Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на модульну по ФП 1-4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
94.72 Кб
Скачать

3.1.Прибуток,як результат фінансово-госп. Діял. Під-ства.

Прибуток-частина додаткової вартості продукту,що реалізується під-ством та готова до розподілу.Під-ство одержує прибуток після того,як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована і набере грошової форми.На формування прибутку,як фін. показника роботи під-ства впливає встановлений порядок визначення фін. результатів діяльності обчислення собівартості продукції робіт, послуг, загально-господарські витрати,визначення прибутків або збитків від фін. операцій та ін. діял. на під-стві.Прибуток народного господарства-це є результат діяльності окремих під-ств,галузей економіки,розвитку окремих сфер,структурних зрушень в економіці та змін у порядку обліку фін. результатів.

3.2.Формування прибутку під-ства.

Балансовий прибуток-загальна сума прибутку під-ства від всіх видів діяльності за звітний період отримана як на території України,так і за її межами,що відображена в балансі під-ства і включає прибуток від реалізації продукції,робіт,послуг в тому числі продукції допоміжних виробництв.Напрямки балансового прибутку:1.основна діяльність-її результатом є прибуток від реалізації продукції товарів,робіт,послуг.Цей прибуток займає основну питому вагу в складі балансового прибутку.Прибуток від реалізації продукції визначається відношенням з виручки реалізації суми податку ПДВ,акцизного збору,візного мито,митних зборів,а також витрат, що включалися в собівартість реалізованої продукції.

2.діяльність,що не є основною для даного під-ства-але ця діяльність може бути пов’язана з реалізацією матеріальних і нематеріальних цінностей.3.діяльність, пов’язана зі здійсненням фін.інвестицій-у результаті підприємства одержують прибуток у вигляді дивідендів на акції,від вкладання коштів у статутні фонди інших під-ств,у вигляді %-ів за кредит, у вигляді %-ів за державними ЦП, облігаціями під-ств та депозитними рахунками в банках.4.діяльність, пов’язана з отриманням позареалізаційних прибутків і виникненням позареалізаційних витрат,тобто збитків під-ства.

До них належать:1.прибутки і збитки минулих років,що були виявлені у звітному періоді.2.невідшкодовані збитки від надзвичайних ситуацій(можуть бути стихійні лиха,пожежі і аварії).3.надходження боргів,списаних раніше,як безнадійні.4.штрафи,пені та неустойки,що надходили за порушення госп. договорів, суб’єктами господарювання у зв’язку із застосування фін. санкцій.5.кредиторська і дебіторська заборгованість. 6.прибуток від завищення цін і тарифів.7.курсова різниця від операцій в іноземній валюті.8.прибуток,або збиток від ліквідації основних засобів.9. прибуток,або збиток від спільної діяльності під-ства.

3.3.Прибуток від реалізації продукції.

Отримання прибутку від реалізації продукції залежить від здійснення основної діяльності суб’єктів господарювання.Прибуток є складовою частиною виручки від реалізації.Частина виручки надходження якої на поточний рахунок під-ства фіксується регулярно обсяг отриманого прибутку визначається тільки за певний період(квартал, місяць) на підставі даних БО.Незалежно від визначення моменту реалізації в законодавчих актах реальне формування на під-стві прибутку від реалізації продукції має місце тільки за умови,коли кошти від покупця надходять на банківський рахунок постачальника.Прибуток від реалізації продукції=обсяг реалізації продукції-собівартість продукції.

Обсяг реалізації продукції-зміни обсягу виробництва продукції; зміна залишків нереалізованої продукції; зміна частки прибутку в ціні продукції(рентабельність).Собівартість продукції робіт,послуг-це виражені в грошовій формі поточні витрати під-ства на їх виробництво,або виконання.Витрати на під-стві виробленої продукції утворюють виробничу собівартість.

До собівартості відносять такі витрати:

1.відрахування на соціальні заходи(держ. пенсійне страхування, страх. на випадок безробіття).2.амортизація основних засобів і нематеріальних активів.3.витрати на фінансування ремонту та поліпшення основних фондів.4.інші витрати (податки на землю, податки на транспортні засоби, відрахування в інноваційний фонд, комунальний податок).

Без обчислення собівартості неможливо визначити фін. результат виробничо-господарської діяльності під-ства.

До виробничої собівартості робіт, послуг включають:1.матеріальні витрати(прямі витрати).2.витрати на оплату праці.3.загально-виробничі витрати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]