Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з радикальних методів охорони природи.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
8 Mб
Скачать

4.2.Силки.

Підступним різновидом капканів є силки, які використовують для полювання на невеликих тварин типу кроликів і на хижаків типу лисиці. Силки — це не що інше, як проста петля з тонкого дроту. Вона висить там, де є велика ймовірність появи тварини. Якщо ви виявили силок, найкраще перерізати дріт, але так, щоб це було непомітно - там, де він прив'язаний або в тому місці, де обрив сховає чагарник або бруд. Якщо ж ви знімете силок, мисливці відразу встановить новий. Зробіть так, щоб силок виглядав недоторканим, тоді мисливець навряд чи здогадається, що він уже не становить жодної небезпеки для звірини.] (2)

4.3.Заважаємо полюванню.

Є певні правила і строки офіційного полювання. Для цього наймається єгер і готується документація. Проте полювання не можна проводити на мисливських угіддях, на яких знаходяться люди. Водночас, факт полювання не забороняє знаходитись на мисливських угіддях.

З одного боку, можна подавати до мисливського товариства відомості, що у певні дні (саме у дні полювання) на мисливських угіддях проводитимуться обліки зайців, лисиць, дятлів і йолупів. Після цього там вже не можна буде проводити полювання.

З іншого боку, можна не ускладнювати собі життя і просто ошиватись на відстані метрів 500 від мисливців, так, щоб вас не наздогнали і ви не відстали від них.

ПРИКЛАД

Для прикладу ефективного використання методики Приводимо скаргу сільської громади с.Студенок. на харківського природоохоронця Валерія Ловчиновського та ДОП Харківського університету.

4.4.Мисливські вишки.

Одним з найбільш популярних методів полювання, поширених серед політиків, директорів і інших подібних до них прошарків населення – полювання з вишки. Суть цього методу полягає в тому, що серед лісу, на краю живописної галявини будують кількаметрову вишку, в кабінці на верху якої можна сидіти. З кабінки добре проглядається (тобто прострілюється) вся галявина. Протягом тривалого періоду, працівники мисливського господарства або лісництва регулярно висипають посеред галявини зерно, або кукурудзу, що неминуче приваблює диких копитних. Звірі призвичаюються щоночі ходити поїсти на галявину. І ось одного дня виявляється, що на вишці сидить, скажімо начальник районного відділку міліції з службовим АК. Родина козуль підходить до звичної годівниці... і за хвилину в них висаджують повний автоматний ріжок патронів.

Полювання з вишок не заборонено. Тому законними методами з ними взагалі боротись ніяк не можна. Проте цілком можна знищити таку вишку самотужки. Якщо вишка стоїть на дерев’яних стовпах, їх легко спиляти. Дехто вважає навіть, що їх треба не перепиляти, а підпиляти... Проте це не наше діло, як саме ви вчините. Якщо вишка стоїть на відкритому місці, можна нічого не пиляти, а просто облити її бензином і підпалити. Треба тільки прикинути, щоб не спричинити лісову пожежу. Все це робити дуже просто, а отже у вас є всі шанси зробити це дійсно швидко. Попотіти доведеться лише у тому випадку, якщо вишка виготовлена повністю з сталевих частин. Але, думаємо, ви щось таки придумаєте!