Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 11-20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

17.Необоротні активи.Їх класифікація.

Необоротні активи підприємства – це сукупність матеріально-фінансових ресурсів, що використовуються в його господарській діяльності у своїй натуральній формі тривалий час (більше року) і мають значну вартість окремого об’єкта, а також довгострокове відчуження майна в підприємницьку діяльність інших суб’єктів господарювання.

Необоротні активи:

Нематеріальні активи- Об’єкти промислової та інтелектуальної власності без фізичної субстанції, які необхідні для здійснення господарської діяльності: торгові марки, інтелектуальна власність, авторські права, права користування природними ресурсами.

Незавершене будівництво (інвестиції) - Об’єкти матеріальних і нематеріальних необоротних активів, які не введені в експлуатацію: інвестиції у придбання або виготовлення основних засобів, інших не оборот матеріал. Або не матеріал. Активів.

Основні засоби - Сукупність матеріально-речових цінностей, що діють у натуральній формі протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і у невиробничій сфері: обладнання, земля, транспортні засоби, меблі, устаткування, передавальні пристрої.

Довгострокові фінансові інвестиції -Активи, які передані підприємством іншим суб’єктам господарювання з метою збільшення прибутку за рахунок відсотків, дивідендів тощо, зростання вартості капіталу або отримання інших вигод для інвестора: ц.п., інвестиції до статутного капіталу іншого підприємства.

Довгострокова дебіторська заборгованість- Заборгованість підприємству фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати її нарахування.

Інші необоротні активи -Необоротні активи від розстрочки зобов’язань перед підприємством; їх вартість менша, ніж основ. Засобів. Це бібліотечні фонди, природні ресурси, тара тощо.

18. Взаємозвязок між структурою балансу і планом рахунків

Баланс складається виходячи з залишків на рахунках 1 – 6 класів Плану рахунків. Однією з особливостей Плану рахунків є його тісний взаємозв’язок з формами фінансової звітності.

Активні класи рахунків : 1,2,34 . Рахунок 8,9 – умовно активні. Винятки(як пасивні): 13, субрах.285, рах.38. Пасивні класи: 4,5,6. Умовно пасив.- 7 рах. Винятки(як активні): субрах.442, 46, 45, 704.

Коли підприємство має сформовані залишки на рахунках з урахуванням усіх необхідних коригувань на кінець періоду для заповнення Балансу, необхідно встановити зв’язок між окремими статтями Балансу та рахунками. (розписати, порівняти статті балансу і плана рахунків).

20. Подвійний запис.

Подвійний запис — метод, що випливає з економічної суті відображення операцій, кожна з яких обумовлює зміни у двох частинах в активі, у пасиві чи в активі й пасиві одночасно. Це важливий принцип однакового відображення господарських операцій на рахунках. Відображення кожної господарської операції двічі, за дебетом одного і за кредитом другого рахунків в одній і тій же сумі називають подвійним записом.

Подвійний запис не тільки принцип однакового відображення операцій на рахунках, а й основний технічний прийом бухгалтерського обліку, бо забезпечує горизонтальний взаємозв'язок між рахунками, а також важливий контрольний прийом, оскільки очевидно, що скільки не було б операцій, але загальна сума записів за дебетом рахунків завжди дорівнюватиме загальній сумі записів за кредитом рахунків. Такий взаємозв'язок між рахунками, що виникає шляхом подвійного запису, називається кореспонденцією рахунків, а такі рахунки кореспондуючими (бухгалтерська проводка, контировка).

Залежно від кількості кореспондуючих рахунків розрізняють прості й складні бухгалтерські проводки. Простою називають таку бухгалтерську проводку, за якої один рахунок дебетується, а другий кредитується на одну і ту ж суму, тобто коли кореспондують між собою тільки два рахунки. У складних бухгалтерських проводках не порушується принцип подвійного запису, оскільки зберігається взаємопов'язане відображення господарської операції за дебетом і кредитом різних рахунків на одну і ту ж суму. Кожну складну бухгалтерську проводку можна розкласти на декілька простих.

Правильна кореспонденція рахунків має велике значення для організації бухгалтерського обліку, його достовірності й правильності, оскільки на перший план виступають сутність господарської операції і її правдиве відображення на рахунках.

Пр.

Власниками внесено до статуту ос.засоби на суму 20 тис. грн.. --- Д 10 К 40.