Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по информатике.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

2. Організація пошуку інформації в глобальній мережі. Способи збереження веб-сторінок та їх частин. Особливості збереження зображень і звуку. Приклади.

Для орієнтації у всесвітній павутині World Wide Wed передба­чено інформаційно-пошукові системи Інтернет. Використо­вуючи гіпертекстові посилання, переходячи від однієї веб-сто-рінки до іншої, можна дуже довго здійснювати пошук інформації в Інтернет. Однак, враховуючи те, що в світі створено мільйони веб-сторінок, знайти на них потрібну інформацію таким спосо­бом навряд чи вдасться. Саме тому для пошуку інформації в Ін­тернет було створено спеціальні пошукові системи.

Всі пошукові системи World Wide Wed можна поділити на дві категорії:

• індивідуальні пошукові системи, що реалізують один чи декілька типів пошуку;

• інтегровані пошукові системи, які виконують пошук із за­лученням низки індивідуальних систем і узагальнюють ре­зультати їх пошуку (складають резюме).

Основними механізмами пошуку в глобальній мережі Інтер-нет є каталоги веб-сторінок і пошукові машини, що надають в розпорядження користувача базу даних по ресурсах.

В каталогах веб-сторінок Інтернет (глобальних, локальних, спеціалізованих) зберігаються систематизовані бази даних із по­силаннями на різні мережні ресурси. Як правило, вони мають ієрархічну структуру, при переміщенні по якій можна зшита потрібний об'єкт. Посилання в такі каталоги заносяться не авто­матично, а їх адміністраторами. Користувачеві не потрібно само­стійно збирати всі посилання по потрібному лля нього питанню а достатньо знайти це питання и каталозі. Пошукові каталоги використовуються при тематичному пошуку. Інформація на цих серверах структурована по темах і підтмах. Із закордонних пошукових каталогів найбільш відома система Yahoo(www.yahoo.com), Ау! (www.ay.ru).

В основі будь-якої пошукової машини лежить особиста база даних4 За результат пошуку машина видає список знайдених по­нять із зв'язками, які вказують на місце розміщення потрібної інформації. Через складність ручного редагування майже всі по­шукові машини основані на автоматичному оновленні основної бази даних.

Робота з пошуковою системою не потребує ніякої спеціальної програми-клієнта — використовується звичайний браузер.

Пошукові машини (пошукові сервери) — це виділені комп'ютери, які автоматично переглядають всі ресурси Інтернеті індексують їх вміст. їх спеціальні програмитроботи, або павуки, в автоматичному режимі безперервно сканують інформацію ме­режі Інтернет на основі заданих алгоритмів, проводячи індекса­цію документів. У подальшому на основі створених індекснихбаз даних пошукові машини надають користувачеві доступ дорозподіленої на вузлах мережі інформації. Можна передати тако­ му серверу фразу чи набір ключових слів, які описують деякупотрібну користувачеві тему, і сервер повертає список ресурсів,які відповідають такому запиту. ,

Найвідоміші пошукові машини: Yandex ,Рамблер, Google тощо.

Окрім перегляду web-сторінок, браузери, наприклад Іпtегntеt Ехрlorer, дають змогу зберігати їх на жорсткому диску комп'ютера. Для цього потрібно дочекатися повного відкриття документа та скористатися меню Файл/Сохпанить как V списку Тип файла можна вказати спосіб зберігання. Стандартний варі­ант Веб-страница, полностью збереже не тільки текст, але й гра­фічне оформлення сторінки. Якщо картинки не мають особли­вого значення, можна вибрати варіант Веб-страница, только НТМL. Навпаки, якщо потрібно зберегти тільки малюнки, ви­брати Окремо малюнки зі сторінки: Для завантаження сторінки у вигляді звичайного текстового документа без збереження її оформлення, можна скористатися варіантом Текстовий файл.

Для збереження частини сторінки слід виділити мишкою не­обхідну частину (включаючи текст, картинки, таблиці), скопію­вати в буфер обміну, а потім вставити в іншу програму — на­приклад Word, Ехсеl.

Для збереження зображення слід клацнути на ньому правою кнопкою миші та в контекстному меню вибрати команду Сохранить рисунок как.

ілет №20