Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ+ВІДПОВІДІ З КУРСУ ПЕДАГОГІКИ...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
283.67 Кб
Скачать

53. Охарактеризувати проблему та особливості навчання обдарованих учнів.

Обдаровані діти – це майбутнє сучасного суспільства, його рушійна сила. Їхній інтелект, здібності, таланти будуть слугувати розвитку науки, техніки, виробництва тощо. Вивчаючи, аналізуючи наукову психолого-педагогічну літературу, дуже багато знаходиш матеріалу, де дослідники визначають, що таке обдарованість, подають безліч різних класифікацій видів обдарованості та обдарованих дітей, рекомендують, як розвивати обдарованість, як визначити обдаровану дитину, проте, порівняно недостатньо уваги приділено проблемам особистості обдарованої дитини та способам виявлення цих проблем. На жаль, ще неповною мірою в суспільстві створені умови для повноцінного розвитку обдарованості, що спричиняє певні проблеми, які існують у цих дітей. Обдарована дитина в щоденному спілкуванні з однолітками, батьками, учителями стикається з багатьма проблемами. Якщо не виявити проблеми та не допомогти обдарованій дитині, то це може призвести до гальмування її здібностей, талантів, загального розвитку. Тому особливого значення набуває своєчасне виявлення проблем для того, щоб допомогти обдарованій дитині справитися з ними.

Обдаровані діти відрізняються від своїх звичайних однолітків не лише випереджаючим розвитком своїх здібностей. Перш за все, така дитина стикається з безліччю особистісних і міжособистісних проблем. Це проблеми соціалізації, адаптації, навчання, це проблеми спілкування з однолітками, учителями, батьками та особистісні проблеми. До особистісних проблем відносяться проблеми емоційного розвитку, саморегуляції, професійної орієнтації, автономності.

Оскільки обдаровані діти мають безліч різноманітних проблем, важливо своєчасно виявити їх, щоб сприяти подальшому розвитку обдарованої дитини.

Чітко фіксованого поняття обдарованості в літературі немає. Як правило, обдарованість визначається за допомогою якихось параметрів або феноменологічних проявів. Так, К. Текекс уважає, що обдарованість в основному визначається трьома взаємозалежними поняттями: випереджальним розвитком пізнання, психологічним розвитком і фізичними даними. О. Йоголевич уважає, що до обдарованості логічніше за все ставитись як до взаємозв'язку значного (як мінімум, вищого за середній) інтелекту, інтенсивних творчих чи фізичних здібностей та емоційно-вольової спрямованості.

До основних сфер обдарованості відносять: освітню, наукову, художню, спортивну, підприємницьку й комунікативну. Найбільш складні питання в загальній проблемі обдарованості:

Як виділити обдарованих дітей (які параметри та критерії брати за основу)?

Що робити, щоб розвинути в обдарованих дітей їхній дар (хто і як повинен їх вчити, де це треба робити: у спеціалізованих закладах чи ж дитині варто створювати умови для розвитку «на місці»).

К. Текекс розглядає таких можливих провісників обдарованості:

- можливість і здатність у трирічному віці стежити за двома й більше подіями, що відбуваються;

-здатність простежувати в ранньому дитинстві причинно-наслідкові зв'язки та робити висновки;

- відмінна пам'ять, рання мова й абстрактне мислення;

- уміння широко користуватись накопиченими знаннями;

- схильність до класифікації та категоризації;

- уміння ставити запитання та створювати складні граматичні конструкції;

- підвищена концентрація на чому-небудь, ступінь заглибленості в задачу;

- нелюбов до готових відповідей;

-підвищена електрохімічна й біохімічна активність мозку.

Що стосується психосоціального розвитку, то обдарованим дітям, як правило, властиві такі риси:

- сильно розвинене почуття справедливості, що виявляється дуже рано;

- дуже яскрава уява, в якій вимисел і реальність зливаються воєдино;

- добре розвинене почуття гумору (обожнюють незгідності, гру слів і т. п.);

- спроби вирішувати проблеми, що є не під силу;

- перебільшені страхи й надмірне сприйняття невербальних проявів почуттів оточуючими, тобто підвищена вразливість і ранимість;

- всепоглинаюча цікавість і розмаїтість інтересів;

- іноді переривають дорослих, не дослухують відповідь на поставлене запитання, тому що люблять самостійно «докопуватись» до суті.