Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по информатике.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

1. Етапи розв'язування задачі з використанням комп'ютера. Поняття інформаційної моделі задачі.

Люди використовують комп'ютер для розв'язування різнома­нітних інформаційних задач: робота з текстами, створення гра­фічних зображень, отримання довідок з бази даних, табличні розрахунки, розв'язування математичних задач, розрахунки тех­нічних конструкцій тощо.

Розглянемо технологію розв'язування прикладної задачі на комп'ютері. Часто задача, яку потрібно розв'язати, сформульо­вана не математичною мовою. Наприклад, задача може бути сформульована в термінах фізики або економіки. Для роз­в'язування задачі на комп'ютері спочатку треба звести її до мате­матичної задачі, тобто створити відповідну математичну модель.

Робота з розв'язування задачі з використанням комп'ютера проходить такі етапи:

  1. Постановка задачі і її змістовний аналіз.

  2. Математична формалізація — побудова математичної моделі.

3. Добір відповідного програмного забезпечення, якщо він є, або:

  1. Побудова алгоритму.

  2. Складання програми мовою програмування.

  3. Налагодження і тестування програми.

4. Проведення розрахунків і аналіз отриманих результатів.

Постановка за­дачі і її змістов­ний аналіз

1. Визначити умову задачі: - Що дано? - Що необхідно? - Які дані допустимі? - Які результат і в якому вигляді мають бути отримані? 2. Провести змістовний аналіз, напрямлений на уточнення мети розв'язання задачі, і? компонентів, вихідних даних X Визначити, за яких умов можливе отримання не­обхідних результатів, а за яких — ні 4. Визначити, які результати вважатимуться правильними.

Математична формалізація — побудова ' мате­матичної моделі

1. Розгорнутий змістовний опис задачі замінити п математичною моделлю за допомогою математич­них залежностей

2. Обґрунтовано вибрати метод розв'язання задачі

Побудова алго­ритму

При складанні алгоритму треба враховувати всі його властивості

Складання про­грами мовою програмування

Програмування (складання програми) — кодування складеного алгоритму однією з мов програмування

Налагодження і тестування про­грами

Перевірка правильності роботи програми за допо­могою тестів і виправлення виявлених помилок

Проведення роз­рахунків і аналіз отриманих ре­зультатів

1. Після налагодження програми прибрати всі нала­годжувальні засоби 2. Після остаточного виконання програми виконати аналіз результатів. Можлива зміна самого підходу до розв'язання задачі і повернення до першого ета­пу для повторного виконання всіх етапів

Для дослідження об'єкта чи явища не обов'язково створюва­ти матеріальні моделі. Часто досить мати необхідну інформацію та подати її у відповідній формі. В цьому випадку говорять про створення та використання інформаційної моделі об'єкта чи процесу.

Інформаційна модель — це інформація про об'єкт чи процес, яка зберігає деякі важливі для конкретної задачі типові риси і властивості досліджуваного явища.

Найпростішими прикладами інформаційних моделей є різні загадки, де описуються властивості, за якими треба відгадати на­зву об'єкта («влітку сірий, взимку білий», «взимку і влітку одного кольору»).

Щоб створити інформаційну модель об'єкта, необхідно вивчити його властивості і стан, подати модель обєкта так щоб вона була зрозумілою та наочною. Реальні об'єкти часто є досить складними для вивчення, і крім того не завжди вивчаються всі ііластивості цих об'єктів. Для побудови моделі та її дослідження виділяють лише найсуттєвіші властивості об'єкта, які характе­ризуються певними параметрами.