Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_APP.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
325.52 Кб
Скачать

5.Співвідношення понять адмін..Юрисдикція та адмін..Юстиція.

Проблема розмежування таких інститутів адміністративного права, як адміністративна юрисдикція та адміністративна юстиція, має теоретичну і практичну значимість. Обидва інститути входять як складова частина до адміністративного права, однак отримують інколи різну трактовку. Вона полягає в змішуванні понять “адміністративна юстиція” і “адміністративна юрисдикція”, а також підміні в деяких випадках цих видів правоохоронної діяльності держави. під поняттям “юрисдикція” розуміють таку діяльність яка охоплює всю сукупність повноважень відповідних державних органів вирішувати правові спори і справи про правопорушення. “Юстиція” ж розглядається як здійснення загальними судами чи судами спеціалізованими. Але і в першому, і в другому випадках розгляд справ базується на одних і тих же принципах – законності, об’єктивності, справедливості та ін. адміністративна юстиція – це  насамперед форма  правосуддя, за допомогою  якої  “розглядаються і вирішуються питання і спори управління”, однак за наявності споріднених рис зазначені вище види діяльності не можуть бути зведені до чогось  єдиного  щонайменш  з  трьох причин:

-  адміністративна юрисдикція – це різновид виконавчо-розпорядчої діяльності, який здійснюється органами виконавчої гілки влади; адміністративна юстиція – різновид правосуддя, “представлений судовою  гілкою  влади” що  і  визначає  характер  цих  видів  діяльності;

-  “активним” суб’єктом адміністративної юрисдикції, який розглядає і нейтралізує адміністративно-правовий конфлікт, є орган державного управління або місцевого самоврядування, тоді як адміністративна юстиція, в нашому розумінні, не зливається з адміністрацією (хоча в деяких випадках наближена до неї), а характеризується системою спеціальних органів (адміністративних судів, трибуналів та ін.);  

-  адміністративна юрисдикція змістовно поєднана з повноваженнями по використанню примусових заходів щодо об’єктів публічного управління (в тому числі громадян та юридичних осіб), а в межах адміністративної юстиції якщо і вдаються до використання примусових заходів, то реалізуються вони відносно суб’єктів управління, які порушили права і свободи громадян або юридичних осіб.Рівень співвідношення адміністративної юстиції і адміністративної юрисдикції полягає також і в тому, що в процесі перегляду справ про адміністративні  правопорушення  (справи,  що  розглядаються  юрисдикційнимиорганами) суди поряд із забезпеченням законності у сфері адміністративної юрисдикції фактично виконують функції адміністративної юстиції, на що зверталася  увага науковців.Крім того, суд може вимагати вжити необхідних заходів, які забезпечували б дотримання прав громадян або юридичних осіб, що беруть участь в юрисдикційному процесі. Адміністративна юстиція і адміністративна юрисдикція, маючи суміжні ознаки, відрізняються за ознаками предметної природи (судової і виконавчої) та характером цих видів діяльності. Адміністративні суди наділяються правозахисними функціями щодо прав і свобод громадян та юридичних осіб у сфері управлінської діяльності і повинні бути позбавлені повноважень щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення.

 Для з'ясування співвідношення понять "адміністративна юрисдикція" і "адміністративна юстиція" представляється необхідним чітко визначити, що всі органи, які розглядають адміністративно-правові суперечки й справи про адміністративні правопорушення, є административно-юрисдикционными, але тільки суд, що здійснює правосуддя по адміністративних справах, виступає органом адміністративної юстиції. Отже, поняття адміністративної юрисдикції більше широке, чим поняття адміністративної юстиції. Останнє являє собою вищу, найбільш розвинену форму здійснення административно-юрисдикционной діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]