Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по информатике.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

2. Виконання обчислень у середовищі табличного процесора. Використання математичних функцій і операцій для опрацювання даних, поданих в електронній таблиці. Приклади.

Електронні таблиці Ехсеl мають у своєму розпорядженні по­тужні інструменти для опрацювання даних, основним серед яких є формули. Формули в Ехсеl являють собою вирази, які опису­ють обчислення в комірках.

Запис формули починається зі знака рівності = або знака + чи — . Формула, що набирається, відображається в рядку фор­мул. Завершується введення формули натисканням на клавішу Епter, переміщенням курсору в іншу комірку. Після цього запис формули в комірці зникає і з'являється результат її виконання або повідомлення про помилку. Для прикладу введіть в комірки А1, числа, а в комірку А4 залишіть формулу =А1 +А2+АЗ. Прочи­тайте результат підсумовування в комірці А4. Відредагувати вве­дену формулу можна, як звичайний текст. Замініть формулу в комірці А4 на =СУМ(А1:АЗ). Результат підсумовування не змі­ниться.

За допомогою формул можна порівнювати дані в комірках, множити значення комірок, знаходити середні значення тощо.

У Ехсеl є чотири види операторів: арифметичні, текстові, операто­ри порівняння й оператори посилань (адресні оператори). Опе­рації над числами виконуються за допомогою арифметичних операторів: + (сума), — (різниця), * (множення), / (ділення), ^(піднесення до степеня), % (обчислення відсотка). Під час ро­боти з текстом і числами застосовуються оператори порівняння: =,<,>,<=,>=,<> (не дорівнює).

Формули, що вписуються в комірки електронних таблиць, можуть містити в собі вбудовані функції. Вбудовані функції ши­роко використовуються в Ехсеl для обчислень, полегшуючи про­цес опрацювання даних. Крім того, застосування цих функцій позбавляє від довгих записів і знижує ймовірність помилок.

При цьому аргументами функцій можуть бути самі дані, адре­си об'єктів електронної таблиці, в яких зберігаються ці дані. Адреси, що використовуються в функціях і формулах, одержали назву посилань. Можливість використання в ЕТ посилань в фор­мулах і/або функціях дає змогу автоматично виконувати обчис­лення при зміні значень даних елементів ЕТ, на які виконуються посилання.

Функції в ЕТ реалізовані за допомогою стандартних програм, які можна заздалегідь викликати за відомими іменами. Кількість різних функцій, які можна використовувати, досить велика, для зручності їх пошуку вони всі поділені на категорії: математичні, статистичні, текстові, логічні, фінансові, функції дати і часу тощо.

Використання всіх функцій та формул відбувається за одна­ковими правилами:

  • кожна функція мас своє унікальне ім'я;

  • при зверненні до функції після її імені в круглих дужках вказується список аргументів, відокремлених між собою крапкою з комою;

  • введення до комірки формули слід починати із знака =. Приклади:

=КОРІНЬ(А5)

=МАКС(Д6:В10;В2:Е4;С$:І8)

=СЕРЕДНЄ(АЦВ23)

=СУМА(А1 :А9)*СУМ А(В 1: В9)

Результат обчислення функції називається значенням, що по­вертається. Дужки, які обмежують список аргументів, завжди мають бути парними; пропуски перед дужками чи після них не припускаються. Окремі аргументи в списку мають бути розділені комами.

Функція включається у формулу записом «вручну» або за до­помогою майстра функцій, що спрощує введення функції. Ви­кликається майстер через меню Вставка Функция.

Діалог Мастер функций містить два списки: Категория і Функ­ция. У першому списку треба вибрати категорію, у якій знахо­диться потрібна вам функція, а в другому — саму функцію. Після вибору функції необхідно зважати на вказівки Мастера до одер­жання результату.

Перелічимо функції Ехсеl, призначені для роботи з матема­тичними виразами.

До таких функцій належать тригонометричні функції (СОS, SIN, ТАN); зворотні тригонометричні (АСОS? АSIN, АТАN); мо­дуль числа (АВS) логарифмічні (LOG, LOG10, LN); арифметич­ні (СУМ, ПРОИЗВЕД, ЧАСТНОЕ, ОСТАТ); степінь числа (СТЕПЕНЬ); квадратний корінь (КОРЕНЬ); визначник матриці (МОПРЕД), число п (ПИ) та інші.

БІЛЕТ №11