Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ме 1-60.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать
  1. Види міжнародної торгівлі

Міжнародна торгівляспецифічна форма обміну продуктами праці та послугами між різними країнами світової спільноти, що пов´язаний загальною інтернаціоналізацією господарського життя, інтенсифікацією міжнародного поділу праці в умовах науково-технічної революції.

Для сучасної міжнародної торгівлі характерна різноманітність її видів, які можна систематизувати за наступними ознаками:

1. За специфікою об’єкту:

- торгівля товарами:

· сировинними;· паливними;· продовольчими;· напівфабрикатами;· готовими виробами: а) виробничого призначення;б) невиробничого призначення;

  • торгівля послугами:

·виробничими;·транспортними;·експедиторськими;·консультаційними;·консигнаційними;·посередницькими; · туристичними; · маркетинговими; · обліковими; · орендними; · ліцензійними; · іншими послугами. 2. За специфікою взаємодії суб’єктів:

- традиційна (проста) торгівля – експортні та імпортні операції товарів і послуг, які не зумовлені коопераційними зв’язками та зобов’язаннями щодо збалансованого обміну товарів;

- торгівля кооперованою та спеціалізованою продукцією, яка здійснюється на основі довготермінових угод; - зустрічна (компенсаційна) торгівля – торгівля, що ґрунтується на зустрічних зобов’язаннях експортерів по закупівлі у імпортерів частини чи повністю експортованих товарів.

3. За специфікою регулювання:

- звичайна торгівля і відповідний торговельний режим виникають в умовах відсутності торговельних, торговельно-економічних угод і домовленостей між країнами. Крім підвищеної ставки митного оподаткування, у торговельних відносинах за умовами звичайної торгівлі застосовуються і жорсткіші інструменти регулювання товарних потоків — кількісні обмеження, адміністративні формальності;

- торгівля за режимом найбільшого сприяння передбачає, що держави, які домовляються, на взаємній основі надають одна одній привілеї та пільги щодо ставок мита і митних зборів, а також інших правил і механізмів здійснення зовнішньоторговельних операцій.

- дискримінаційна торгівля виникає у результаті застосування в торговельно-економічних відносинах жорстких обмежувальних заходів (ембарго, торговельний бойкот, торговельна блокада) або інших інструментів, що дискримінують права торговельного партнера;

- преференційна торгівля передбачає надання однією державою іншій на взаємній основі або в односторонньому порядку пільг у торговельному режимі.

  1. Світовий ринок послуг: особливості, структура та сучасні тенденції розвитку

Ринок послугрізновид товарного ринку, основною особливістю якого є те, що роль товару виконує послуга. Послуги - споживні вартості, які переважно не мають уречевленої форми. Риси послуг, які відрізняють їх від товарів:

• Невидимі • Невідчутні • Не підлягають зберіганню • Торгівля послугами безпосередньо пов’язана з їх виробництвом.

Умови розвитку світового ринку послуг:

• науково-технічний прогрес (інтелектуальні послуги). • ускладнення виробництва. • насичення ринків товарами(торговельні послуги). • інформаційний бум. • нові наукові відкриття(ноу-хау). • зростання кількості компаній по наданню послуг. • прискорений розвиток нових видів транспорту. • підвищення частки нових видів послуг(банківських, страхових, посередницьких).

Торгівля послугами входить до рахунку поточних операцій платіжного балансу кожної країни. У відповідності з керівництвом по складанню платіжного балансу, розробленого МВФ, до складу послуг відносять: 1. Транспорт (вантажний і пасажирський), подорожі (відрядження, туризм)

2. Зв’язок (телефон, телеграф)

3. Будівництво (об’єкти за кордоном, що здійснюються на тимчасовій основі резидентами)

4. Страхування (нерезидентів страховими компаніями-резидентами)

5. Фінансові послуги (комісія за обмін валют, брокерські послуги)

6. Інформаційні

7. Ліцензійні платежі

8. Інші бізнес-послуги (посередницькі, управлінські, юридичні тощо)

9. Особисті, культурні, рекреаційні

10. Урядові (підтримка миру)

Факторні послуги – платежі, які виникають у зв’язку з міжнар. рухом факторів вир-тва, перш за все капіталу і роб. сили (доходи від інвестицій; ЗП, виплачена нерезидентам). Нефакторні – інші види послуг (транспорт, подорожі та інші нефінансові послуги). Більше половини вартісного об’єму Ехр послуг приходиться на міжнар. транспорт і міжнар. приватні і ділові подорожі. Близько 75% вартісного об’єму послуг експортується розвинутими країнами, 24% - країнами, що розвиваються і перехідними, 1% - міжнарод організаціями За оцінками ГАТТ/СОТ: США – 16,2% світ. Ехр послуг, Франція – 10,2%, Італія – 6,5%, Німеччина - 6,4% , Великобританія – 5,5%, Японія – 5%. Ці ж країни є лідерами в імпорті послуг (дані 1993).