Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 11-20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

14. Активи підпр. Та їх характеристика

Активи – ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Необоротні активи підприємства – це сукупність матеріально-фінансових ресурсів, що використовуються в його господарській діяльності у своїй натуральній формі тривалий час (більше року) і мають значну вартість окремого об’єкта, а також довгострокове відчуження майна в підприємницьку діяльність інших суб’єктів господарювання.

Оборотні активи – грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом не більше дванадцяти місяців з дати балансу. Значну частку оборотних активів на підприємствах складають запаси.

Характеристика активів підприємства

  1. Необоротні активи:

Нематеріальні активи- Об’єкти промислової та інтелектуальної власності без фізичної субстанції, які необхідні для здійснення господарської діяльності: торгові марки, інтелектуальна власність, авторські права, права користування природними ресурсами.

Незавершене будівництво (інвестиції) - Об’єкти матеріальних і нематеріальних необоротних активів, які не введені в експлуатацію: інвестиції у придбання або виготовлення основних засобів, інших не оборот матеріал. Або не матеріал. Активів.

Основні засоби - Сукупність матеріально-речових цінностей, що діють у натуральній формі протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і у невиробничій сфері: обладнання, земля, транспортні засоби, меблі, устаткування, передавальні пристрої.

Довгострокові фінансові інвестиції -Активи, які передані підприємством іншим суб’єктам господарювання з метою збільшення прибутку за рахунок відсотків, дивідендів тощо, зростання вартості капіталу або отримання інших вигод для інвестора: ц.п., інвестиції до статутного капіталу іншого підприємства.

Довгострокова дебіторська заборгованість- Заборгованість підприємству фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати її нарахування.

Інші необоротні активи -Необоротні активи від розстрочки зобов’язань перед підприємством; їх вартість менша, ніж основ. Засобів. Це бібліотечні фонди, природні ресурси, тара тощо.

2. Оборотні активи

Запаси: виробничі запаси - Запаси сировини, основних і допоміжних матеріа-лів, палива, покупних напівфабрикатів і комплек-туючих виробів, запасних частин, тари, будівель-них матеріалів та інших матеріалів, призначених для споживання в ході нормального операційного циклу, які входять до складу продукції, що виго-товляється, або є необхідними компонентами при її виготовленні.

Незавершене виробництво- виробництво у вигляді не закінчених обробкою і складанням деталей, вузлів, виробів та незакінчених технологічних процесів. Незавершене виробництво на підприємствах, що виконують роботи та надають послуги, складається з витрат на виконання незакінчених робіт (послуг), щодо яких підприємством ще не визнано доходу;

готову продукцію, що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом;

товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу;

малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року;

Напівфабрикати власного виробництва. Грошові кошти – готівка в касі, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання, кошти в дорозі (інкасація), грошові документи(проїзні квитки, поштові марки), еквіваленти грошових коштів (високоліквідні коротко строк. Фінанси.інвестиц. – депозит.сертифікат).

Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Поточні фінансові інвестиції – вкладення в ц.п. з метою отримання доходу протягом термін, який не більше 12 місяців з дати балансу.