Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_bogdan.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
411.14 Кб
Скачать

Вступ

Сільське господарство є одною із основних сфер матеріального виробництва, де виробляються продукти харчування і сировина для промисловості.

В розвитку суспільства сільське господарство займає особливе місце. Продукція сільського господарства і товари, що виробляються із сировини, задовольняють на 75% потреби людини.

Перехід до нових умов господарювання на основі ринкових відносин загострює проблему підвищення економічної ефективності виробництва. Для підприємства, організації, селянина чи фермера важливо знати не тільки обсяг виробленої продукції, а й скільки витрачено матеріальних засобів і праці, яка собівартість цієї продукції, наскільки ефективна та чи інша галузь виробництва. Тому серед економічних показників ефективності велике значення належить собівартості виробництва продукції.

В умовах ринкової економіки товаровиробник працює для одержання доходу (прибутку). Якщо виробництво не забезпечує середньої норми прибутку, що склалася у відповідній галузі чи на певному ринку товару, то воно втрачає свій сенс. Хоча одержання прибутку не завжди може бути основною метою діяльності виробника, але без ефективного господарювання підприємство не зможе функціонувати протягом тривалого часу.

Виходячи з названого зрозуміло, що від стану і темпів розвитку сільського господарства залежать основні пропорції між галузями матеріального виробництва, економіка, добробут населення.

Ця галузь є одна із джерел валютних надходжень. Від рівня розвитку сільського господарства залежить і стабільність розвитку суспільства і держава в цілому.

У цьому звіті викладено результати проходження виробничої практики у ПСП «Агроконтакт» Барського району, де буде показано нинішній стан підприємства, а також перспективи його розвитку.

Розділ 1. Виробничо – економічні умови псп «Агроконтракт» і ефективність їх використання

1.1. Природні умови і організаційна структура досліджуваного підприємства

Важливою складовою здійснення трансформаційних перетворень в Україні на шляху створення конкурентної ринкової економіки є ставлення і розвиток підприємництва, зокрема, в аграрному (агропромисловому) комплексі. Низько ефективне виробництво зумовило необхідність реформування агропромислового комплексу в напрямі формування ефективного власника шляхом визначення частки кожного працюючого в землі та майні з наступним створенням на селі сучасних структур ринкового типу. Так, станом на 1 липня 2000 року реорганізовано 10,7 тис. колективних сільськогосподарських підприємств, на базі яких створено понад 13 тис. господарств, заснованих на приватній власності на землю і майно (приватних підприємств, сільськогосподарських кооперативів, товариств, селянських (фермерських) господарств та ін).

ПСП «Агроконтракт» було створено в 1999 році згідно розпорядження райдержадміністрації № 466 від 31.12.1999 року. Статутний фонд підприємства заснований на власності керівника. Форма власності – приватна.

Підприємство самостійно визначає структуру управління і встановлює штати. На чолі підприємства стоїть керівник. Дане господарство має такі підрозділи: машино – тракторний парк, рільнича бригада, тваринницька ферма, зерно складська пекарня, їдальня для харчування дітей, кафе – продаж товарів.

Приватне сільськогосподарське підприємство «Агроконтакт» знаходиться на півдні Барського району Віннецької області. Головна садиба господарства знаходиться на відстані 30 км. від районного центру. Зв`язок з районним і обласним центром здійснюється по дорогах з твердим покриттям.

Територія Барського району в межах якого знаходиться землекористування господарства, розташована в південій частині Віннецької області.

Для цього району характерна значна різноманітність ґрунтового покриву, зумовлена природними умовами, грунтово-твірними породами умовами зволоження та іншими факторами ґрунтоутворення. Основні грунти: чорноземи, сірі опідзолені на лесовидних суглинках та піщані.

Згідно агро-кліматичного районування Віннецької області територія господарства відноситься до південного достатньо зволоженого теплого району.Клімат Віннецької області помірно континентальний.

Для даного району характерний довгий тепловий період із значною кількістю опадів; короткою відносно теплою зимою з порівняно невеликою кількістю опадів, стійким сніговим покривом.

Середньорічна температура повітря +6°С. Максимальна температура може досягти +37°С, а мінімальна -23°С.Тривалість вегетаційного періоду 155 днів, а тривалість без морозного періоду 150-155 днів. Строки настання перших осінніх заморозків перша декада жовтня. Строки закінчення останніх весняних приморозків перша декада травня. Середньорічна кількість опадів 600-690мм. Найбільша їх кількість випадає в літні місяці, найменша - зимою. Товщина снігового покриву 13-16см.

Створення всебічно розвинутого високопродуктивного сільського господарства вимагає відповідного рівня забезпеченості матеріальними, трудовими і фінансовими ресурсами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]