Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 11-20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

11. Зміст і будова бух.Балансу.

Баланс ( «баланс» походить від латинського слова «bilanx», що означає «двошальковий»;«терези», з франц. – «рівновага»)— це не просто складова методу бухгалтерського обліку, його елемент; це найважливіший документ бухгалтерської звітності, суттєве джерело інформації для управління, планування, організації виробництва, нормування, аналізу, контролю. Це одна з форм фінансової звітності.

Баланс — це метод відображення стану господарських засобів (майна) за їх складом і джерелами утворення у вартісній оцінці на певну дату. Означає групування і узагальнення інформації про ресурси підприємства та джерела їх утворення станом на певну дату.

За формою баланс — це двобічна таблиця, на лівій стороні якої відо-бражають склад і розміщення господарських засобів-активи, а в правій стороні - пасиви, джерела формування господарських засобів.

актив — це система показників, які відображують склад і розміщення засобів господарства, згрупованих у якісно однорідні групи; пасив балансу — це система показників, які відображають джерела утворення й цільове призначення засобів господарства.

Природа балансу потребує рівності його активу й пасиву. Це зумовлено тим, що і в активі, і в пасиві відображаються ті самі засоби. А=П.

Кожен окремий вид ресурсів в балансі – стаття. До кожної статті балансу включаються однакові за економічним змістом засоби господарства чи джерела їх утворення.Статті згруповано у розділи:

  1. Активи: необоротні, оборотні, витрати майбут. Періодів.

  2. Пасиви: власний капітал, забезпечення наступних витрат і платежів, довгострокові зобов’язання, поточні зобов’язання, доходи майбут. періодів.

Деякі особливості заповнення окремих статей балансу: - деякі статті балансу враховують в себе одразу декілька об’єктів, деякі статті балансу не додаються, а вираховуються ( знос.ю резерв сумнівних боргів, вилучений капітал, неоплачений капітал, непокриті збитки).

12, 19.Принципи бух.Обліку.

Слово принцип (від лат. ргіпсіріит — основа, первоначало) — вихідне положення будь-якої теорії, науки, що визначає всі наступні положення, які випливають з його твердження. Принципи бух.обліку – це правила, якими слід керуватися при вимірюванні, оцінці і реєстрації господар. Операцій, і при відображенні їх результатів у фін.звітності.

Закон України «Про бух.обл. і фін.звіт.» визначає такі принципи бух.обл.:

1)обачність - застосування в бухгалтерському обліку методів оцінки, які повинні запобігати заниженню оцінки зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства; 2) повне висвітлення - фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі; 3) автономність - кожне підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена від її власників, у зв'язку з чим особисте майно та зобов'язання власників не повинні відображатися у фінансовій звітності підприємства; 4) послідовність - постійне (із року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики. Зміна облікової політики можлива лише у випадках, передбачених національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, і повинна бути обгрунтована та розкрита у фінансовій звітності; 5)безперервність - оцінка активів та зобов'язань підприємства здійснюється виходячи з припущення, що його діяльність буде тривати далі; 6) нарахування та відповідність доходів і витрат - для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів;

7) превалювання сутності над формою - операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми; 8) історична (фактична) собівартість - пріоритетною є оцінка активів підприємства, виходячи з витрат на їх виробництво та придбання; 9) єдиний грошовий вимірник - вимірювання та узагальнення всіх господарських операцій підприємства у його фінансовій звітності здійснюються в єдиній грошовій одиниці; 10) періодичність - можливість розподілу діяльності підприємства на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності.