Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_APP.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
325.52 Кб
Скачать

17. Поняття адмін.-проц.Правовідношення

Правовідносини - урегульовані нормами права та забезпечені державою суспільні зв'язки, учасники яких мають суб'єктивні права та юридичні обов'язки. Лише у рамках право­відносин життя суспільства набуває цивілізованого, стабільного, прогнозованого характеру.

Одним з різновидів правових відносин є адміністративно-про-цесуальні правовідносини. Будь-яка норма адміністративно-проце­суального права містить модель конкретних суспільних відносин, що складається в ході розгляду органами публічної влади конкретних справ.

Адмін-проц.відносини-це суспільні відносини,які виникають в процесі здійснення адмін..діяльності на основі норм адмін..-проц.права між суб’єктами обов’язковим серед яких є орган,посадова особа наділена публічно владними повноваженнями

особливі риси адмін.-проц.правовідносин.

Ознаки адміністративно-процесуальних правовідносин. Адмі­ністративно-процесуальним правовідносинам притаманні всі загальні риси, характерні для будь-якого виду юридичних відносин: - вони регламентуються нормами права;

  • у них завжди беруть участь кілька сторін;

  • об'єктивною передумовою їх виникнення, зміни або припи­ нення є юридичні факти;

  • сторони правовідносин завжди наділені взаємообумовлени- ми суб'єктивними правами та кореспондуючими їм обов'явками;

  • реалізація означених прав та обов'язків забезпечується мож­ ливістю застосування державного примусу тощо.

Поряд з цим, адміністративно-процесуальні правовідносини мають низку особливостей:

  1. вони виникають з приводу реалізації норм матеріальних га­ лузей права, причому лише тих, якими регламентуються суспільні відносини у сфері публічного управління;

  2. вони регулюються нормами адміністративно-процесуального

права;

3) однією із сторін адміністративно-процесуальних правовідно­ син завжди є орган публічної адміністрації або його посадова осо­ ба. Такий орган (особа) наділяється державно-владними повнова­ женнями з організації і ведення адміністративного процесу. Але це не означає його зверхності у відносинах з громадянином.

18. Охарактеризуйте види адмін.-проц.Правовідносин

.- Відповідно до сфери суспільного життя, у якій вони функ­ціонують, адміністративно-процесуальні правовідносини поділя­ють на такі види: правовідносини, ию складаються у сфері економіки; у політичній; у сфері підприємництва; у соціально-культур­ній сфері тощо.

-загалузевою належністю кореспондуючих матеріальних правових відносин. За цією ознакою розрізняють адміністративно-процесуальні правовідносини, спрямовані на реа­лізацію норм:

- адміністративного права; іп ~!- земельного права;

- трудового права; 1сімейного права;

'- господарського права; ' митного права;

-внутрішньогалузева сфера їхнього функ­ціонування. Адміністративно-процесуальні правовідносини фор­муються у різних сферах адміністративного процесу, кожній з яких відповідає конкретне адміністративне провадження. Відтак,серед адміністративно-процесуальних правовідносин можна виділити такі, що виникають у ході:

  • провадження з розгляду звернень громадян;

  • провадження з розгляду справ у адміністративних судах;

  • дисциплінарного провадження; и * >'

виконавчого провадження

За наявністю або відсутністю конфлікту в основі адмініст­ ративної справи адміністративно-процесуальні правовідносини поділяють на:

а) конфліктні (складаються в ході юрисдикційних проваджень: адміністративно-позовного, виконавчого, дисциплінарного та ін.);

б) неконфліктні (виникають при здійсненні управлінських про­ ваджень: ліцензійного, наглядового, дозвільного, атестаційного тощо).

5. Залежно від виконуваних функцій та завдань адміністра­ тивно-процесуальні правовідносини класифікуються на такі:

а) регулятивні правовідносини супроводжують нормальний про­ цес реалізації суб'єктивних прав та виконання юридичних обов'яз­ ків у адміністративно-процесуальній сфері.

б) охоронні правовідносини виникають на основі зіткнення інте­ ресів учасників адміністративного процесу. Вони завжди містять у собі як елемент юридичного конфлікту, так і спосіб його подолан­ ня, їхнє призначення полягає у гарантуванні, захисті та забезпе­ ченні нормального функціонування регулятивних адміністратив­ но-процесуальних правовідносин.

6. За кількістю учасників адміністративно-процесуальні пра­ вовідносини поділяють на двосторонні та багатосторонні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]