Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори політологія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
300.03 Кб
Скачать

15. Плюралізм українських політичних концепцій хіх – початку хх століття.

Плюралізм-ідейно-регулятивний принцип суспільно-політичного та соціального розвитку, що випливає з існування кількох незалежних начал політ знань;система влади, заснована на взаємодії та протилежності дій політ партій.

Політична ситуація в Україні на зламі ХІХ – ХХ століть визначалася надзвичайним ідеологічним плюралізмом ідей, ідеалів, поглядів, концепцій. На політичній арені тогочасної України домінували партії лівоцентристського спрямування, які досить помірковано уявляли державницьке майбутнє України, залишаючись на автономістських та федералістських позиціях. Ідеологи партій правого спрямування хоча і не мали широкої підтримки серед українства, послідовно відстоювали ідеї державної самостійності України. На початку ХХ століття сформувалися два впливові напрямки: ліберально-демократичний, та автократичний, що сформувався багато в чому під впливом подій визвольних змагань в Україні та розчарування нездатністю українських демократів захистити національну незалежність. М.Драгоманов з його ідеалом політичної свободи, М.Грушевський – „батько” сучасної української демократії – були виразниками ліберально-демократичних та соціал-демократичних ідеалів в Україні, вплив та значення ідей яких визнавалися їх західними однодумцями. Прихильники автократичних ідей (Д.Донцов та М.Сціборський) створили оригінальні теорії національного державотворення, обґрунтовуючи свої антидемократичні настрої нездатністю ліберальної демократії вибороти і зберегти державну незалежність України за умов ворожого оточення, а також спираючись на вітчизняний історичний досвід.

16. Етапи становлення політології як науки.

В історії розвитку політичного знання виділяють три великих етапи:

перший етап сягає корінням в історію стародавнього світу, античності і продовжується до Нового часу; це період панування міфологічних, а пізніше - філософсько-етичних та теологічних пояснень політичних явищ і поступової їх заміни раціональними трактуваннями; при цьому політичні ідеї розвиваються в загальному потоці гуманітарних знань;

другий етап починається з Нового часу і продовжується приблизно до середини XIX ст.: політичні теорії звільняються від релігійного впливу, набувають світського характеру і найголовніше - стають більш прив'язаними до конкретних потреб історичного розвитку; центральними питаннями політичної думки стають проблема прав людини, ідея поділу влади, правової держави і демократії; у цей період відбувається становлення перших політичних ідеологій, політика усвідомлюється як особлива сфера життєдіяльності людей;

третій етап - це період становлення політології як самостійної наукової і освітньої дисципліни; процес оформлення політології починається приблизно у другій половині XIX ст., потім знадобиться майже сто років для кінцевого оформлення та професіоналізації політичної науки.

17. Інституювання політології в Україні.

18. Влада як суспільне явище, її джерела та засоби здійснення.

Владу можна визначити як право і реальну можливість здійснювати свою волю, нав'язуючи її іншим людям. Влада існує у будь-якому суспільстві і є результатом існування відмінності інтересів. Основними видами влади є політична, економічна, духовна, сімейна та ін. Ознаками влади є територія, монополія на при­мус, тривалість у часі, легітимність та ін. Влада є наслідком виникнення суспільних станів, прошарків і відповідних відносин між ними. Вона необхідна для організації суспіль­ного виробництва, для узгодження інтересів і дій різних соціальних груп, для підтримання життєздатності та збере­ження цілісності суспільства. Система влади включає у себе: органи влади та громадян, які здійснюють владні функції (суб'єкти влади); тих, на кого спрямована влада - люди, їх групи, організації, спільноти тощо (об'єкти влади); механізм влади, тобто зв'язки, взаємодії, відносини між структурними елементами влади, її інститутами, цін­ностями, нормами, соціальний і політичний контроль. Влада - це можливість і здатність одних екон. суб'єктів здійснювати вирішальний вплив на долю, поведінку, діяльність інших за допомогою різноманітних засобів. Влада - це універсальне явище. Вона функціонує на всіх рівнях суспільного буття: індивідуальний (публічний), і суспільний, вона є всезагальною, існує у всіх сферах сусп. відносин., вона наділена інклюзивністю (здатність проникати у будь-яку сферу діяльності людей) Джерела влади: сила, багатство, суспільне становище, організація, знання, інформація. Політ, влада використовує певні засоби здійснення влади: право, авторитет, переконання, традиції, маніпуляції, примус, насильство. Сучасна влада є цілісною, багатогранною системою, в якій взаємодіють різноманітні компоненти матеріальної, політичної, духовної культури суспільства. Влада не є позбавленням волі підвладних, а певним підпорядкуванням і упорядкуванням їхніх воль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]