Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dialekt_praktika.doc1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

VI. Купала

  1. Назви свята, а) Як називався день Іоанна Хрестителя, тобто 24 червня за ст. ст., чи 7 липня за н.ст. (Іван, Іван відьмарський, Іван Петровський, Івана Купала, Ян, святий Ян ...)? б) Як називався переддень цього свята, тобто 23 червня ст. ст., чи 6 липня н.ст. (Купала, Івана Купала...) ?

  2. Багаття а) В які дні року палили багаття: на Різдво, на Великдень, Благовіщення, Юрія, Купалу, Петра...? б) Як називалося купальське багаття (купала, вогонь ...)? Як його влаштовували? Де розкладали багаття: біля води, на відкритому місці за селом, на височині, навколо дерева (якого)?

3. Жердина посередині багаття, а) Чи ставили посередині багаття жердину і як вона називалася (насилиця, острога...)? б) Що на неї вішали: кінський череп, колесо, цебро від'дьогтю, старий кошіль, старі постоли, пучок кропиви, солому ..? Як називалося те, що вішали (напр., відьма)? Чи збивали це у вогонь? ■■ ■'*

  1. Що кидали у вогонь, спалювали у вогні: старе взуття (постоли), Старі кошики, вінки, квіти, опудало відьми, солом'яну ляльку, прикрашене деревце, віники..?

  2. Купальське деревце, а) Чи прикрашалося дерево напередодні Івана Купала? Яке: те, що росте, зрубане (якої породи?), гілка..? Чим прикрашалося: квітами, папірцями, цукерками ..? Як називалося таке чи дерево гілка (купала, купальнищ, вільце, гільце ...)? б) Що робили з цим деревом, деревцем, гілкою: водили довкола нього хороводи, носили його по селу, носили навколо багаття, кріпили на тичці, кидали у вогонь, кидали у

38

воду, знімали прикраси, розривали на частини, розбирали на шматки учасники обряду..?

б. Захист від відьом. Як у купальську ніч захищалися самі, захищали худобу й посіви від відьми, нечистої сили: а) затикали гілки дерев (яких?), кропиву за вікна, за двері будинку, хліва; вішали їх на роги, шию коровам ..; б) оберігали молочний посуд (як?); в) вартували, вистежували відьму: біля багаття кип'ятили воду, цідилки, голки ...;

г) протягали нитку через дорогу, щоб худоба перейшла; посипали дорогу чи вигін маком, насінням льону, стеблами конопель, листками кропиви, щоб худоба перейшла; д) калічили тварин: жабу, кішку, свиню..?

  1. Опудало відьми, а) Чи робилося опудало відьми? З чого: із соломи, ціпків, ганчір'я, кропиви..? Що з ним робили: удягали в жіночий одяг, насаджували на тичку, носили по селу, водили по селу, кидали в багаття, кидали у воду, розривали на шматки..? Як його називали? б) Чи вибирали відьмою одну з учасниць обряду?

  2. Чи плели вінки? Що з ними робили: кидали у воду, у багаття, ворожили на заміжжя й долю ..?

  3. Чи купалися в цю ніч чи, навпаки, заборонялося купатися?

  1. Бешкетування, а) Коли молодь бешкетувала: на Купала, Різдво, Новий рік, на весіллі, коли ще? б) Що робили: тягали воза, човна, бочки; перевертали їх; закидували на дах; знімали паркан; виводили худобу з хліва..?

  2. Гра сонця. Як називається гра сонця (сонце грає, купається, красується, міняється, стрибає, танцює, гуляє...)? Коли це можна бачити: на Купала, Петра, Великдень, Благовіщення, Воздвиження, Різдво?

• ...<.''..■ :'г".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]