Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_APP.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
325.52 Кб
Скачать

7. Відповідно до суб'єктного складу (складу учасників),

можна виділити адміністративно-процесуальні правовідносини:

  • між органами публічної влади, що перебувають між: собою у відносинах службового підпорядкування;

  • між: органами публічної влади, які перебувають на однаково­ му організаційно-правовому рівні;

  • між: органами публічної влади, що перебувають на різному організаційно-правовому рівні, але не перебувають у відносинах службового підпорядкування;

  • між: органами публічної влади та підпорядкованими їм під­ приємствами, закладами й установами (наприклад, відносини між адміністрацією та підприємством);

  • між: органами публічної влади та державними підприєм­ ствами, закладами, установами, котрі не перебувають у їх органі­ заційному підпорядкуванні (прикладом можуть слугувати адміні­ стративно-процесуальні правовідносини між органом Державної податкової служби та підприємством державної форми влас­ ності);

  • між органами публічної влади та недержавними організаціями, підприємствами, закладами, установами (такими є відносини з при­ воду реєстрації об'єднань громадян у Міністерстві юстиції України);

  • між органами публічної влади і громадянами.

8. Спосіб дії зобов'язаного суб'єкта покладено в основу виді­лення двох типів адміністративно-процесуальних правовідносин:

-активний тип. До нього належать правовідносини, в рамках яких зобов'язаний суб'єкт повинен здійснити активні дії.

-пасивний тип правовідносин передбачає утримання зобов'я­ заної сторони від вчинення активних дій.

9. За характером взаємодії учасників виокремлюють горизон­тальні та вертикальні адміністративно-процесуальні правовідно­сини:

- вертикальні правовідносини виражають типові для публічно- управлінської діяльності субординаційні зв'язки між суб'єктом і об'єктом управління.

горизонтальні правовідносини виникають між фактично і юридично рівноправними суб'єктами. В них відсутній елемент владного підпорядкування сторін, взаємодія яких відбувається на паритетних засадах.

19. Елементи адміністративно-процесуальних правовідносин

Адміністративно – процесуальні правовідносини – це суспільні відносини, які виникають в процесі здійснення адміністративної діяльності на основі норм адміністративно процесуального права між суб’єктами обов’язковими серед яких є орган (посадова особа) наділена публічно владними повноваженнями.

Елементи адміністративно процесуальних правовідносин:

  1. Об’єкт – це процесуальні наслідки на досягнення яких спрямовується процесуальні дії суб’єктів правовідносин.

  2. Суб’єкт – це орган публічної влади фізична чи юридична особи, які вступають у фактичні, соціально – правові зв’язки з приводу реалізації встановленого адміністративно процесуального законодавства порядку вирішення адміністративних справ.

  3. Зміст адміністративно – процесуальних правовідносин – охоплюють адміністративно процесуальні права та обов’язки суб’єктів правовідносин і процесуальні дії з їх реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]