Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по информатике.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
679.94 Кб
Скачать

1. Апаратні, програмні та інформаційні ресурси сучасних мереж. Програмне забезпечення роботи в глобальній мережі Інтернет. Основні послуги глобальної мережі Інтернет.

Комп'ютерна мережа крім комп'ютерів містить у собі кому­нікаційне чи, інакше кажучи, мережеве обладнання. Це облад­нання забезпечує перетворення інформації, призначеної для посилання в мережу. Інформація перетворюється на сигнали, які передаються лініями зв'язку (процес кодування), а потім над сигналом виконується зворотне перетворення (процес декоду­вання).

Для під'єднаний комп'ютерів до телефонних ліній як ліній зв'язку для обміну даними між комп'ютерами використовують модем. Він перетворює двійкові сигнали в аналогові й навпаки.

Найпростішим комунікаційним пристроєм є мережний адап­тер, який називається також мережевою картою. Через цей при­стрій, який забезпечує з'єднання комп'ютера з лінією зв'язку, комп'ютери підключаються до локальної мережі. Найпоширені­ші адаптери трьох типів: Ethernet, Токеn Ring, АгсNet. Кожен тип адаптера відповідає певній технології передавання даних і доступу до мережі. Адаптер підключається до ПК через вільний слот материнської плати, а до нього, у свою чергу, приєднується лінія зв'язку.

Існують провідні й безпровідні лінії зв'йзку. У провідних ліні­ях зв'язку використовується коаксіальний кабель, кручена пара проводів чи волоконно-оптичний кабель. Це найпростіший (і найменш захищений від перешкод) тип з'єднання при викори­станні крученої пари. Безпровідний радіозв'язок комп'ютерів за­стосовується в межах великих приміщень, де складно проклада­ти кабель.

До мережевого обладнання належать також мережні концен­тратори, комутатори, маршрутизатори. Концентратор (його також називають повторювачем або хабом) дає змогу подолати обмеження на довжину лінії зв'язку. Він підвищує якість переда­ного сигналу, відновлюючи його амплітуду і потужність, поліп­шуючи фронти імпульсів. Концентратор має кілька портів і може з'єднувати кілька сегментів мережі.

Міст застосовується тоді, коли потрібно розділити мережу на сегменти так, шоб передача інформації з одного сегмента в ін­ший була можлива тільки при необхідності. Таким чином, міст заощаджує пропускну здатність мережі та зменшує. Ймовірність несанкціонованого Доступу до даних. Комутатор виконує такі самі функції, що й міст, але відрізняється від нього вищою про­дуктивністю. Однак найвища надійність ізоляції трафіків окре­мих сегментів мережі один від одного досягається за допомогою третього типу пристроїв — маршрутизаторів. Крім ізоляції трафіків, маршрутизатори виконують безліч інших корисних функ­цій, наприклад, вибір найраціональнішого маршруту з кількох можливих, зв'язування кількох підмереж, що використовують різні протоколи, у єдину мережу тощо.

Щоб комп'ютерна мережа могла функціонувати, потрібне відповідне програмне забезпечення. На кожному комп'ютері, що входить до мережі, має бути встановлена операційна система (ОС). Фактично всі сучасні операційні системи забезпечують роботу в локальних мережах. Важливими факторами для роботи мережі в цілому є те, наскільки ефективно дана ОС може взаємодіяти з іншими ОС мережі, наскільки вона гарантує безпеку і за­хищеність даних. Крім ОС, до програмних компонентів мережі належать різні мережні додатки: бази даних, програми архівації, системи автоматизації роботи обладнання чи персоналу тощо.

Передача інформації в Інтернеті здійснюється на основі ТСР/ІР протоколу. Користувача цікавить не як передається ін­формація, а сама інформація, тобто вміст пакетів. Він визначає­ться програмами, з якими працює користувач. Такі програми створені на основі стандартів (прикладних протоколів) і назива­ються сервісами (службами, послугами) Інтернету. Вони побудо­вані на базі архітектури клієнт-сервер.

Розглянемо основні послуги, які існують в Інтернеті.

Служба WWW (World Wide Web) — система взаємопов'язаних електронних документів, які зберігаються на Web-серверах. За допомогою гщертекстових посилань, які вбудовані в документи, користувач може переходити від одного документа до іншого. Для роботи з WWW використовуються спеціальні програми-клієнти, які називаються браузерами чи навігаторами. Зараз най­більш популярними є Microsoft Internet Ехрlorег, Орега.

Електронна пошта (е-таіl) — обмін електронними повідом­леннями між користувачами через поштову скриньку. Для одер­жання та відправлення повідомлень користувачу необхідно мати програму-клієнт електронної пошти. Найбільш відомі з них є: Microsoft Outlook Ехргеss, Тhе Ваt тощо.

Служби новин (UseNet) — дає змогу організувати телеконфе­ренції для обміну думками щодо обраної теми. Являють собою електронні дошки, куди учасники конференції можуть передава­ти повідомлення й одержувати відповіді на них. Найбільшого поширення набули такі програми-клієнти новин: Microsoft Outlook Ехргеss, Forte Agent.

Інтерактивне спілкування (ІRС - Internetі Relay Chat) — забез­печує обмін повідомленнями в режимі реального часу. Надає живе спілкування через клавіатуру з кількома користувачами од­ночасно. Найвідомішою у світі для ведення розмов с програма mIRC. Більш веселе спілкування можна здійснювати з вико­ристанням програми Місгоsoft Chat.

Служба ІСQ поєднує в собі переваги електронної пошти, можливості пересилання файлів і ведення розмов у реальному часі. Програма-клієнт для роботи в службі — ІСQ.

Інформаційний сервіс FTP (File Transfer Protocol) слугує для пересилання файлів, що розміщаються в архівах на спеціальних FTP-серверах. Для роботи з FTP-серверами можна користувати­ся браузерами, але для професійної роботи застосовують спеці­альні клієнтські програми: FTP Ехрloгег, АutоFTP.

2. Ділова графіка. Побудова діаграм і графіків на основі табличних даних у середовищі табличного процесора. Приклади.

Діаграми призначені для графічного відображення числових даних у звітах, на презентаціях, рекламних чи веб-сторінках тощо.

Діаграми поділяються на стандартні та нестандартні. Діаграму можна побудувати командою за допомогою програми, яка має назву Майстер діаграм. її можна запустити двома способами:

  • натисканням на кнопку Майстер діаграм на панелі інстру­ментів;

  • командами з меню Вставити/Діаграму.

Перед запуском майстра слід правильно виокремлювати діа­пазони з даними, які треба графічно відобразити. Щоб виокре­мити несуміжні діапазони, потрібно натиснути на клавішу Сtrl.

Під керівництвом майстра виконують чотири кроки.

Крок І: вибрати тип і вигляд діаграми.

Крок2: задати діапазон з даними

Крок 3: задати параметри діаграми

Крок 4: зазначити куди занести діаграму ( на поточну, чи окрему сторінку)

Зміни у створеній діаграмі можна внести за допомогою контекстного меню елементів, команди Діаграма або панелі інстру­ментів з назвою Діаграма.

Щоб вставити в діаграму пропущений елемент, використову­ють команди Вставити/ Діаграма/ Параметри діаграми. Тип діа­грами можна в будь-який момент змінити. Для цього діаграму треба вибрати, викликати майстра діаграм, вибрати інший тип і натиснути на кнопку готово.

Для побудови графіків функцій використовують тип діаграми Графік. Цей тип діаграми потребує два ряди значень: значення X мають бути розміщені в лівому стовпці, а значення y — у правому. Для побудови графіків слід виокремлювати діапазон лише зі значеннями функцій.

На одній діаграмі можна побудувати кілька графіків функцій. Цю можливість використовують для проведення порівняльного аналізу значень У при тих самих значеннях X, а також для гра­фічного розв'язання систем рівнянь з двома невідомими.

Білет №13