Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketingovi_doslidzhennya_Vosstanovlen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
150.2 Кб
Скачать

25. Надайте визначення поняттям квантифікація, ранжування, шкалування. Назвіть основні типи шкал.

Шкала — це інструмент для виміру оцінок соціологічної інформації, що збирається в процесі аналізу документів, спостереження, опитування. Шкала складається із системи індикаторів конкретно-емпіричного вияву соціальних ознак і кількісних індексів, за допомогою яких досягається перетворення цих ознак на числові показники. Надання кількісної визначеності якісним ознакам, що вивчаються, називають шкалуванням. За допомогою шкалування якісно різнорідні соціальні ознаки приводять до порівнянних кількісних показників. Шкала при цьому виконує роль еталона. З її допомогою можна вимірювати будь-які явища.

Залежно від форми шкали поділяють на вербальні (словесні), числові та графічні. У вербальних шкалах позиції шкали подані різними словесними твердженнями, у числових — балами. Графічні шкали являють собою пряму лінію, 9 — 15 см завдовжки, поділену на частини з позначками. Респондент має вибрати позначку на шкалі відповідно до свого вибору.

Шкалування як вимірювальна процедура здійснюється вже на початковому етапі дослідження під час розробки його інструментарію. Питання, поставлене в анкеті у закритій формі, — це не що інше, як шкала.

У процесі шкалування спочатку виявляють зовнішні ознаки досліджуваного явища (об’єкта), тобто ті властивості й характеристики, які підлягають спостереженню й вимірюванню.

Квантифікація — це процедура вимірювання і кількісного вираження якісних ознак і відносин соціальних об’єктів. Наприклад, вимір у балах задоволення роботою, що виконується, задоволення населення політикою, що проводиться в країні, оцінка певних властивостей державного діяча тощо.

Ранжування - це упорядкування властивостей яких-небудь якісних об'єктів, під час якого їм надаються певні числові форми. Прикладом ранжування є показники, широко використовувані сьогодні в політиці (рейтинги політиків, партій) і економіці (рейтинги банків). При всій привабливості подібних рейтингів, ранжування слід пам'ятати, що, по-перше, надані об'єктам ранги не мають реальних властивостей чисел, тому математичні операції з ними неможливі. По-друге, «інтервали» між ранжованими ознаками можуть бути дуже істотними. Наприклад, за політика, який посів перше місце в рейтингу, хочуть проголосувати 30% виборців; який посів друге місце - 10; третє -8°/). По-третє, оскільки ранжування в процесі соціологічних, політичних, маркетингових досліджень здійснюється таким чином, що сам респондент упорядковує об'єкти в процесі опитування, воно дає цілком прийнятні результати при невеликому числі упорядковуваних властивостей, якостей, особистостей. Якщо число об'єктів, що необхідно проранжувати, перевищує 15, то добре диференціюються тільки найбільш (і найменш) кращі об'єкти. Можна, наприклад, ефективно визначити банки або політиків, які користуються найбільшою і найменшою довірою.

Рейтинг-шкала представляе собой ранжовану сукупність можливих оцинок (словесних або числових). Респондент позначае свою позицію на запропанованой шкале. Шкала значимости або важливости оценивает значимость або важлывость певних атрибутов: от «зовсим не значимих» до «надзвичайно значимих». Шкала купивельных намирив змальовує намири респондентив що до покупки. Шкала семантичный деференциал представлена двумя биполярными значеннями критерию оценки, и респонденту потрібно вибрать точку миж ними, що видповидае його позиции. Лайкерт-шкала- респондент вкузуе свое ставлення до запропанованного твердження шляхом вибору серед 5 видповидей: вид повной згоди до повной незгоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]