Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по информатике.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

1. Системи опрацьовування текстів, їх класифікація та функції. Основні формати текстових файлів і їх перетворення.

Прагнення спростити роботу з різними видами текстів (служ­бовими паперами, конспектами лекцій, газетами, журналами, книгами) привело до створення великої кількості програм, орі­єнтованих на вирішення цих проблем. Такі програми називають­ся текстовими редакторами (ТР) або текстовими процесорами (ТП). Серед професійних ТР найпоширеніші Лексикон, ChiWriter, Multiedit, Microsoft Word, ТеХ.

Системи підготовки текстів є одними із найпопулярніших прикладних систем для персональних комп'ютерів. На сьогодні існує багато різноманітних текстових процесорів. Кількість їх продовжує зростати.

Функціональні можливості різних систем підготовки текстів істотно відрізняються. Водночас вони мають і багато спільного.

Текстові процесори реалізують чотири основні функції:

  • функцію введення, яка використовується при набираннітексту з одночасним завданням попередніх параметрів для його введення.

  • Функцію перегляду, яка використовується для «переміщен­ня» тексту на екрані з послідовним вертикальним чи гори­зонтальним зміщенням раніше показаних фрагментів.

  • Функцію опрацювання, яка використовується при роботі з документами, що заздалегідь введено і відкориговано.Сюди відносяться змістовне впорядкування тексту, пере-впорядкування тексту, виконання необхідних обчислень у таблицях, наяйних у тексті.

  • Функцію відтворення тексту, яка використовується при введенні тексту і фіксує параметри друкування. Ці процеду­ ри доповнюються екранним форматуванням тексту, мож­ ливостями паралельного друкування вже підготовленого документу і редагування іншого, багатократним друкуван­ ням тексту.

Для різних операцій з текстовими документами призначено спеціалізовані додатки: настільні видавничі системи (створення оригіналів-макетів для друку на виробництві); програми-корек-тори (для опрацювання різного роду помилок); програми-розпі-знавання (переклад від сканованих текстів у символьну форму); програми-перекладачі; електронні словники.

Текстові процесори можна класифікувати за багатьма ознака­ми. До основних з них можна віднести такі:

  • Спосіб редагування тексту;

  • Кількість алфавітів, які можна використовувати;

  • Форма подання тексту;

  • Спосіб використання текстового процесора;

  • Призначення текстового процесора.

Формат файла визначає спосіб збереження даних у файлі та забезпечує можливість відкриття й збереження файла додатком. На формат файла вказує трилітерне розширення, яке додається наприкінці імені файла. Наприклад, при збереженні нового до-

кументу в Місгохоп ^огй за замовчуванням зберігається файл у форматі Місго8оЛ ^опі з розширенням ООС.

Для відкриття та збереження документів у різних форматах Місгозой \Уогсі використовує конвертери форматів файлів. Кон­вертери, які використовуються частіше, встановлюються за за­мовчуванням одночасно із встановленням Місгозои \Уоп1

Якщо необхідно перетворити документ в інший формат, щоб мати можливість відкрити файл за допомогою іншої програми або попередньої версії Місгозоп \Уоггі, можна вибрати необхід­ний формат файла при збереженні документа.

Місго5ои \Уогсі дозволяє без конвертера відкривати та зберіга­ти файли різних форматів, відмінних від формату У/огсі за замов­чуванням (.йос).

B Microsoft Word документи можуть зберігатися в кількох форматах, окрім формату .dос, який встановлюється за замовчу­ванням. Проте не всі формати файлів можуть використовуватися для збереження інформації, яка зазвичай міститься в файлі .doc.

.docФормат документа Word за замовчуванням.

dot Формат шаблону Word Шаблон містить форматування та інші атибути, які використовуються ^огсі для будь-якого но­вого документа, створеного на основі шаблону.

.htm;html — Веб-сторінка в форматі НТМL. Конвертер дає змогу зберігати параметри документа з можливістю зворотнього перетворення в формат Місrsоft Word.

. htm; mhtml — Веб-сторінка в форматі «Веб-страница в одном файле» (інша назва — веб-архів).

.хml-Файл XML.

rtf (Rich Text Format)Форматування перетворюється в інст­рукції, які дають змогу відкривати та переглядати документ в ін­ших програмах. .

.txtПростий текст, який не містить форматування.