Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_rozdil_3.3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

Технологія вирощування сої

Значення культури в господарстві

Соя культурна або щети́ниста (Glycine max Moench.; синоніми: Soja hispidaMoench., Soja japonica Savi.) — однорічна трав'яниста культурна рослина родинибобових, зовні подібна до квасолі, одна з найдавніших їстівних культур. Походить зПівденно-східної Азії, поширена у Китаї,Індонезії, Японії, США, Австралії, Кореї, на Далекому Сході Росії, в Україні — вЛісостепу і Степу.

Насіння сої містить 35—45% білків, 17—25% жиру, 1—2% лецитину, 5—6% зольних речовин і вітамінів. З насіння виробляють борошно, олію, крупи, соєве молоко, сурогат кави тощо. З зелених бобів — різноманітні страви, консерви. Використовують також на корм худобі. Крім того жом використовується для виробництва біопалива.

Частка посівів кукурудзи в структурі господарства у 2012 році:

Культура

Площа,га

Планова врожайність,ц\га

соя

353

34

Використання

В різних країнах світу із бобів сої виготовляють муку, крупи, масло, молоко, печиво, хліб, цукерки, ковбасу, каву, шоколад, цілий ряд кулінарних страв. У клінікахлікувального харчування сою додають до котлет у випадках, коли хворому потрібна велика кількість білків. Незважаючи на високий вміст білка в сої, вона менше, ніж інші білкові продукти, викликає виділення шлункового соку, тому її призначають пригастритах з підвищеною кислотністю.

Молочні продукти із сої, а також соєве борошно використовують при цукровому діабеті — вони місять менше вуглеводів, ніж інші бобові рослини, а білки цінніші, ніж гороху й квасолі. В Англії з соєвого борошна для бажаючих схуднути випускають «кембріджський» хліб. В Австрії соєве борошно дієтологи застосовують у вигляді каші для дітей, які хворіють на туберкульоз. В деяких країнах сою використовують в медицині, як сировини для виготовлення препаратів, що стимулюють центральну нервову систему, при лікуванні діабету.

Велика роль сої у вирішенні проблеми білка в тваринництві. Побічна продукція після екстракції олії. Шрот містить менше клітковини і краще засвоюється тваринами порівняно з соняшниковим. В 1 кг міститься 1,21 кормова одиниця, 361 г перетравного білка, 26,2 г жирів, 80 г клітковини, 36,4 г лізину, 8,5 г метіоніну, 5,2 г триптофану. Теплова обробка надає соєвому шроту приємного запаху. При виготовленні комбікормів додають 10% соєвого шроту, що дозволяє збалансувати корм за вмістом білків та амінокислот.

Соєву макуху одержують при механічному добуванні олії. Як і соєвий шрот вона є цінним кормом для тварин. В 1 кг міститься 1,19 кормова одиниця, 346 г перетравного білка, 43 г жиру, 72 г клітковини.

Розміщення культури в сівозміні , попередники

В НДГ «Великоснітинське» Соя, як і всі зернобобові, є ціною культурою в сівозміні. Вона само сумісна, проте монокультура виключається. Повертати сою на попереднє місце рекомендується не раніше, ніж через два роки. В якості попередника для сої придатні зернові, кукурудза, цукрові буряки, картопля, багаторічні злакові трави. Непридатними попередниками є інші зернобобові культури і багаторічні бобові трави (господарі тих самих збудників кореневих гнилей ) і культури - господарі збудників склеротінії, такі як соняшник або хрестоцвіті культури. Частка культур сприйнятливих до склеротініозу (соя, соняшник, ріпак) в сівозміні не повинна перевищувати 33%. Важливо. Щоб попередники лишили чисті від збудників поля. В районах з достатнім волого забезпеченням в 7-10- пільних польових сівозмінах під сою займають одне поле. Соя – цінний попередник для інших культур. Проте пізнє збирання культури не в усіх регіонах дозволяє вирощувати після неї озимі культури.  Сівозміна:

Соя

251

Кукур силос

98

1

Оз. жито проміжне- 98

Соя

102

Од. трави

84

Оз пшениця

50

Яра пшениця

114

Кукур зерно

290

Кукур силос

51

Соняш

312

2

Оз пшениця

40

1392

Попередниками сої виступають: оз пшениця, оз жито проміжне -98

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]