Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шалагинова психол. лидерства.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
316.93 Кб
Скачать

Авторитарний стиль лідерства

Він вважається універсальним, особливо на вищому рівні управління. Характерними його рисами є:

1. Централізація всіх повноважень в руках лідера і ухвалення ним одноосібних рішень, які згодом нав'язуються виконавцям;

2. Дістанцированіє лідера від послідовників і переважання між ними офіційних відносин;

3. Віддача виконавцям розпоряджень в наказовій формі без пояснення їх зв'язку із загальною метою і задачами організації;

4. Широке використовування адміністрування, покарань.

5. В результаті, в організації формується несприятливий морально-психологічний клімат і створюється грунт для розвитку виробничих конфліктів.

Фахівці виділяють два різновиди авторитарного стилю в організації:

1)автократический, 2) патерналистский.

В останньому випадку організація розглядається як одна сім'я, а лідер  - її глава. Він піклується про послідовників, цікавиться їх думкою, надає їм деяку самостійність, але під жорстким контролем з свого боку, а ті повинні проявляти подяку, вірність, беззаперечне підкорення.

Ефективне використовування авторитарного стилю вимагає від керівника:

1) високої відповідальності;

2) строгого самоконтролю;

3) широкого передбачення;

4) розвинутої здатності ухвалення рішень;

5) добрих організаторських якостей.

Для ефективності авторитарного стилю необхідно, щоб підлеглі:

1) визнавали начальника єдиною керівною інстанцією і орієнтувалися тільки на нього;

2) правильно сприймали і строго виконували його розпорядження;

3) відмовлялися від реалізації контрольних прав по відношенню до керівника.

Характеристики авторитарного стилю узагальнено відображає «Теорія X Дугласа» Мак-Грегора. Відповідно до неї, середній людині властиво огида до праці і бажання уникнути його при першій же нагоді, більшість працівників ні до чого не прагне, відмовляється брати на себе відповідальність і вважає за краще, щоб ними керували. Тому людей вимагається примушувати різними методами до виконання покладених на них обов'язків і безперервно контролювати їх дії. Проте Мак-Грегор обмовляється, що подібна поведінка викликається не стільки властивостями людської натури, скільки зовнішніми умовами, при яких людям доводиться жити і трудитися.

«Експлуататорський авторитарний стиль» зводиться до того, що лідер, е довіряючи послідовникам і не питаючи їх думки, одноосібно вирішує це питання і бере на себе відповідальність за все. Якщо лідер ухвалює рішення поодинці, а потім просто доводить його до підлеглих, то вони сприймають це рішення критично, навіть коли воно дійсне вдале. В результаті послідовники звикають бути виконавцями чужої волі. 1ля лідера це теж не проходить без втрат, оскільки він опиняється в положенні винуватця.

«Доброзичливий авторитарний стиль- лідер» відноситься до послідовників поблажливо, по-батьківськи, цікавиться при ухваленні рішення їх думкою. При ухваленні рішень він може враховувати окремі думки співробітників і дає певну самостійність, проте під строгим контролем.

Авторитарний стиль має свої сильні сторони: робить можливим швидке ухвалення рішень і мобілізацію співробітників на їх здійснення, дозволяє швидше стабілізувати ситуацію в групах, що не склалися, конфліктних. Цей стиль має тенденцію бути ефективним при рутинних роботах, а також в умовах низького професійного рівня і організаційної мотивації співробітників.

Недоліки авторитарного стилю: обмеження можливості мотивації, самостійності і розвитку підлеглих, а також небезпека ухвалення помилкових рішень через суб'єктивізм або надмірну перевантаженість лідера. Мотивація підлеглих тут обмежується тим, що лідер соціально відділяє себе від послідовників, дає їм малоцікаву роботу і загрозою покарання породжує в них страх.

Таким чином, основою авторитарного стилю є зосередження всієї влади і відповідальності в руках лідера, що дає йому перевагу у встановленні мети і виборі засобів їх досягнення.