Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з радикальних методів охорони природи.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
8 Mб
Скачать

3.1.6.Законодавча довідка.

Додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 21 квітня 1998 р. N 521 „Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної порушенням природоохоронного законодавства у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду України”

ТАКСА для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної природним комплексам територій та об'єктів природно-заповідного фонду внаслідок пошкодження деревних видів рослин і таких, що мають здерев'яніле стебло, до ступеня неприпинення росту

—————————————————————————

Діаметр дерева на висоті | Оцінка заподіяної шкоди, гривень

пенька у корі, сантиметрів |

—————————————————————————

| степова зона | інші зони

—————————————————————————

За кожне дерево, пошкоджене до ступеня неприпинення росту

до 10 5 4

10,1-14 10 9

14,1-18 23 21

18,1-22 49 45

22,1-26 84 77

26,1-30 123 112

30,1-34 166 152

34,1-38 215 197

38,1-42 265 243

42,1-46 306 281

46,1-50 347 318

_______________________

Примітки: До пошкоджених до ступеня неприпинення росту належать деревні рослини і такі, що мають здерев'яніле стебло з (...) забитими в них металевими предметами (...).

3.1.7.Одимира Захарова (з розсилки доп за 2003 рік).

«Я в шипуванні не спец. В діючих документах це називається «пошкодження до ступеню неприпинення росту» з витікаючими наслідками.

Як не спец, можу припустити, что більш-менш безпечно для сосняків, для модрин. А от якщо цвяхів набити в ялини. то можна отримати ізворотній ефект.

Лісопилки у багатьох регіонах вже пристосувались до кількості металу в колодах – після війни стільки уламків і куль в деревах, що ніяким шипуванням за цим не угнатись. На обробці ставляться детектори металу і ці колоди обробляються окремо».

3.2.Шипування доріг

[Армія руйнівників природи пересувається дорогами на автомобілях і інших самохідних механізмах. Дороги будують для лісозаготівель, розвідки й видобутку корисних копалин, газо- і нафтовидобутку, для «керування» пасовищами, будівництва ліній електропередач і гребель, створення гірськолижних курортів тощо. Мисливці, що ставлять капкани, браконьєри, вандали, що розкопують археологічні пам'ятники, старателі, сейсмічні команди й інший «авангард» індустріального руйнування користуються на ґрунтових дорогах і пересіченій місцевості чотириколісним транспортом. Крім них, існують ще божевільні аматори їзди по бездоріжжю на джипах, всюдиходах, потужних вантажівках, мотоциклах, трициклах, і бог знає ще на чому. Вони шматують землю, залишаючи незагойні рани - візитні картки свого божевілля.

Однак, зупинити їх, захистити від них природу не так важко, якщо почати серйозну боротьюбу із дорожною мережею. У них просто не вистачить грошей, щоб будувати й постійно ремонтувати дороги у віддалених місцевостях.

Транспорт - найбільш вразлива частина індустріальної інфраструктури. Ековоїн без зайвих витрат і без небезпеки для себе й інших може досягти значного ефекту і врятувати недоторканий природний куточок.] (2)

[Ш. доріг - інший метод шипування. Приміняється для перекривання в’їзду автотранспорту до особливо цінних природних ділянок. Як правило, металеві шипи (наприклад вкорочені товсті цвяхи) розташовують на дерев’яній або залізній основі і вкопують в дорогу. Наїхавши на шипи, автомобіль неминуче зазнає пошкодження колес до ступеня зупинки машини. За іншою методикою, загострені шипи вбивають у землю за допомогою спеціального приладу. Призначення - аналогічне.] (5)

Дороги можна шипувати за допомогою спеціально виготовлених „їжаків”, міцно закріплених у грунті, або за допомогою шипів, вбитих у дорогу. Можна заготувати кілька сталевих пластин, із закріпленими на них шипами. Такі пластини, як і шипи, встановлюють на в’їздах до заповідних об’єктів у калюжах і у інших місцях, де їх не має бути видно і де практично відсутня імовірність, що на них наступлять люди. Оптимальним є знайти калюжу, розташовану у вузькому місці дороги, де її неможливо об’їхати. Виберіть місце, де тінь, поглиблення в колії, вигин дороги або інше природне маскування сховає 5 сантиметрів виступаючого над землею темного стрижня. Устромляйте стрижні тільки там, де машини їдуть із малою швидкістю. Не встромляйте їх там, де можуть ходити босі люди.

Перед зашипованою ділянкою дороги можна повісити табличку застережуючого змісту. Якщо порушник і знайде шипи... саме це і повинно стати тим переконуючим фактом, після якого він вже нікуди не поїде, усвідомлюючи можливу небезпеку.