Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Вступ

На даний час, в сучасних умовах конкуренції, м’ясопереробні підприємства мають загальну мету: виробництво високоякісних м’ясних продуктів харчування, тому до основних вимог подальшого розвитку м’ясопереробного комплексу належать оснащення підприємства сучасним ефективним устаткуванням, впровадження високоефективних технологій, які дозволяють максимально використати сировину на виробництво конкурентоспроможної харчової продукції.

ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» – це спеціалізоване підприємство, що випускає ковбасні вироби, напівфабрикати, фасовану продукцію. Одне із найкращих високомеханізованих підприємств мясної промисловості в Україні, яке процвітає на ринку України ще з 1998 року. Історія розвитку м’ясокомбінату розпочалася з невеликої забійні. На даний час це велике підприємство з об’ємом реалізації більше 1700т ковбасних виробів на місяць.

Воно додержується світових стандартів промислової переробки м’яса в Україні. Їхнє кредо – підтримка традицій ефективності й досконалості, від яких клієнти можуть завжди очікувати на нові, високоякісні вироби за доступними цінами. Сьогодні продукцію Глобинського м’ясокомбінату можна придбати у всіх областях України. Також продукцію направляють і в деякі закордонні країни. На престижних дегустаційних конкурсах «ПРОД – ЭКСПО» їх продукція неодноразово відмічалась нагородами.

На цьому підприємстві асортимент ковбас підбирають з урахуванням попиту населення, найповнішого і найефективнішого використання сировини, наявність технологічного обладнання та отримання найбільшого прибутку від реалізації продукції.

Усі ковбасні вироби виготовляють відповідно до технічних умов(ТУ), технологічних інструкцій(ТІ) і державних стандартів на кожен вид ковбасних виробів.

Дивлячись на телеканалі «Інтер» передачу «Знак якості», неодноразово пересвідчувалася, що нерідко ми споживаємо продукцію, яка не тільки далека від слова «якість», а навіть і своєї назви не підтверджує. Нині вже ні в кого не розбігаються очі від широкого асортименту молочної чи м'ясної продукції в яскравій упаковці. Тому, як правило, сучасний покупець шукає якісний товар, бо розуміє, що від цього залежить його здоров'я. А далекоглядний виробник, освоюючи сьогодні ринки збуту, знає, що споживач стає вибагливішим. І це добре.

  1. Загальна характеристика підприємства та його основні техніко-економічні показники

На Глобинському м'ясокомбінаті дбають про якість, бо тут дорожать

своєю маркою й роблять усе, щоб задовольнити запити покупців. Як говорить директор підприємства Олександр Бондаренко, навіть в умовах нинішньої кризи їм удається працювати відмінно. Хоча й зізнається, що теж відчули, як економічні негаразди відбилися, в першу чергу, на споживачах. Люди зараз стали купувати переважно недорогі ковбасні вироби. Тому, щоб іти в ногу з вимогами часу, на м'ясокомбінаті нещодавно ввели кілька нових груп сардельок, сосисок і варених ковбас за доступними цінами. На запитання, як підприємству все ж удається не втратити якості продукції, Олександр Дмитрович відповідає, що досягають цього за рахунок зниження рентабельності та закупівлі дешевших ковбасних оболонок і спецій.

— Порівняно з минулим роком у нас немає спаду виробництва, — розповідає Олександр Бондаренко. — Ми весь час освоюємо нові сорти, наша продукція постійно в динаміці. Її асортимент не зменшився, а навпаки — розширюється. Щоправда, вишукані вироби не завжди приймаються так, як ми того сподівалися. Не так давно була запроваджена у виробництво ексклюзивна ковбаса з благородною пліснявою, яку в Україні більше ніхто не випускає. Але, на жаль, вона не зайняла на ринку гідного місця й не знайшла широкого кола споживачів. Можливо, тоншими стали гаманці людей, а, може, ми недостатньо її презентували, «розкручували». Адже всі, хто куштував цю ковбасу, у захваті від її смаку, а реально розкуповується щодня тільки 200 кілограмів. У той час, коли сирокопчених ковбас розходиться 7 тонн на добу.

Якщо говорити про географію попиту на продукцію Глобинського м'ясокомбінату, то це практично вся Україна. Швидко розходиться вона в Полтаві, на Чернігівщині, Сумщині та Києві. Полюбляють запашні м'ясні вироби з Глобиного і в центральних областях України. Земляки, що мешкають у столиці, підтверджують, що глобинські ковбаси та масло користуються у вибагливих киян незмінною популярністю, секрет якої розкривається просто. Він — у якості.

На відміну від аналогічних підприємств Глобинський м'ясокомбінат не закуповує сумнівного імпортного м'яса, а використовує вітчизняну сировину. Наприклад, яловичину сюди поставляють за прямими договорами із Західної України, зокрема з Дрогобицького м'ясокомбінату. Директор підприємства впевнено характеризує її, як якісну, відбірну продукцію, на яку гріх скаржитися. Інша справа, що ціна на неї кусається порівняно з імпортним м'ясом. Та що зробиш, коли великої рогатої худоби на Полтавщині практично немає. До 15 тонн курятини тут щодня закуповують на переробку в «Нашої ряби» й «Гаврилівських курчат». Продукція цих торговельних марок теж повністю задовольняє глобинчан, бо, за словами Бондаренка, вона високої якості.

Історія розвитку Глобинського м'ясокомбінату починалася з малопотужного регіонального виробництва. У 1998 р. підприємство мало невеликі: бойню потужністю 20-25 голів на день, та ковбасний цех виробничою потужністю до однієї тони на добу.

Втім, на Глобинському м'ясокомбінаті усвідомлювали, що інвестиції у розвиток - необхідна умова стабільного успіху компанії у майбутньому.

Сьогодні підприємство повністю реконструйоване. Його виробнича площа збільшилася більш, ніж в 10 разів, а чисельність колективу зросла до 1000 осіб. Зараз на м'ясокомбінаті встановлено високотехнологічне обладнання від вітчизняних та закордонних фірм, а саме: "Хандтман", "Вемах", "Новіцького", "Автотерм", "Магуріт", "Інжемаш", "Полікліп", "Ідеал". Використання сучасних технологій дало змогу значно збільшити потужність виробництва. Отже, обсяги реалізації з 1998 р. зросли у 35 разів, і сьогодні Глобинський м'ясокомбінат за темпами виробництва та рівнем оснащення ввійшов до десятки найбільших компаній галузі.

Однак високі показники росту та міцні ринкові позиції не стали передумовою для припинення інвестицій у розвиток підприємства: продовжується вдосконалення технологічних процесів, закуповується нове обладнання, розробляється програма з підбору та навчання молодих спеціалістів. У планах подальшого розвитку компанії - підтвердження сертифікації ISO, а це передбачає не тільки наявність відповідних технологічних циклів, а й упорядкування всієї організаційної структури та процесів управління, автоматизацію логістичної складової та оптимізацію системи дистрибуції. Отже, робота над удосконаленням основних складових виробничого процесу триває.

На підприємстві стало доброю традицією приділяти пильну увагу рівню екологічності сировини, високу якість якої підтверджено сертифікатами, висновками державної санітарно-епідеміологічної експертизи та ветеринарними свідоцтвами. При закупівлі худоби висуваються суворі вимоги до якості сировини та чітко дотримуються всі санітарно-епідеміологічні, ветеринарні норми та вимоги. До того ж, сталі відносини Глобинського м'ясокомбінату з провідними виробниками сировини дали змогу запобігти впливу загальногалузевих труднощів з її постачанням. Основні чинники глобинських виробів - висока якість за відповідну ціну - залишаються стабільними. Більше того, завдяки власному забійному цеху та розвинутій системі закупок підприємство має змогу не тільки повністю забезпечувати власну потребу в м'ясі, а й постачати якісну сировину для виробництва м'ясної продукції і навіть пропонувати м'ясо на продаж.

Нині асортимент продукції Глобинського м'ясокомбінату налічує більш ніж 160 найменувань різноманітних виробів. Серед них ковбаси - варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені, сиров'ялені, сосиски, сардельки, а також делікатеси з м'яса яловичини, телятини та свинини. У зв'язку зі зростанням попиту продовжує збільшуватися питома вага нарізки.

Нещодавно поряд з виробами зі свинини та яловичини асортимент збагачено продукцією з курятини, яка одразу ж знайшла свого споживача. Технологи підприємства постійно працюють над удосконаленням та розширенням асортименту. Отже, що місяця прайс-лист Глобинського м'ясокомбінату поповнюється новими видами м'ясоковбасних виробів та делікатесів. Особлива увага приділяється якісним критеріям продукції: більшість ковбасних виробів виготовляється в натуральній оболонці, та відповідно до радянських ГОСТів, що передбачає використання рецептур з високим вмістом чистого м'яса і, відсутність барвників. Звісно, готова продукція за такими рецептами коштує набагато дорожче, ніж виготовлена за ТУ, нехай навіть і пропонується вона за низькими цінами. Адже при відповідних акцентах на суворе дотримання стандартів продукція не може бути дешевою, тому вироби під маркою Глобинського м'ясокомбінату адресовані споживачам, котрі мають добрий смак та передусім орієнтуються на найвищу якість.

Високий рівень якості продукції підтверджують офіційні нагороди спеціалізованих конкурсів. На одному з них напівкопчена ковбаса "Шашлична" та "Сосиски молочні" відзначені престижним товарним знаком "Полтавська Марка".

На виставці якості "ПРОД-ЕКСПО 2005 " За чотири види продукції Глобинський м'ясокомбінат отримав медалі: бекон "Козацький" варено-копчений - золота медаль, ковбаса "Глобинська" варена - срібна медаль, ковбаси "Докторська" та "Салямі Золотиста" сирокопчені - бронзова медаль.

Попит на смачну високоякісну продукцію Глобинського м'ясокомбінату неухильно зростає. Адже всі апетитні м'ясоковбасні вироби виготовлені з душею і зберігають добру енергію людських рук. Завдяки неповторному смаку, високій якості та багатому асортименту продукція має багато постійних прихильників, кількість яких продовжує збільшуватися. Споживачеві подобаються вироби Глобинського м'ясокомбінату. І це не дивно, адже кожен з асортиментних "представників" цієї великої ковбасної родини здатний задовольнити вимоги будь-якого гурмана.

Продукція Глобинського м'ясокомбінату реалізується у 18 регіонах України, її чудові смакові властивості гідно оцінили споживачі Київської, Полтавської, Черкаської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Луганської та інших областей, а також АР Крим. Поставки сиров'ялених ковбас здійснюються також до країн близького зарубіжжя. Близько 50 відсотків виробів підприємства реалізується через найбільші мережі супермаркетів, таких як Billa, Fozzy, "Велика Кишеня", "Сільпо", "Фора", "Таргет", "Фуршет", "ЕКО-маркет", "Караван", "Край" та інші.

Глобинський м'ясокомбінат відкритий для співробітництва, адже використання прямої дистрибуції відпрацьовано на засадах гнучкої системи знижок та надання особливих умов найкращим партнерам. Компанія не байдужа до потреб і смаків своїх клієнтів: постійно здійснює маркетингові дослідження попиту, проводить дегустації на місцях продажу з метою отримання зворотного зв'язку зі споживачем, задля якого і працює весь колектив Глобинського м'ясокомбінату.

Не було жодного учасника дегустаційного конкурсу на виставці "Прод - Експо", хто б, залишаючи зал, смачно не облизнувся та не промовив:

- Смакота!

Раділи й глобинці, бо "смачний" результат мали: "Карбонат ведмежа лапа" - золота медаль, "Сосиски молочні" золота медаль, "Лікарська варена" - золота медаль; срібні медалі - ковбаса Краківська", рулет "Чумацький копчено-варений", бронзові - "Одеська напів-юпчена", "Президентська сиров'ялена", ковбаса сирокопчена "Папероні".

Ось такий золото-срібно-бронзовий урожай зібрали на виставці 2007 року майстри Глобинського м'ясокомбінату, на Полтавщині.

Починали своє сходження полтавці, і здається, зовсім нещодавно - на ринку України працюють з 1998 року. За цей юроткий період обсяги реалізації продукції зросли у 35 (!) разів. Підприємство впускає до тони ковбасних виробів щодоби, закуповуючи тільки екологічно чисте м'ясо та сировину власного відгодівельного комплексу.

Завдяки поєднанню традиційних і новітніх технологій виготовлення ковбас і м'ясних делікатесів технологам підприємства вдалося створити неповторний смак виробів та високу якість продуктів, які можуть задовольнити найвибагливішого покупця. В асортименті підприємства більш 150 найменувань продукції. Це - варені ковбаси й сосиски у натуральній та штучній оболонці, напів-копчені і варено-копчені ковбаси, шинки, паштети, сирокопчені і сиров'ялені ковбаси, м'ясні делікатеси у вакуумній упаковці, нарізки.

Звичайно, досягнення глобинців були б неможливі без новітнього технічного устаткування всесвітньо відомих фірм: "Хандтман", "Вермах", "Новіцького", "Автотерм", "Магуріт", "Інжемаш", "Полі-кліп", "Ідеал" та інших. А також без постійного пошуку, вдосконалення технологічних процесів, розбудови цехів, навчання молодих фахівців.

Попит на високоякісну продукцію ТОВ "Глобинський м'ясокомбінат" неухильно зростає. Його продукція - для споживачів, які мають вишуканий смак і орієнтовані на найвищу якість. Адже всі апетитні м'ясоковбасні вироби виготовлені з душею і зберігають доброту та енергію людських рук. Дружня команда працівників підприємства уважно ставиться до потреб і смаків своїх клієнтів, постійно здійснює маркетингові дослідження попиту, проводить дегустації на місцях та зустрічі зі споживачами, задля яких і працює дружній колектив комбінату.

Українські архітектори та будівельники спільно з американськими коле­гами розробили й спорудили безпечне, чисте й ефективне виробництво, що перевершує і українські, і американські аналоги контролю за якістю та санітарними умовами. Завод має найсучасніше західне обладнання. Внутрішнє опорядження виготовлене з американських і європейських матеріалів, спеціально призначених для м'ясопереробки.

Стосовно сировини, – підприємство використовує найкращі компоненти – найкраще м’ясо, всесвітньовідомі ароматичні спеції та приправи, соєвий протеїн, збагачений поживними речовинами. Постачальники сировини постійно дотримуються внутрішніх та міжнародних стандартів якості й безпеки, вся

сировина, що потрапляє на підприємсто, сертифікується. Як було сказано вище,

підприємство має власний відгодівельний комплекс.

У глобинських ковбасах — свинина власного виробництва.

Кілька років тому свиней для потреб підприємства вирішили ростити самостійно. Для цього в 2005 році на околиці Глобиного було придбано шість приміщень. Восени розпочалася їхня реконструкція. А вже наступного року було запущено в роботу перші два корпуси. Застосовуючи передові канадські технології, спеціалісти свинокомплексу вчилися утримувати й відгодовувати тварин, першу партію яких завезли з Чернівців. Завдяки наполегливій праці невдовзі отримали прекрасні результати: затрати кормів становили 2,4 і 2,6 кілограма на один кілограм приросту. У рамках України це стало найкращим результатом, якого тільки можна досягти у свинарстві. Основне стадо завозилося з Франції, компанія «Франсгібрид». І до сьогодні Вони співпрацюють з нею. За неповні три роки зведено вже 18 корпусів. Нині в Них 3 тисячі 800 основних свиноматок. Самостійно заготовляють зерно для кормів. Для цього є американська сушарка, свій елеватор, комбікормовий цех. У планах наступного року — спорудження цілого заводу комбікормів потужністю 20 тонн за годину. Щоб зберігати збіжжя, закупили в Польщі 4 біни (щось схоже на величезні металеві цистерни), кожна з них уміщує 1500 тонн зерна, тобто 25 вагонів. Є своя лабораторія, яка ретельно перевіряє кожну партію зерна перед купівлею. Корм повинен бути якісний, бо це запорука успіху нашого виробництва.

Територія свинокомплексу розбита на цехи — репродукції, дорощування, відгодівельний. Після опоросу поросятко 28 днів росте біля матері. Далі потрапляє в цех дорощування. Там воно перебуває, доки набере вагу 28—30 кілограмів, на що йде не більше двох місяців. Потім його переміщують у відгодівельний відсік, де воно росте приблизно 3,5—4 місяці. У цілому тварина відгодовується не більше 5,5 місяця. За цей час вона набирає від 110 до 130 кілограмів. Потім — така вже діалектика життя — свиня потрапляє на м'ясокомбінат.

Потрібно зазначити, що звичного неприємного запаху в приміщеннях немає. Про те, що тут відгодовують свиней, нагадує лише «аромат» біля центрального колектора гідрозмиву, куди стікаються по трубах нечистоти з усіх корпусів. Далі екскременти транспортуються за кілька кілометрів до спеціальних лагун, де в результаті відповідних технологічних процесів перетворюються на органічні добрива й вивозяться на поля. В Глобинському свинокомплексі дотримуються останнього слова науки й техніки. У спеціальній шапочці, бахілах та широкому одноразовому костюмі жінка перетворилася на казкового Карлсона. Але такої дисципліни всі працівники тут дотримуються незаперечно. Жоден із них не має права зайти в інший корпус без належної санітарної обробки чи одягу. Отже, щодо утримання — зрозуміло. А чим же годують тут свиней? Адже хочеш не хочеш, а в переробленому вигляді вони ж потрапляють на наш стіл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]