Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BILETIKI.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

Б 1

1.1. Су­т­ність по­нят­тя "ор­га­ні­за­ція бу­ді­ве­ль­но­го ви­ро­б­ни­ц­т­ва", з чо­го во­но скла­да­є­ть­ся

У за­галь­но­му ви­пад­ку під ор­га­ні­за­ці­єю бу­ді­ве­ль­но­го ви­ро­б­ни­ц­т­ва при­йня­то ро­зу­мі­ти фор­му, по­ря­док по­єд­нан­ня пра­ці окре­мих спів­ви­ко­на­в­ців з ре­чо­вин­ни­ми еле­мен­та­ми ви­ро­б­ни­ц­т­ва та ча­с­т­ко­вих ви­ро­б­ни­чих про­це­сів по­між со­бою у про­с­то­рі та ча­сі. Це не­об­хід­но для за­без­пе­чен­ня най­по­в­нішого ви­ко­ри­с­тан­ня ді­ю­чої та при­дба­ної но­вої тех­ні­ки, тру­до­вих, ма­те­рі­аль­них, фі­нан­со­вих ре­сур­сів і під­ви­щен­ня на цій ос­но­ві рен­та­бе­ль­но­с­ті та ефе­к­ти­в­но­с­ті ви­ро­б­ни­ц­т­ва.

Бу­ді­ве­ль­не ви­ро­б­ни­ц­т­во яв­ляє со­бою по­єд­на­ний пе­в­ним чи­ном ком­п­лекс ро­біт, що ви­ко­ну­ю­ть­ся рі­з­но­ма­ні­т­ни­ми спів­ви­ко­на­в­ця­ми - за­мо­в­ни­ка­ми, про­е­к­ту­валь­ни­ка­ми, бу­ді­ве­ль­ни­ка­ми, поста­чаль­ни­ка­ми бу­ді­ве­ль­них кон­стру­к­цій і ви­ро­бів, ви­ро­б­ни­ка­ми об­ла­д­нан­ня, кіль­кість яких при зве­ден­ні окре­мо­го об'єк­та ­ся­гає кіль­кох де­ся­т­ків, а ін­ко­ли й со­тень.

Ор­га­ні­за­ція бу­ді­ве­ль­но­го ви­ро­б­ни­ц­т­ва пе­ре­дба­чає ор­га­ні­за­цію:

під­го­тов­чих ро­біт, а са­ме ро­біт, по­в'я­за­них із роз­роб­ленням ор­га­ні­за­цій­но-тех­но­ло­гі­ч­ної до­ку­мен­та­ції по ви­ро­б­ни­ц­т­ву бу­ді­ве­ль­но-­мо­н­та­ж­них ро­біт (БМР), пла­ну­ван­ню та кон­т­ро­лю за хо­дом бу­ді­в­ни­ц­т­ва як окре­мих об'єк­тів, так і їх су­ку­п­но­с­ті;

за­галь­но­пло­ща­дкових ро­біт, а са­ме ро­біт з під­го­то­вки те­ри­то­рії бу­ді­в­ни­ц­т­ва об'єк­та (спо­ру­ди). На­при­к­лад, вер­ти­каль­но­го пла­ну­ван­ня, зве­ден­ня тим­ча­со­вих бу­ді­вель, спо­руд, ко­му­ні­ка­цій, а та­кож постій­них бу­ді­вель, спо­руд, ко­му­ні­ка­цій, що ви­ко­ри­с­то­ву­ва­ти­муться в про­це­сі бу­ді­в­ни­ц­т­ва;

бу­ді­ве­ль­но-­мо­н­та­ж­них ро­біт, по­в'я­за­них із зве­ден­ням окре­мих бу­ді­вель і спо­руд;

ви­ро­б­ни­чої ба­зи бу­ді­в­ни­ц­т­ва, а са­ме ро­бо­ти ка­р'є­рів, ви­ро­б­ни­чих під­при­ємств, пар­ків бу­ді­ве­ль­них ма­шин і ав­то­тран­с­пор­ту, склад­сь­ко­го го­с­по­дар­с­т­ва і т.п.

5.16. За­галь­на ха­ра­к­те­ри­с­ти­ка спо­со­бів, які ви­ко­ри­с­то­ву­ю­ть­ся при зве­ден­ні спо­руд, по­в'я­за­них з фун­к­ці­о­ну­ван­ням тех­но­ло­гі­ч­но­го об­ла­д­нан­ня, яке роз­мі­щує­ть­ся ни­ж­че від рі­в­ня зе­м­лі

Зве­ден­ня спо­руд, які роз­мі­щу­ю­ть­ся ни­ж­че від позначки рі­в­ня зе­м­лі (під­зе­м­них), мо­же бу­ти ор­га­ні­зо­ва­но такими спо­со­ба­ми: від­кри­тим, опу­с­к­ним колодязем та сті­ною в грун­ті.

ВІД­КРИ­ТИЙ СПО­СІБ пе­ре­дба­чає роз­роблення ко­т­ло­ва­ну по роз­мі­ру в пла­ні спо­ру­ди, що будується, з ура­ху­ван­ням, за не­об­хід­но­с­ті, роз­мі­щен­ня в ньо­му (ко­т­ло­ва­ні) мо­н­та­ж­них ма­шин і ме­ха­ні­з­мів. Пі­с­ля цьо­го при­сту­па­ють до зве­ден­ня спо­ру­ди. При цьо­му ор­га­ні­за­ція ро­біт здій­с­ню­є­ть­ся так са­мо, як і при бу­ді­в­ни­ц­т­ві над­зе­м­них спо­руд.

ОПУ­С­К­НИЙ КО­ЛО­ДЯЗЬ. Сутність та­ко­го спо­со­бу по­ля­гає в то­му, що на рі­в­ні зе­м­лі чи пі­о­не­р­но­го ко­т­ло­ва­ну по всьо­му пе­ри­ме­т­ру зво­дя­ть­ся зо­в­ні­ш­ні сті­ни май­бу­т­ньої спо­ру­ди чи їх ви­со­т­на ча­с­ти­на. Пі­с­ля цьо­го здій­с­ню­є­ть­ся виї­м­ка грун­ту все­ре­ди­ні спо­ру­ди та по­сад­ка стін. Пі­с­ля за­гли­б­лен­ня та за­крі­п­лен­ня опу­с­к­но­го ко­ло­дя­зя на про­е­к­т­ній позначці здій­с­ню­ю­ть­ся ро­бо­ти по ула­ш­ту­ван­ню дни­ща та зве­ден­ню спо­руд, які роз­та­шо­ву­ю­ть­ся все­ре­ди­ні ко­ло­дя­зя. Та­кий під­хід най­до­ці­ль­ніше ви­ко­ри­с­то­ву­ва­ти в тих ви­пад­ках, ко­ли: спо­ру­да має ве­ли­ку гли­би­ну за­гли­б­лен­ня та не­ве­ли­кі роз­мі­ри в пла­ні; бу­ду­є­ть­ся в сти­с­не­них умо­вах; зна­хо­ди­ть­ся у во­до­на­си­че­них грун­тах. Це зу­мо­в­ле­но тим, що та­кий спо­сіб за­без­пе­чує, по­рі­в­нян­о з від­кри­тим спо­со­бом, ско­ро­чення об­ся­гу зе­м­ля­них ро­біт і ви­трат на во­до­зни­жен­ня й во­до­ві­д­лив.

СТІ­НА В ГРУН­ТІ. Сутність цьо­го спо­со­бу по­ля­гає в то­му, що спо­ча­т­ку на всю гли­би­ну за­про­е­к­то­ва­ної спо­ру­ди роз­ро­б­ля­ю­ть­ся тра­н­шеї. Далі у тра­н­ше­ях по всьо­му пе­ри­ме­т­ру зво­дя­ть­ся кон­стру­к­ції, які є сті­на­ми спо­ру­ди, що будується. Слі­дом за цим здій­с­ню­є­ть­ся виї­м­ка грун­ту все­ре­ди­ні від­го­ро­дже­но­го сті­на­ми про­с­то­ру та зве­ден­ня в ньо­му кон­стру­к­цій і спо­руд. Та­кий під­хід найдо­ці­ль­ніше ви­ко­ри­с­то­ву­ва­ти в тих ви­пад­ках, ко­ли спо­ру­да: має від­но­с­но не­ве­ли­ку гли­би­ну за­гли­б­лен­ня; бу­ду­є­ть­ся в стиснених умо­вах; має складну конфігурацію в плані; зво­ди­ть­ся у во­до­на­си­че­них грун­тах. Це зу­мо­в­ле­но тим, що цей спо­сіб та­к само, як і "опу­с­к­ний ко­ло­дязь", за­без­пе­чує по­рі­в­нян­о з від­кри­тим спо­со­бом ско­ро­чен­ня об­ся­гів зе­м­ля­них ро­біт і ви­трат на во­до­зни­жен­ня й во­до­ві­д­лив.

Недоліком останніх двох способів є те, що вони складніші, порів­няно з відкритим способом, і потребують спеціалістів відповідної фахо­вої підготовки. Крім того, при застосуванні способу "стіна в грунті" по­трібні спеціальні технічні засоби (машини і механізми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]