Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з радикальних методів охорони природи.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
8 Mб
Скачать

5.2. Саботування проїзду техніки на будівельний майданчик.

Популярним є саботування проїзду будівельної техніки шляхом сідання чи лягання під неї. Гарно коли це роблять дівчата чи люди похилого віку, до яких не може бути примінена груба фізична сила. Втім треба бути обережними, культура будівельників падає пропорційно росту темпів забудови. Тобто дівчатам точно варто бути обережнішими. Історія радикального природоохоронного руху пам’ятає випадки згвалтування будівельниками активісток, що приковували себе до будівельної техніки. Бабусі можуть посідати на стільці. Так само учасники акції можуть приковуватись наручниками до дерев, які збираються пиляти. Чим корисною є категорія населення пенсійного віку. Ці люди, як правило, мало зайняті, мають вільний час і пригнічені життям, яке однозначно радикально відрізняється від їхніх ідеалів. Такі люди мало чого бояться, знаючи, що їм втрачати нічого. Багато з них наділені відсутнім у молоді життєвим досвідом. Навіть якщо це і не так, вони однозначно в цьому впевнені. Колись і ми станемо такими.

На місці будівельного майданчику можна встановити наметове містечко, намети в якому постійно будуть наповнені тимчасовими жителями, здатними постояти за себе. Використанням цього методу в період 2005-2007 регулярно і плідно займався Форум порятунку Києва. З наметів краще не вилазити. Навіть для розмов з протилежною стороною. Скориставшись з того, що ви вилізли, намет можуть зруйнувати.

Якщо порушення законодавства виконується біля стін будинків, особливо, коли на місці майбутнього порушення встановлено будівельний паркан – громадяни нерідко закидують робітників з вікон сміттям або обливають водою. Проте самі будівельники не є причиною порушення, адже боротись треба з інвесторами і тими, хто дозволяє незаконні будівництва.

5.3. Скидання сміття.

Раціональних методів (крім побиття) радикальної боротьби з несвідомими людьми, що кидають сміття де прийдеться не існує. Проте побиття, при всій його справедливості, ми не відносимо до охорони природи, та і конспірації воно не сприяє. Проте нерідко стається так, що комунальні служби обирають якусь ділянку (як правило яр, балку чи віддалений закапелок великого парку) і починають звозити туди сміття, уникаючи вивезення його на звалище. Як з цим боротись? Треба не допускати проїзд вантажного транспорту на місце скидання сміття. Крім викладених вище методик перекриття і шипування доріг, приміняється перекриття дороги бетонними блоками. Їх можна завести, заплативши за це порівняно невеликі гроші. А вже перед блоками можна і защипувати дорогу. Якщо комунальники приженуть трактор або кран, щоб прибрати загорожу, він залишиться з пробитими колесами. До речі, на місце, де намагаються відремонтувати завантажене сміттям авто, можна запрошувати екологічного інспектора, який зможе скласти відповідний протокол, „упіймавши” порушника на місці злочину.

ПРИКЛАД

19 квітня 2007 року на Громадських слухання з приводу збереження урочища «Совські ставки» відбувся цікавий прецедент. Активісти ініціативної групи однієї з вулиць висловили критичні зауваження до комунальних підприємств району, що звозять сміття до живописної балки. Всі присутні в залі чиновники заявили, що всі вони проти. Але ніхто не може нічого вдіяти. Користуючись цим, представник «Київської ландшафтної ініціативи» прямо з трибуни заявив, що вже завтра готовий власним коштом проплатити завезення і встановлення на входів в балку бетонних блоків для перешкоджання в’зду вантажівок з сміттям. Чиновники не знайшли що відповісти.