Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін.облік - Пушкарь.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

7.8. Синтетичний облік заробітної плати

для відображення операцій із перерахування заробітної плати та утримань з неї призначено рахунок 66 „Розрахунки з оплати праці”, який має субрахунки:

- 661 Розрахунки за заробітною платою”;

- 662 „Розрахунки з депонентами”.

На субрахунку 661 „Розрахунки за заробітною платою” у кредиті показується нарахування заробітної плати. Для визначення рахунків, що дебетуються, необхідно знати категорію працюючих та місце (функцію) їх роботи. Так, якщо вони відносяться до категорії „робітники”, то для складання проводки із нарахування заробітної плати треба обов’язково знати де вони зайняті (цех, дільниця) та їх функції (наладчик, черговий слюсар заводоуправління, черговий слюсар цеху №1 тощо).

Отже, для визначення кореспонденції рахунків із нарахування заробітної плати необхідна деталізація складу робітників за місцями роботи та конкретними функціями у загальному циклі виробництва.

Це ж стосується інших категорій – керівників та спеціалістів, коли треба не тільки визначити рахунки, а й субрахунки і статті загальновиробничих, адміністративних та збутових витрат. Так, якщо спеціалісти і керівники зайняті в цехах, то їх заробітна плата відноситься в дебет рахунка 91 „Загальновиробничі витрати”, але на різні статті.

Якщо спеціалісти і керівники зайняті в заводоуправлінні, то їх заробітна плата відноситься в дебет рахунка 92 „Адміністративні витрати” на певні статті, залежно від посад і виконуваних функцій. При цьому дебетуються рахунки 92 „Адміністративні витрати”, 93 „ Витрати на збут”, а кредитується рахунок 661 „Розрахунки за заробітною платою”.

Відрахування в обліку різних видів утримань із заробітної плати

Утримання із заробітної плати

Проводка

Дебет

Кредит

- прибуткового податку

661

641

- у пенсійний фонд

661

651

- у фонд соціального страхування

661

652

- у фонд безробіття

661

653

- підзвітні суми

661

372

- відшкодування матеріальних збитків

661

375

- аліментів

661

685

- за брак

661

24

- видача заробітної плати натурою

661

701

- видача заробітної плати

661

301

- депонована заробітна плата

661

662

Підставою для складання проводок з нарахування та утримання із заробітної плати служать підсумкові дані розрахункових відомостей в розрізі цехів, відділів тощо, які необхідно згрупувати в цілому по підприємству. для цього складаються таблиці 3, 4 і 5.

Таблиця 3 „Зведення даних за розрахунками з робітниками і службовцями” характеризує розгорнуте сальдо ( окремо за дебетом і кредитом) рахунка 66 „Розрахунки з оплати праці; на початок і кінець місяця, загальну суму нарахованої, сплаченої заробітної плати за місяць, суму відрахувань із заробітної плати.

У таблиці 4 „Зведення заробітної плати за її складом і категоріями працівників” наводяться дані про нараховану заробітну плату за її складом (основна і додаткова) і категоріями працівників.

Вказані таблиці служать для контролю правильності записів у регістрах обліку і Головній книзі та аналізу формування і використання фонду оплати праці.