Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по информатике.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

2. Опрацювання даних за допомогою табличного процесора: редагування, копіювання, форматування, переміщення, захист від змін, зв'язування. Приклади.

Можна виділити такі режими роботи табличного процесора:

  • формування електронної таблиці;

  • управління обчисленнями; '

  • графічний режим;

•робота з електронною таблицею як базою даних. Система команд табличного процесора тісно пов'язана з ре­жимами роботи електронної таблиці. Як правило, команди реалізовуються через меню команд або через функціональні клавіші.

Розглянемо детальніше режими роботи електронних таблиць і команди, пов'язані з ними.

1. Режим формування електронних таблиць передбачає за­повнення і редагування документа. Базові команди формування таблиць можна поділити на дві групи:

  • команди, що змінюють вміст клітинок (очистити, редагува­ти, копіювати);

  • команди, шо змінюють структуру таблиці (вилучити, вста­вити, перемістити). '

2. Режим управління обчисленнями Всі обчислення почина­ються з клітинки, розташованої на перетині першого рядка і пер­шого стовпчика електронної таблиці. Обчислення проводяться в природному порядку, тобто якщо в черговій клітинці знаходить­ся формула, що включає адресу ще не обчисленої клітинки, то обчислення за цією формулою відкладаються доти, поки значен­ня в клітинці, від якої залежить формула, не буде визначене.

Прй кожному введенні нового даного в клітинку електронна таблиця переобчислюється заново — реалізовується автоматичне переобчислення. У деяких табличних процесорах існує можли­вість установки ручного переобчислення, тобто таблиця переїоб-числюєтьея заново тільки при виборі спеціальної команди. ;

3. Графічний режим лає змогу відображати числову інформа­цію в графічному вигляді, частіше за все у вигляді діаграм та гра­фіків. Команди графічного режиму можна поділити на дві групи: команди опису діаграм (задають Дані, які будуть виведені в графічному поданні, задають тип діаграм);

• команди виведення, форматування діаграм та графіків.

4. Робота в режимі баз даних реалізована в професійних ТП. Можливість шукати і вибирати із таблиці дає змогу використову­вати електронну таблицю як нескладну базу даних. Прй роботі з базами даних доводиться мати справу з такими поняттями, як файл, запис, поле даних. У електронних таблицях файлом є сама таблиця, записами — рядки таблиці, полями — клітинки таблиці.

Дані робочого листа можна редагувати двома способами: в рядку формул або безпосередньо в клітинці.

Редагування існуючих записів клітинок. Для редагування спо­чатку оберіть клітинку, дані якої потрібно редагувати, і клацніть у рядку формул. Вміст клітинки з'явиться в рядку формул. Для редагування безпосередньо в клітинці клацніть на ній або натис­ніть клавішу F2.

У редагуванні вмісту клітинки для переміщення курсору вво­ ду можна використовувати мишу або клавіатуру. ;

В ЕхсеІ пропонується кілька способів копіювання та перемі­щення даних робочого листа. Можна копіювати дані методом drag-and-dtop, за допомогою команд основного і контекстного меню, клавіатури, стандартної панелі інструментів, використо­вуючи Буфер обмена або копіювати дані в.сусідні клітинки за до­помогою Автозаполнителя.

До форматування даних належать такі дії: .

• Настроювання параметрів перегляду таблиць ЕхсеІ;

• Вибір формату виведення числа; - Зміна ширини стовпця;

  • Зміна висоти рядка;

  • Вибір типу шрифту;

  • Зміна розміру шрифту;

  • Зміна стилю шрифту;

  • Вирівнювання і орієнтація даних;

У Форматування сторінки;

• Зміна стилю;

Захист клітинок використовується для закриття доступу до виділених клітинок. При створенні документів найчастіше за­хист встановлюється на заголовок, шапку документа, і на клітинки з формулами. Для встановлення захисту на клітинки таблиць виконайте такі дії:

1. Виділіть клітинку або діапазон клітинок робочого листа, на які потрібно встановити захист, але які на даний момент мають бути відкритими для запису і редагування.

2. Виберіть команду Формат/Ячейки та вкладку Защита.

3. Зніміть, якщо потрібно, опцію Защищаемая ячейка: 4. Виконайте команду' Сервис/Защита/Защитить лист. 5. Введіть пароль та підтвердження паролю.

Після чого виконайте перші два пункти, встановіть опцію Защищаемая ячейка.

За необхідності внесення правок у захищені клітинки потр­ібно зняти захист із робочого листа командою Сервис/Защи-та/Снять защиту листа.

БІЛЕТ №9