Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори політологія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
300.03 Кб
Скачать

23. Політичний процес, режими його протікання.

В першу чергу, ПП-це вид суспільного процесу. ПП-це послідовний, внутрішньозв'язаний ланцюг пол. подій і явиш, а також сукупна діяльність різних суб'єктів політики, пов'язана з формуванням, зміною, перетворенням та функціонуванням ПС. ПП має двояку сутність: з одного боку ПП позначає конкретний з певним результатом процес певного масштабу (напр. пол. вибори); з іншого боку ПП відображає реальну взаємодію суб'єктів політики, що відбув, в результаті дій багатьох внутр. і зовн. чинників. Структура ПП: 1)пол. відносини; 2)суб'єкти політики;3)політична поведінка (пол. діяльність і пол. участь). Режими протікання ПП: 1) функціонування: не виводить систему за рамки взаємовідносин її елементів, які склалися на даний час; 2) режим розвитку: означає, що структури і механізми влади виводять систему на якісно новий рівень руху(у відповідь на вимоги часу);3)режим занепаду: відбувається розпад політичної цілісності, влада не здатна втримувати систему від її руйнування

24. Політична організація суспільства.

Політична організація суспільства — це сукупність взаємозалежних і взаємовпливових державних, партійних організацій, громадських об'єднань, що створені та діють з метою формування і функціонування системи владарювання й упорядкованості політики або мають вплив на неї.

Визначальне місце в політичній організації суспільства посідає держава як форма організації суспільного життя. Без держави немає політичної організації і політичної системи суспільства в цілому. Держава і влада її —та вісь, на якій виникає, тримається і функціонує політична система. Навколо держави формуються інші організаційні структури. Поза зв'язком з державою вони не мають політичних властивостей. А тому держава є фундаментальною, базовою організаційною структурою в політичній організації суспільства й у всій його політичній системі.

Місце держави як визначального елемента політичної організації суспільства визначається призначенням її в суспільстві. Вона виступає як: > політична організація громадянського суспільства; > носій влади в суспільстві; > представник усього населення на даній географічній території; > форма політичного панування, що виражається у прийнятті владних рішень, які стосуються всього суспільства й обов'язкові для виконання всім населенням; > джерело всього політичного в суспільстві, його стрижневий елемент; > виразник загального інтересу; > інструмент реалізації загальної волі в суспільстві; > творець загальних цілей у суспільстві; > основний стабілізатор суспільного життя; > головний суб'єкт політичного суверенітету.

Отже, держава має складний механізм, а функціонування її багатогранне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]