Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори політологія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
300.03 Кб
Скачать

28. Державна влада та принцип її поділу.

Держ. влада - це вища форма політ. влади, що спирається на спец. управлінсько-владний апарат і володіє монопольним правом на видання законів, інших розпоряджень і актів, обов'язкових для всього населення. На відміну від політичної влади, державна влада є монополістом у виданні нормативно – правових актів, які регулюють життєдіяльність суспільства. Держ. влада функціонує за політико-територіальним принципом. Це означає, що воно не визнає ніяких родових відмінностей, а закріплює населення за певного географічною територією і перетворює його у своїх підданих. Домінуючим принципом механізму функціонування державної влади є принцип її поділу. Основоположниками теорії поділу вважають анг. філософа Д Локка, фр. просвітителя і філософа Ш. Монтескє. За цією теорією, для правильного та ефективного функціонування держави мають існувати незалежні одна від одної законодавча, виконавча та судова влади. Носієм законодавчої влади як відомо є вищий представницький держ. орган - парламент; виконавчу владу здійснюють - президент, уряд, міністерства і відомства, державно-адміністративні установи, судову владу - незалежний суд підпорядкований тільки закону. Принцип поділу влади закріплений у більшості конституцій країн світу. Утвердився він і в Україні.

29. Республіка як форма правління.

Альтернативною до монархії формою правління є рес­публіка. Вона характеризується здійсненням вищої держав­ної влади виборним колегіальним органом, який формуєть­ся населенням (або його частиною) на визначений час. Рес­публіками є більшість сучасних держав. Різновидами рес­публіки є парламентська, президентська та змішана. Парламентська республіка. Верховенство в системі дер­жавної влади належить парламенту, який формує уряд. Парламент може висловити урядові вотум недовіри, на­слідком чого є або відставка уряду, або розпуск парламенту та проведення дострокових парламентських виборів. Уряд володіє виконавчою владою, інколи - законодавчою ініціа­тивою, а також правом клопотати перед президентом за розпуск парламенту. Функції президента в основному зво­дяться до представницьких. Президентська республіка. Президент обирається наро­дом, є главою держави і очолює виконавчу владу. Посади прем'єр-міністра немає. Членів уряду призначає президент, однак у деяких державах (наприклад, у СЩА) ключових міністрів затверджує парламент. Президент не має права розпустити законодавчий орган, а депутати парламенту не можуть вплинути на дострокове переобрання президента, окрім як через механізм імпічменту. Разом із президентом іде у відставку весь уряд. Змішана республіка. Глава держави (президент) особисто пропонує склад уряду, який обов'язково повинен затверд­жуватися парламентом. Президент обирається на всена­родних виборах. Виконавчу владу очолює прем'єр-міністр.

30. Правова і соціальна держава.

Розвиток демократії безпосереднім чином пов'язаний із встановленням правової держави. Головні принципи правової держави такі: -верховенство закону, його панування над усіма сферами життя; - правовий характер самих законів, тобто їх відповідність міжнародним правовим стандартам; - пріоритет прав і свобод особистості і її вільний розвиток; держава визнає за особистістю певну сферу свободи, куди втручання держави недопустимо. - взаємовідповідальність держави і особистості. У правовій державі відносини між ними будуються не тільки на правовій основі, але також просякнуті морально-естетичними обов'язками; - поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову гілки, що виключає монополію будь-якого органу на владу.

Соціальна держава - це держава, яка прагне до забезпечення кожному громадянину достойних умов існування, прав на соціальний захист, на участь в управлінні виробництвом.

Ефективність соціальної держави відбувається залежно від факторів, серед яких виділяють:

- високий рівень економічного розвитку країни, економічний ріст, що дозволяє забезпечити перерозподілення засобів на соціальні програми;

- згода основних політичних сил про необхідний набір соціальних програм, що реалізуватимуться державою, досягнення подібного консенсусу дозволяє зберегти правонаступність соціальної політики у випадку приходу до влади інших політичних партій;

- розвинуте відчуття відповідальності, законослухняності, суспільної солідарності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]