Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ме 1-60.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать

23. Аргументи «за» і «проти» митного тарифу

Аргументи проти тарифів

1. Тарифи сповільнюють економічний зріст. Аналіз показує, що економічний добробут малої країни знижується від введення імпортного тарифу в будь-якому випадку. Економічний добробут великої країни також знижується у всіх випадках, крім одного, коли ефект поліпшення умов торгівлі перекриває економічні втрати, що виникають від введення тарифу. Але оскільки імпорт великої держави є експортом інших чи країн групи країн, то умови торгівлі великої країни можуть покращитися тільки за рахунок погіршення умов торгівлі, а отже, і рівня добробуту в країнах, що є її торговими партнерами. 2. Однобічне введення тарифів нерідко приводить до торгових війн, що підривають стабільність міжнародної торгівлі і міжнародної економіки в цілому.

3. Тариф приводить до збільшення податкового тягаря на споживачів, що через тариф змушені купувати як імпортні, так і аналогічні місцеві товари по більш високих цінах. 4. Тариф на імпортні товари побічно підриває експорт країни, ускладнюючи проблеми платіжного балансу, У багатьох країнах експортні товари містять у собі імпортні деталі і компоненти, зріст цін на який приводить до росту витрат на виробництво експортної продукції, що стає менш конкурентоздатною на світових ринках.

5. Тариф веде до скорочення загального рівня зайнятості. Захищаючи робітників на місцевих підприємствах, що виробляють товари, конкуруючих з імпортом, імпортний тариф у той же час приводить до скорочення зайнятості в експортному й інших зв'язаних з ним секторах. Аргументи в захист тарифів

1. Тариф - захист молодих галузей. Нові галузі промисловості, що ще тільки народжуються в одних країнах, але вже досить сильно розвинені в інших, мають потребу в тимчасовому митному захисті з боку держави.Знаходячись під захистом імпортного тарифу, нова галузь промисловості удосконалює виробництво, зростає його ефективність, знижується собівартість продукції Даний аргумент у захист імпортного тарифу має явні недоліки. По-перше, дуже важко точно визначити, коли нова промисловість досягла рівня зрілості, достатнього для того, щоб зняти захисний тариф. По-друге, дуже складно визначити ті галузі, що протягом розумного проміжку часу зможуть під захистом тарифу розвитися настільки, щоб стати конкурентоздатними на світовому ринку.

2. Тариф - засіб стимулювання вітчизняного виробництва. Цей аргумент інтенсивно експлуатується країнами, що розвиваються. Оскільки місцева промисловість не в змозі конкурувати з більш дешевими товарами, виробленими за кордоном за допомогою більш розвинутій технології, вона має потребу в захисті за допомогою імпортного тарифу.

3. Тариф - важливе джерело бюджетних доходів. Цей аргумент на користь введення митних тарифів також традиційно активно експлуатується країнами, що розвиваються, і країнами з перехідною економікою. В умовах низької фінансової і податкової дисципліни багато хто з цих країн просто не в змозі зібрати належні державі податки з населення і підприємств і, отже, не можуть підтримувати на необхідному рівні соціальні виплати, фінансування оборони, охорону суспільного порядку й ін. Податок на імпорт чи експорт, яким є мито, організаційно зібрати набагато легше, ніж багато інших видів податків, оскільки в більшості країн він повинен сплачуватися в момент перетинання товаром митного кордону держави.

4. Тариф - захист національної безпеки, міжнародного престижу країни, її культури і традицій. Ці аргументи відносяться до розряду позаекономічних аргументів, що періодично виникають у захист тарифу в тих чи інших зацікавлених політичних сил і груп. Аргументи такого типу звичайно висловлюються угрупованнями, що лобіюють за ті галузі, які або неконкурентні на світовому ринку, або роблять продукцію, що знаходиться на пізніх стадіях свого життєвого циклу. Дуже часто подібні аргументи висуваються політично вагомими монопольними виробниками неконкурентної продукції, що збираються одержати весь економічний виграш від введення тарифу.