Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ+ВІДПОВІДІ З КУРСУ ПЕДАГОГІКИ...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
283.67 Кб
Скачать

18.Дати поняття цілісного педагогічного процесу (цпп), розкрити його структуру та динаміку розвитку.

Педагогічний процес — це сукупність послідовних процесів навчання, виховання і розвитку особистості з метою результату і формування особистості.

Педагогічний процес – це система педагогічної взаємодії педагога і вихованця з органічним поєднанням процесів навчання, виховання і розвитку з усіма умовами, формами і методами їх функціонування.

У педагогіці структурні компоненти педагогічного процесу розглядаються за двома підходами:

І. 1) Цільовий компонент містить у собі всю сукупність цілей загальних та індивідуальних;

2) Змістовий компонент відображає змістове наповнення кожного навчального процесу;

3)Діяльнісний або організаційний компонент передбачає координацію, організацію управління для досягнення мети;

4)Результативний характеризує досягнуті здобутки;

5)Ресурсний відображає соціально-економічні, санітарно-гігієнічні, морально-пчихологічні умови.

ІІ. 1)мета; 2)діяльність об’єктів та суб’єктів; 3)відносини, які породжуються цією діяльністю і середовищем; 4)управління; 5)забезпечує інтеграцію і поєднання компонентів.

 Системотвірною ланкою педагогічного процесу є цілеспрямована педагогічна діяльність, носієм якої є спеціально підготовлена людина-педагог. Окрім того, головним компонентом системи, в якій протікає педагогічний процес, є вихованці, які виступають як центр усього педагогічного процесу і разом з вихователями створюють динамічну паритетну систему «педагог-вихованець» і одночасно виступають як об'єкти та суб'єкти педагогічного процесу. Третім компонентом системи, де проходить педагогічний процес, є його зміст та умови виховання.  Структура - це розташування елементів у системі. Структуру системи складають виділені по певному критерію елементи, або компоненти системи, а також зв'язки між ними. Тільки знаючи, що і з чим пов'язано в цілісному педагогічному процесі, можна вирішити проблему поліпшення організації, управління та якості даного процесу. Зв'язки в педагогічній системі не схожі на зв'язки в інших динамічних системах. Результат процесу перебуває у прямій залежності від взаємодії педагога, застосовуваної технології та учня.  Взаємна активність педагога і вихованця в педагогічному процесі найбільш повно позначається терміном "педагогічна взаємодія", що включає в себе в єдность педагогічного впливу, його активне сприйняття, засвоєння об'єктом, власну активність воспітуемого, що виявляється у впливі на самого себе (самовиховання). Розвиток людини вимагає організації двох взаємопов'язаних процесів - навчання і виховання.   Така структура процесу навчання в його теоретичному поданні. У реальному педагогічної дійсності процес навчання носить циклічний характер. Кожен дидактичний цикл процесу навчання являє собою функціональну схему, засновану на спільній роботі всіх його ланок. У розвитку всіх педагогічних процесів можна легко виявити одні й ті самі етапи. Головними етапами можна назвати підготовчий, основний і заключний. Етап здійснення педагогічного процесу - основний етап. Його можна розглядати як відносно відокремлену систему, що включає в себе важливі взаємопов'язані елементи:  - Постановка і роз'яснення цілей і завдань майбутньої діяльності; 

- Взаємодія педагогів та учнів;  - Використання намічених методів, засобів і форм педагогічного процесу;  - Створення сприятливих умов;  - Здійснення різноманітних заходів стимулювання діяльності школярів;  - Забезпечення зв'язку педагогічного процесу з іншими процесами.  Ефективність процесу залежить від того, наскільки доцільно ці елементи пов'язані між собою, чи не суперечить їх спрямованість та практична реалізація спільної мети, і один одному.