Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по информатике.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

2. Виконання обчислень у середовищі табличного процесора. Використання логічних функцій та операцій для опрацювання даних, поданих у таблиці. Приклади.

Електронні таблиці Ехсеl мають у своєму розпорядженні по­тужні інструменти для опрацювання даних, основним серед яких є формули. Формули, в Ехсеl являють собою вирази,- які опису­ють обчислення в комірках.

Запис формули починається зі знака рівності = або знака + чи — . Формула, що набирається, відображається в рядку фор­мул. Завершується введення формули натисканням на клавішу Епtег, переміщенням курсору в іншу комірку. Після цього запис формули в комірці зникає і з'являється результат и виконання або повідомлення про помилку. Для прикладу введіть в комірки А1 числа, а в комірку А4 залишіть формулу =А1+А2+А3. Прочи­тайте результат підсумовування в комірці А4. Відредагувати введену формулу можна як звичайний текст. Замініть формулу в комірці А4 на =СУМ(А1:АЗ). Результат підсумовування не змі­ниться.

За допомогою формул можна порівнювати дані в комірках, множити значення комірок, знаходити середні значення тощо. У Ехсеі є чотири види операторів: арифметичні, текстові, операто­ри порівняння й оператори посилань (адресні оператори). Опе­рації над числами виконуються за допомогою арифметичних операторів: + (сума), — (різниця), * (множення), / (ділення), А (піднесення до степеня), % (обчислення відсотка). Під час роботи з текстом і числами застосовуються оператори порівнян­ня: =,<,>,<=,>=,<> (не дорівнює).

Формули, що вписуються в комірки електронних таблиць, можуть містити в собі вбудовані функції. Вбудовані функції ши­роко використовуються в Ехсеї для обчислень, полегшуючи про­цес опрацювання даних. Крім того, застосування цих функцій позбавляє від довгих записів і знижує ймовірність помилок.

При цьому аргументами функцій можуть бути самі дані, адре­си об'єктів електронної таблиці, в яких зберігаються ці дані. Адреси, що використовуються в функціях і формулах, одержали назву посилань. Можливість використання в ЕТ посилань в фор­мулах і/або функціях дозволяє автоматично виконувати обчис­лення при зміні значень даних елементів ЕТ, на які здійсню­ються посилання.

Функції в ЕТ реалізовані за допомогою стандартних програм, які можна заздалегідь викликати за відомими іменами. Кількість різних функцій, які можна використовувати, досить велика, для зручності їх пошуку вони всі поділені на категорії: математичні, статистичні, текстові, логічні, фінансові, функції дати і часу тощо.

Використання всіх функцій та формул відбувається за одна­ковими правилами:

кожна функції мас своє унікальне ім'я;

іфи зверненні до функції після її імені в круглих дужках вка­зується список аргументів, відокремлених між собою крапкою з комою; "

введення до комірки формули слід починати із знака =.

Приклади:

=КОРІНЬ(А5)

=МАК£(А6:В10;В2:Е4;С5:І8) ,

=СЕРЕДНЄ(А1:В23)

=СУМА(А1:А9)*СУМА(В1:В9)

Результат обчислення функції називається значенням, шо по­вертається. Дужки, які обмежують список аргументів, завжди мають бути парними; пропуски перед дужками чи після них не припускаються. Окремі аргументи в списку мають бути розділені комами.

Функція включається у формулу записом «вручну» або за до­помогою майстра функцій, шо спрощує введення функції. Ви­кликається майстер через меню Вставка Функция.

Логічні функції дають змогу розв'язувати за допомогою ЕТ логічні задачі. Логічні функції дають змогу виконувати лоцчні операції над умовами. Умова — це вираз, що містить величину та інші вирази одного і того ж типу (числові, символьні, логічні), зв'язані між собою одним із знаків відношень: =, о , >, <, >=, <=. Такі умови називаються простими, вони можуть складатися із даних, посилань, виразів. Будь-яка умова може набувати одно­го з двох можливих логічних значень: «істинно» або «хибно».

Для перевірки умови використовується функція ЕСЛИ, яка має такий формат:

=ЕСЛИ(умова; виразі ;вираз2).

Дія такої функції полягає в наступному: табличний процесор перевіряє істинність записаної в ній логічної умови і заносить до тієї комірки, в якій знаходиться ця функція, значення Виразі, якщо умова істинна, або значення Вираз2, якщо умова хибна.

Приклад.

= ЕСЛИ(А1>А2;Ю0;0) '

=ЕСЛИ(А11>В12 ;"Успішність учня А краща"-."Успішність учня В краща або така ж") >

Часто в задачах використовуються складені умови, і

Складеною умовою називається кілька простих умов, які "ііі'/і-іЛіі за аоііОлЮіою логічних операцій: І (логічне множення;. АБО (логічне додавання), НЕ (логічне заперечення).

Результатом логічної операції І буде «істинно» тоді і тільки тоді, коли істинні всі її складові умови.

Результатом логічної операції АБО буде «істинно», якщо іс­тинна хоча б одна умова.

Для виконання вказаних логічних операцій в ЕТ існують ло­гічні функції И, ИЛИ, НЕ аргументами яких є умови.

Приклад:

=ЕСЛИ(ИТ(А6>4)і;Р1>4);"Ви успішно склали іспити та зара­ховані до вузу";"Ви не пройшли конкурсу")

БІЛЕТ №16