хустці, піднімали зчеплені руки ...? Як повертали цих птахів на їхній колишній шлях (запишіть закличку)?

  2. Перший птах. Що і з якою метою робили, побачивши чи почувши навесні: а) першого лелеку: сідали на землю, перекидалися, умивалися ...; б) першу ластівку: умивалися, кидали вслід камінь ...; в) першу зозулю: трясли грошима, кидали монету; рахували роки, що залишилися до заміжжя чи до смерті; після першого кування починали купатися, винищувати бліх, клопів...?

3. Зозуля, а) Що означало почути навесні першу зозулю, перший грім, коли ліс ще не одягся листям (неврожай, голод, невдачу злодіям...) і коли ліс вже одягся листям (врожай, удачу злодіям ...)? б) До якого часу, дня кує зозуля: до Петрового дня, до Івана Купала, поки ячмінь не почне колоситися...? Що відбувалося з нею після цього: ховалася від птахів, що її били; давилася зерном...; перетворювалася в хижого птаха (яструба, шуліки, орла...)...? в) Чи відомі приказки про зозулю: "До Петра кує, по Петрові кури б'є", "Проміняв зозулю на яструба", "Утратила зозуля (чи соловей) голос через ячмінне колосся", "Ганяють, як зозулю по кропиві" ...? г) Чи відома легенда про обертання в зозулю: дружини, що звела зі світу чоловіка, нареченої, яку прокляли батьки; дівчини, що втрутилася в суперечку святих (яких?) і Христа про крадіжку коней; дівчини чи жінки, що лякала з укриття святих, Христа...?

4. Лелека, а) Як називається лелека (бусол, чорногуз, боцян, лелека...)? Чи називали його власним іменем (Іван, Василь, Федір ...)? б) Чи виходили навесні (коли?) зустрічати першого лелеку зі спеціальним хлібом? Як виглядав цей хліб і як він називався (галепа, буслові лапи...)7 Що з ним робили: виходили назустріч лелеці, підкидали ...? Яку закличку вигукували, побачивши лелек, побачивши першого лелеку? в) Запишіть легенду про походження лелеки з людини.

53

5. Одуд. Як називають одуда (жидовська зозуля, московська зозуля ...)? -Як пояснюють таку назву? Чи зв'язана з назвою одуда, його лементом чи запахом якась легенда, розповідь...(одуд хвастався, що стане пташиним богом; весілля одуда й зозулі; одуд обіцяв зозулі купити взуття; одуд і зозуля перекрикуються один з одним про покупку ...) ? Запишіть текст.

  1. Лементи птахів. Які слова чуються в лементі птахів: а) ластівки ("Мужики в полі, баби, за яєчню!", "Виганяй воли!", "Умер-вмер!", "Крути нитки!" ...); б) жайворонка ("Тиливоз, кидай сани, бери віз!", "Пора орать!", "Діду, ячмінь і овес сій'.", "Боже, ходи битися!", "Полечу бога києм (колом) бити!" ...); в) перепелиці ("Йдіть жати!", "Під сподом хліб з медом!", "Подь полоть!", "Водички!" ...) ; г) деркача ("Дерти-дерти!", "Січи, грабуй!", "Під подом!"...); д) горобця ("Терпи-терпи!", "Жив-жив!" ...); є) сови ("Сховай!", "Сповий!", "Подь!" ...); ж) зозулі ("Купив!", "Купив!" ...) ; з) ворони, ворона ("Украв калач!" і т.д.); і) солов'я ("Ціпом, ціпом, по ногах, по ногах! Црр!"...)...? Що означають ці слова: заклик починати господарські роботи (орати, сіяти, косити, жати і тд.), викриття злодія, народження дитини, смерть, дощ... ? Запишіть розповіді.

  2. Яким птахам не можна заподіювати шкоди (убивати, скидати гніздо, яйця чи пташенят із гнізда): лелеці, ластівці, голубу, жайворонку, солов'ю ...? Що буде, якщо заподіяти їм шкоди (укажіть для "кожного птаха окремо): гріх, нещастя, пожежа, удар блискавки, дощ, град, смерть кривднику, господареві будинку, його дітям, матері чи батьку, позбавлення даху над головою, збиток худобі, господарству...?

  3. Зимовище птахів, а) Куди летять птахи на зиму? Що таке ирій (вирій)?

б) Які птахи зимують під водою: ластівка, перепелиця, зозуля ...? Де (у ріці, озері, колодязі ...) і як вони там розміщаються (напр., чіпляються лапкою за лапку)? В якому вигляді вони виходять з води навесні (напр., виходять лише молоді ластівки, а старі перетворюються в жаб)? в) Чи роблять якісь птахи переліт на південь на тілі іншого птаха (напр., плиски, тобто трясогузки, ластівки летять під крилом чи на спині у лелек, журавлів) ?

  1. Кури, а) Що робили, щоб кури велися, добре неслися, трималися двору: годували їх в обручі різдвяною кутею, обводили навколо ніжки столу, відносили шкарлупу на горище ...? б) Як підкладали яйця під квочку: брали яйця із шапки, клали непарне число яєць, підкладали сіно з різдвяного столу, трясли дівчинку за чуб при підкладанні яєць...?

  2. Яйце, а) Як називається яйце без жовтка (яловик, зносок, винесень ...), з двома жовтками (близнята, спорити ...) , без шкарлупи (виливок, чучерепок,..)? Що таке півняче яйце? Які повір'я з ним пов'язані? б) Які обрядові дії робили з першим яйцем: брали його ганчірочкою, рукавом, обсипали зерном, клали в пшоно надворі, клали в решето і потім ставили його на голову дитини, зберігали до Великодня ...? Що при цьому говорили?

в) Як наводили псування за допомогою яєць: закопували в городі, під

54

порогом, клали в залом у житі, кидали в піч ...?Т) Що означає бачити уві сні яйце, яйця?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]