Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

Етнолщгвістична частина сімейна обрядовість

І. ВЕСІЛЛЯ 1.Переддень весілля, а) Як називалася передвесільна церемонія в хаті нареченої, тобто за один (чи декілька) днів перед власне весіллям, напередодні чи незадовго до дня приїзду нареченого за нареченою й остаточним переїздом її до нареченого (вінкиїЬівиЧгвечїр, коровай...)! б) Які обряди виконувалися в цей час: випікання короваю; виготовлення та прикрашання весільного деревця; плетіння вінків; розплітання коси нареченої; прощання нареченої з подругами, рідними, домівкою, з дівоцтвом у колі подруг..?

  1. Коровай, а) Який вигляд мав весільний коровай? б) Замалюйте його схематично зверху і збоку та позначте стрілками кожну деталь. Укажіть назви всіх його деталей і прикрас, а саме: підошви; обода; фігурок із тіста (пташки, квіточки, шишки, завитки, місяць, сонце, зірки ...). в) Запишіть назви та замалюйте візерунки (хрест, ялиночка, рослинний орнамент...). г)3апишіть назви предметів, які запікаються в нього (гроші, яйця ...); кладуться зверху (вінок, фігурки не з тіста і т.д.); втикаються в нього (рослинність, трави, деревце, гілки...).

  2. Який хліб (хлібці, булочки) пекли на весіллі, крім коровая? Який вони мали вигляд і як називався (короваєць, шишка, місяць, верч...)!

4. Весільне деревце, а) Як називалося "весільне деревце"? Що воно являло собою: деревце (яке?); гілка дерева (якого?); інша рослинність (зелень барвінку, пучок калини, вівса, одна чи кілька квіток ...); штучне деревце (з паперу, дроту ...); виріб з тіста; візерунок на хлібі ...? Замалюйте його. Де воно розташовувалося: встромлялося у весільний хліб (який?), ставилося в посуд (який?), розміщувалося незалежно від хліба чи посуду? Чим прикрашалося "весільне деревце"? б) чи прикрашалася хата (чия — нареченого чи нареченої?) квітами чи гілками?

5. Весільний прапор, а) Чи існував і який вигляд мав "весільний прапор": прапор, корогва, червоний пояс на хаті, шматок матерії, пояс, рушник, простирадло чи сорочка — на колу чи ціпку, ратищі, рогачі, гілці, жезлі діючої особи, дузі ...? Як він називався? б) Що з ним робили: клали "біля шлюбного ліжка, виставляли в знак цнотливості нареченої, виставляли в знак успішного сватання, виставляли в знак весілля, що відбувається у хаті, носили в руці (хто з учасників весілля?)...?

6. Придане, а) Як називалося придане нареченої? б) Як називалася частина приданого, що складалася з одягу, білизни, начиння..? в) Як

ЗО

31

називалася частина приданого, що становить собою худоба та земельний наділ?

  1. Чини. Чи відомі такі весільні чини (вкажіть відношення кожного з них до нареченого чи нареченої: брат, дядько, друг нареченого ...): а) дружко, дружко, дружок, дружба ... Яке з перерахованих слів у вас уживалося? Скільки учасників весілля носило таку назву? Що вони робили на весіллі? б) дядя, дядько, дядьо, дєдьо і т.д, Яке слово у вас уживалося? Скільки учасників весілля носило таку назву? в) світилка, світжьниця ... Яке слово у вас уживалося? Скільки учасників весілля носило таку назву? Що вони робили на весіллі? г) косянка, закосянка, закосяне ... Яке слово у вас уживалося? Скільки учасників весілля носило таку назву? Що вони робили на весіллі? д) староста ... Скільки учасників весілля носило таку назву? Що вони робили на весіллі? є) княжий, княжин, княжок, князьок, підкняжий, князь ... Яке слово у вас уживалося? Скільки учасників весілля носило таку назву? ж) хоронжий ... Скільки учасників весілля носило таку назву? і)маршалок ... Скільки учасників весілля носило таку назву? и) В якому чині був хрещений батько нареченого на весіллі і як називався цей чин (староста, старший сват, корінний сват, дружко...) ?

  2. "Чесність" нареченої, а) Які дії чи предмети на весіллі вказували на чесність-нечесність нареченої: виставляли прапор чи ходили з прапором (яким?), наречена не сідала на діжу, обливали наречену водою, водили навколо ступи, надівали хомут на наречену чи на її матір, показували шлюбну сорочку ...? Чи існував звичай показувати шлюбну сорочку нареченої? б) Чи заборонялися статеві стосунки у першу шлюбну ніч (чи довше?) чи, навпаки, вважалися обов'язковими? Чи не повинна була наречена проводити першу шлюбну ніч з дружком, старшим братом нареченого...?

  3. Дощ під час весілля, а) Що означало, якщо під час весілля йшов дощ: молоді будуть багаті, щасливі; наречена буде плакати в заміжжі; молоді колись зішкрібали пригари зі сковороди чи знімали пінки з молока ...? б) Що говорили дітям, що зішкрібали пригари зі сковороди, з каші чи знімали пінки з молока?

10. Весільні пісні, а) Запишіть пісню (зазвичай вона весільна) про сіяння нареченою: вроди ("там Марусенька молоденька красоньку розсівала", «сіяла красу свою, сіяла та казала: "Як я у батюхна буду, то я тебе виполю"»), волі ("сита-решета доставала, мамкіну волю розсівала"), долі ("сіяла мати долю, стоячи над водою"), долі й рути ("сій, нєвєста, долю по моєму полю, сій, наречена, руту по моєму грунті"), рути і м'яти ("не копай садку, не сади рути, тобі у батька не бути, не копай грядки, не сади м'ятки, тобі не бути у маткі", "я по саду ходжу, руту-м'яту саджу"), рути ("по садочку ходжу, яру руту саджу", "там Маруся межу копала, руту сіяла"), рожі ("там Маруся межу копала, рожу сіяла", "ходить Маруся по сєножатям, копає лозу, саджає рожу"), розсади ("їхала Марусенька до вінця, сіяла розсадоньку з рукавця")... б) Чи відомий був звичай "оспівувати коровай", тобто співати величальну

пісню, у якій розповідається, з чого він спечений (із семи криниць водиця, від семи корів маслечко, із семи вуликів медочек ...)? Запишіть пісню та її рефрен ("ой рано, рано", "ой раю, раю"...). В яких ще піснях зустрічаються ці рефрени?, ; -і-'.і ;.'•£} ' •'■■"'"■

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]